@conference{
author = "Žuža Prastalo, Milena and Gluvić, Ana and Jakovetić Tanasković, Sonja and Luković, Nevena and Stefanović, Andrea and Jovanović, Jelena and Knežević-Jugović, Zorica",
year = "2014",
abstract = "Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju
različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog
intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani
različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni
hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa
i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine
manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je
pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u
dvostepenom enzimskom postupku.",
publisher = "Čačak : Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem",
title = "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom",
pages = "279-275",
number = "21",
volume = "19",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265"
}