LEANGREENFOOD - Enzyme technology for Lean and Green food processing

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/238084/EU//

LEANGREENFOOD - Enzyme technology for Lean and Green food processing (en)
Authors

Publications

Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame

Trifković, Kata T.; Łękawska-Andrinopoulou, Lucyna; Bugarski, Branko; Georgiou, Constantinos A.

(Association of Chemical Engineers of Serbia, 2015)

TY  - JOUR
AU  - Trifković, Kata T.
AU  - Łękawska-Andrinopoulou, Lucyna
AU  - Bugarski, Branko
AU  - Georgiou, Constantinos A.
PY  - 2015
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2892
AB  - Aspartame is an artificial sweetener of low caloric value (approximately 200 times sweeter than sucrose). Aspartame is currently permitted for use in food and beverage production in more than 90 countries. The application of aspartame in food products requires development of rapid, inexpensive and accurate method for its determination. The new assay for determination of aspartame was based on set of reactions that are catalyzed by three different enzymes: α-chymotrypsin, alcohol oxidase and horseradish peroxidase. Optimization of the proposed method was carried out for: i) α-chymotrypsin activity; ii) time allowed for α-chymotrypsin action, iii) temperature. Evaluation of the developed method was done by determining aspartame content in 'diet' drinks, as well as in artificial sweetener pills.
AB  - Aspartam je veštački zaslađivač niske kalorijske vrednosti, približno 200 puta slađi od saharoze. Aspartam se trenutno koristi u industriji hrane i pića kao zamena za šećer u preko 90 zemalja u svetu, pa je stoga nužno imati razvijenu metodologiju i dobru analitiku za njegovo određivanje. Metode koje se najčešće koriste za određivanje aspartama su obično dugotrajne, skupe i zahtevaju značajna ulaganja u opremu, kao i komplikovan pred-tretman uzoraka. Stoga je neophodno razviti brz, ekonomičan, osetljv i precizan test za njegovu detekciju. U ovom radu je predložen test za određivanje aspartama koji se zasniva na nizu reakcija katalizovanih upotrebom tri enzima: α-himotripsin, alkoholna oksidaza i peroksidaza iz rena. Tokom reakcione kaskade dolazi do transformacije aspartama u tri reakciona koraka, od kojih je svaki enzimski katalizovan, α-himotripsinom, alkoholnom oksidazom i peroksidazom iz rena, redom. Preko nekoliko reakcionih međuproizvoda (methanol i vodonik-peroksid) aspartam se transformiše do obojenog produkta, čije se formiranje prati spektrofotometrijski, a zatim se na osnovu apsorbance obojenja dalje preračunava koncentracija aspartama prisutna u ispitivanom uzorku. Eksperimentalni postupak je jednostavan i efikasan, a njegova preciznost dobra. Optimizacija predloženog testa izvršena je u cilju određivanja optimalne: i) aktivnosti α-himotripsina; ii) vremena pre-inkubacije; iii) temperature pri kojoj se odvija reakcija. Predloženi test ocenjen je određivanjem sadržaja aspartama u dijetalnim pićima (Coca-Cola Diet) i veštačkim zaslađivačima (Candarel tablete), kao i procenom njegovog praga osetljivosti. Dobijeni rezultati ukazuju na neophodnost optimizacije metode detekcije, u cilju omogućavanja određivanja nižih koncetracija aspartama prisutnih u uzorku.
PB  - Association of Chemical Engineers of Serbia
T2  - Hemijska industrija
T1  - Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame
T1  - Enzimatsko-spektrofotometrijski test za određivanje aspartama
EP  - 359
IS  - 4
SP  - 355
VL  - 69
DO  - 10.2298/HEMIND140526049T
ER  - 
@article{
author = "Trifković, Kata T. and Łękawska-Andrinopoulou, Lucyna and Bugarski, Branko and Georgiou, Constantinos A.",
year = "2015",
abstract = "Aspartame is an artificial sweetener of low caloric value (approximately 200 times sweeter than sucrose). Aspartame is currently permitted for use in food and beverage production in more than 90 countries. The application of aspartame in food products requires development of rapid, inexpensive and accurate method for its determination. The new assay for determination of aspartame was based on set of reactions that are catalyzed by three different enzymes: α-chymotrypsin, alcohol oxidase and horseradish peroxidase. Optimization of the proposed method was carried out for: i) α-chymotrypsin activity; ii) time allowed for α-chymotrypsin action, iii) temperature. Evaluation of the developed method was done by determining aspartame content in 'diet' drinks, as well as in artificial sweetener pills., Aspartam je veštački zaslađivač niske kalorijske vrednosti, približno 200 puta slađi od saharoze. Aspartam se trenutno koristi u industriji hrane i pića kao zamena za šećer u preko 90 zemalja u svetu, pa je stoga nužno imati razvijenu metodologiju i dobru analitiku za njegovo određivanje. Metode koje se najčešće koriste za određivanje aspartama su obično dugotrajne, skupe i zahtevaju značajna ulaganja u opremu, kao i komplikovan pred-tretman uzoraka. Stoga je neophodno razviti brz, ekonomičan, osetljv i precizan test za njegovu detekciju. U ovom radu je predložen test za određivanje aspartama koji se zasniva na nizu reakcija katalizovanih upotrebom tri enzima: α-himotripsin, alkoholna oksidaza i peroksidaza iz rena. Tokom reakcione kaskade dolazi do transformacije aspartama u tri reakciona koraka, od kojih je svaki enzimski katalizovan, α-himotripsinom, alkoholnom oksidazom i peroksidazom iz rena, redom. Preko nekoliko reakcionih međuproizvoda (methanol i vodonik-peroksid) aspartam se transformiše do obojenog produkta, čije se formiranje prati spektrofotometrijski, a zatim se na osnovu apsorbance obojenja dalje preračunava koncentracija aspartama prisutna u ispitivanom uzorku. Eksperimentalni postupak je jednostavan i efikasan, a njegova preciznost dobra. Optimizacija predloženog testa izvršena je u cilju određivanja optimalne: i) aktivnosti α-himotripsina; ii) vremena pre-inkubacije; iii) temperature pri kojoj se odvija reakcija. Predloženi test ocenjen je određivanjem sadržaja aspartama u dijetalnim pićima (Coca-Cola Diet) i veštačkim zaslađivačima (Candarel tablete), kao i procenom njegovog praga osetljivosti. Dobijeni rezultati ukazuju na neophodnost optimizacije metode detekcije, u cilju omogućavanja određivanja nižih koncetracija aspartama prisutnih u uzorku.",
publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia",
journal = "Hemijska industrija",
title = "Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame, Enzimatsko-spektrofotometrijski test za određivanje aspartama",
pages = "359-355",
number = "4",
volume = "69",
doi = "10.2298/HEMIND140526049T"
}
Trifković, K. T., Łękawska-Andrinopoulou, L., Bugarski, B.,& Georgiou, C. A.. (2015). Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame. in Hemijska industrija
Association of Chemical Engineers of Serbia., 69(4), 355-359.
https://doi.org/10.2298/HEMIND140526049T
Trifković KT, Łękawska-Andrinopoulou L, Bugarski B, Georgiou CA. Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame. in Hemijska industrija. 2015;69(4):355-359.
doi:10.2298/HEMIND140526049T .
Trifković, Kata T., Łękawska-Andrinopoulou, Lucyna, Bugarski, Branko, Georgiou, Constantinos A., "Enzymatic spectrophotometric reaction rate determination of aspartame" in Hemijska industrija, 69, no. 4 (2015):355-359,
https://doi.org/10.2298/HEMIND140526049T . .