Razvoj tehnologije dobijanja proizvoda za lečenje kožnih infekcija na bazi biljnih ekstrakata

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/19037/RS//

Razvoj tehnologije dobijanja proizvoda za lečenje kožnih infekcija na bazi biljnih ekstrakata (en)
Развој технологије добијања производа за лечење кожних инфекција на бази биљних екстраката (sr)
Razvoj tehnologije dobijanja proizvoda za lečenje kožnih infekcija na bazi biljnih ekstrakata (sr_RS)
Authors

Publications

Supercritical CO2 extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.): Chemical composition and antibacterial activity

Ivanović, Jasna; Mišić, Dušan; Ristić, Mihailo; Pešić, Olivera; Žižović, Irena

(Srpsko hemijsko društvo, Beograd, 2010)

TY  - JOUR
AU  - Ivanović, Jasna
AU  - Mišić, Dušan
AU  - Ristić, Mihailo
AU  - Pešić, Olivera
AU  - Žižović, Irena
PY  - 2010
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/5614
AB  - The present study deals with the supercritical carbon dioxide (SC-CO2) extraction and hydrodistillation (HD) of dried bay leaves (Laurus nobilis L.). The chemical composition and antibacterial activity of the SC-CO2 extract and essential oil (EO) from dried leaves of bay were compared to each other and literature data. Qualitative and quantitative analyzes of the SC-CO2 extract and EO were performed using GC-FID and GC-MS analytical methods. A significant difference in the chemical composition of the SC-CO2 extract and EO was observed. The EO comprised high contents of monoterpenes and their oxygenated derivates (98.4 %), principally 1,8-cineole (33.4 %), linalool (16.0 %) and α-terpinyl acetate (13.8 %), sabinene (6.91 %) and methyl eugenol (5.32 %). The SC-CO2 extract comprised twice less monoterpenes and their oxygenated derivates (43.89 %), together with sesquiterpenes (12.43 %), diterpenes (1.33 %) and esters (31.13 %). The major components were methyl linoleate (16.18 %), α-terpinyl acetate (12.88 %), linalool (9.00 %), methyl eugenol (8.67 %), methyl arachidonate (6.28 %) and eugenol (6.14 %). An investigation of the antibacterial activity of bay SC-CO2 extract and EO was completed on different Staphylococcus strains using the broth macrodilution method. Staphylococcus intermedius strains were the most susceptible to both the SC-CO2 extract and EO (MIC = 640 μg/ml).
AB  - U radu je ispitana nadkritična ekstrakcija i hidrodestilacija osušenih listova lovora (Laurus nobilis L.). Prikazana je uporedna analiza hemijskog sastava i antibakterijske aktivnosti nadkritičnog ekstrakta i etarskog ulja kao i poređenje istih sa literaturnim podacima. Za kvalitativnu i kvantitativnu analizu hemijskog sastava nadkritičnog ekstrakta i etarskog ulja korišćene su GC-FID i GC-MS analitičke metode. Hemijski sastav nadkritičnog ekstrakta i ulja lovora bio je veoma različit. Najzastupljenije komponente u etarskom ulju bili su monoterpeni i njihovi kiseonični derivati (98,4 %), pre svega 1,8-cineol (33,4 %), linalool (16,0 %), α-terpinil-acetat (13,8 %), sabinen (6,91 %) i metil-eugenol (5,32 %). Nadkritični ekstrakt lovora sadržao je dva puta manju količinu monoterpena i njihovih kiseoničnih derivata u odnosu na etarsko ulje (43,89 %) pored seskviterpena (12,43 %), diterpena (1,33 %) i estra (31,13 %). U nadkritičnom ekstraktu najzastupljenije komponente bili su metil-linoleat (16,18 %), α-terpinil-acetat (12,88 %), linalool (9,00 %), metil-eugenol (8,67 %), metil-arahidonat (6,28 %) i eugenol (6,14 %). Antibakterijsko delovanje nadkritičnog ekstrakta i etarskog ulja lovora ispitivano je na sojevima Staphylococcus primenom makrodilucione metode u bujonu. Sojevi Staphylococcus intermedius bili su najosetljiviji na nadkritični ekstrakt i etarsko ulje lovora pri čemu su vrednosti MIC bile 640 μg/ml.
