Žuža Prastalo, Milena

Link to this page

Authority KeyName Variants
211e0b70-7f05-46ba-bb72-04c7acc22ec0
  • Žuža Prastalo, Milena (1)
Projects

Author's Bibliography

Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom

Žuža Prastalo, Milena; Gluvić, Ana; Jakovetić Tanasković, Sonja; Luković, Nevena; Stefanović, Andrea; Jovanović, Jelena; Knežević-Jugović, Zorica

(Čačak : Agronomski fakultet, 2014)

TY  - CONF
AU  - Žuža Prastalo, Milena
AU  - Gluvić, Ana
AU  - Jakovetić Tanasković, Sonja
AU  - Luković, Nevena
AU  - Stefanović, Andrea
AU  - Jovanović, Jelena
AU  - Knežević-Jugović, Zorica
PY  - 2014
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6265
AB  - Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju
različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog
intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani
različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni
hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa
i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine
manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je
pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u
dvostepenom enzimskom postupku.
PB  - Čačak : Agronomski fakultet
C3  - Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem
T1  - Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom
EP  - 279
IS  - 21
SP  - 275
VL  - 19
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265
ER  - 
@conference{
author = "Žuža Prastalo, Milena and Gluvić, Ana and Jakovetić Tanasković, Sonja and Luković, Nevena and Stefanović, Andrea and Jovanović, Jelena and Knežević-Jugović, Zorica",
year = "2014",
abstract = "Hidrolizom proteina belanceta dobijaju se bioaktivni peptidi koji imaju
različita biološka svojstva. U ovom radu korišćena je tehnologija ultrazvuka visokog
intenziteta kao pretretman pripreme proteina belanceta koji su zatim hidrolizovani
različitim vrstama proteaza u jednostepenom i dvostepenom postupku. Dobijeni
hidrolizati su razdvojeni korišćenjem ultrafiltracionih membrana promera 1, 10 i 30 kDa
i dobijenim frakcijama je ispitana antioksidativna aktivnost. Među frakcijama veličine
manje od 1 kDa koje sadrže bioaktivne peptide, najveću antioksidativnu aktivnost je
pokazao ultrazvučno pretretiran hidrolizat nastao delovanjem alkalaza-flevorzima u
dvostepenom enzimskom postupku.",
publisher = "Čačak : Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem",
title = "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom",
pages = "279-275",
number = "21",
volume = "19",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265"
}
Žuža Prastalo, M., Gluvić, A., Jakovetić Tanasković, S., Luković, N., Stefanović, A., Jovanović, J.,& Knežević-Jugović, Z.. (2014). Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom. in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem
Čačak : Agronomski fakultet., 19(21), 275-279.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265
Žuža Prastalo M, Gluvić A, Jakovetić Tanasković S, Luković N, Stefanović A, Jovanović J, Knežević-Jugović Z. Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom. in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem. 2014;19(21):275-279.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 .
Žuža Prastalo, Milena, Gluvić, Ana, Jakovetić Tanasković, Sonja, Luković, Nevena, Stefanović, Andrea, Jovanović, Jelena, Knežević-Jugović, Zorica, "Antioksidativna aktivnost hidrolizata belanceta i njegovih frakcija dobijenih membranskom ultrafiltracijom" in Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 19, no. 21 (2014):275-279,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6265 .