@conference{
author = "Bogdanović, Mihajlo and Mladenović, Dragana and Grbić, Jovana and Mladenović, Mihailo and Lazović, Saša and Đukić-Vuković, Aleksandra",
year = "2024",
abstract = "Kopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka bogata flavonoidima, karotenoidima, fitosterolima,
terpenima. Ima izuzetan farmaceutski potencijal zbog svojih antiinflamatornih, antioksidativnih i
diuretskih svojstava. Koristi se u ishrani, kao caj ili u formi suvih ili tecnih ekstrakta. U cilju
pobiljšanja karakteristika, bioraspoloživosti i stabilnosti ekstrakata, koriste se ekstrakcije ekološki
prihvatljivim rastvaracima, zeleni fizicki tretmani i fermentacija probiotickim bakterijama. Zeleni
rastvaraci kao što su voda, etanol i biokompatibilni eutekticke tecnosti su pogodni za dobijanje
ekstrakata u skladu sa principima održivog razvoja. Inovativni fizicki tretmani kao netermalni
tretman plazmom mogu obezbediti bolju ekstrakciju i mikrobiološku stabilnost posebno vodenih
ekstrakata. Takode, fermentacije bakterijama, kao što je Ligilactobacillus salivarius, mogu da
metabolišu jedinjenja prisutna u ekstraktima i biotransformišu glikozide, tanine i lignane u biološki
aktivnije oblike.
U radu smo ispitivali rast i antioksidativnu aktivnost vodenih ekstrakata cveta koprive dobijenih uz
tretman netermalnom plazmom i potom fermentaciju sa L. salivarius. Ispitali smo rast L. salivarius
u medijumima sa razlicitim udelom vodenog ekstrata cveta koprive i Man Rogosa Šarp (MRS) bujona
koji je koristi kao standardni mikrobiološki medijum za kultivaciju bakterija mlecne kiseline.
Antioksidativna aktivnost dobijenih ekstrakata je ispitana DPPH metodom, pre i nakon fermentacije.
L. salivarius je pokazao najbolji rast (11 log CFU/ml) u ekstraktima obogacenim sa 25% MRS. Potom
je je ispitivan rast L. salivarius u plazma tretiranom vodenom ekstraktu koprive sa 25% MRS. Nakon
tretmana netermalnom plazmom od 3 min i naknadne fermentacije ovih ekstrakata, postignut je rast
od 9 log CFU/ml i porast antioksidativne aktivnosti od 27% DPPH metodom. Uocen je pozitivan
kombinovani efekat netermalne plazme i fermentacije na povecanje antioksidativne aktivnosti,
posebno pri kracim tretmanima netermalnom plazmom. Rezultati rada ukazuju na mogucnost
primene zelenih tretmana i fermentacije za dobijanje proizvoda ekstrakta cveta koprive obogacenih
sa L. salivarius. Plazma tretman može uticati i na mikrobiološki sastav vodenih ekstrakata, kao
važnog aspekta za primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.",
publisher = "Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi = National Society of Processing and Energy in Agriculture",
journal = "Knjiga sažetaka = Book of Abstracts / XXXVI Naučno-stručni skup Procesna tehnika i energetika u poljoprivredi - PTEP 2024 = XXXVI Scientific - Professional Conference Processing and Energy in Agriculture - PTEP 2024, Tara, Hotel Omorika, 15 – 18. April 2024",
title = "PLAZMA AKTIVIRANI VODENI EKSTRAKATI CVETA KOPRIVE KAO SUPSTRAT ZA GAJENJE BIOMASE LIGILACTOBACILLUS SALIVARIUS",
pages = "6",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7446"
}