PB  - Srpsko hemijsko društvo, Beograd
T2  - Journal of the Serbian Chemical Society
T1  - Supercritical CO2 extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.): Chemical composition and antibacterial activity
T1  - Natkritični ekstrakt i etarsko ulje lovora (Laurus nobilis L.) - hemijski sastav i antibakterijska aktivnost
EP  - 404
IS  - 3
SP  - 395
VL  - 75
DO  - 10.2298/JSC090303003I
ER  - 
@article{
author = "Ivanović, Jasna and Mišić, Dušan and Ristić, Mihailo and Pešić, Olivera and Žižović, Irena",
year = "2010",
abstract = "The present study deals with the supercritical carbon dioxide (SC-CO2) extraction and hydrodistillation (HD) of dried bay leaves (Laurus nobilis L.). The chemical composition and antibacterial activity of the SC-CO2 extract and essential oil (EO) from dried leaves of bay were compared to each other and literature data. Qualitative and quantitative analyzes of the SC-CO2 extract and EO were performed using GC-FID and GC-MS analytical methods. A significant difference in the chemical composition of the SC-CO2 extract and EO was observed. The EO comprised high contents of monoterpenes and their oxygenated derivates (98.4 %), principally 1,8-cineole (33.4 %), linalool (16.0 %) and α-terpinyl acetate (13.8 %), sabinene (6.91 %) and methyl eugenol (5.32 %). The SC-CO2 extract comprised twice less monoterpenes and their oxygenated derivates (43.89 %), together with sesquiterpenes (12.43 %), diterpenes (1.33 %) and esters (31.13 %). The major components were methyl linoleate (16.18 %), α-terpinyl acetate (12.88 %), linalool (9.00 %), methyl eugenol (8.67 %), methyl arachidonate (6.28 %) and eugenol (6.14 %). An investigation of the antibacterial activity of bay SC-CO2 extract and EO was completed on different Staphylococcus strains using the broth macrodilution method. Staphylococcus intermedius strains were the most susceptible to both the SC-CO2 extract and EO (MIC = 640 μg/ml)., U radu je ispitana nadkritična ekstrakcija i hidrodestilacija osušenih listova lovora (Laurus nobilis L.). Prikazana je uporedna analiza hemijskog sastava i antibakterijske aktivnosti nadkritičnog ekstrakta i etarskog ulja kao i poređenje istih sa literaturnim podacima. Za kvalitativnu i kvantitativnu analizu hemijskog sastava nadkritičnog ekstrakta i etarskog ulja korišćene su GC-FID i GC-MS analitičke metode. Hemijski sastav nadkritičnog ekstrakta i ulja lovora bio je veoma različit. Najzastupljenije komponente u etarskom ulju bili su monoterpeni i njihovi kiseonični derivati (98,4 %), pre svega 1,8-cineol (33,4 %), linalool (16,0 %), α-terpinil-acetat (13,8 %), sabinen (6,91 %) i metil-eugenol (5,32 %). Nadkritični ekstrakt lovora sadržao je dva puta manju količinu monoterpena i njihovih kiseoničnih derivata u odnosu na etarsko ulje (43,89 %) pored seskviterpena (12,43 %), diterpena (1,33 %) i estra (31,13 %). U nadkritičnom ekstraktu najzastupljenije komponente bili su metil-linoleat (16,18 %), α-terpinil-acetat (12,88 %), linalool (9,00 %), metil-eugenol (8,67 %), metil-arahidonat (6,28 %) i eugenol (6,14 %). Antibakterijsko delovanje nadkritičnog ekstrakta i etarskog ulja lovora ispitivano je na sojevima Staphylococcus primenom makrodilucione metode u bujonu. Sojevi Staphylococcus intermedius bili su najosetljiviji na nadkritični ekstrakt i etarsko ulje lovora pri čemu su vrednosti MIC bile 640 μg/ml.",
publisher = "Srpsko hemijsko društvo, Beograd",
journal = "Journal of the Serbian Chemical Society",
title = "Supercritical CO2 extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.): Chemical composition and antibacterial activity, Natkritični ekstrakt i etarsko ulje lovora (Laurus nobilis L.) - hemijski sastav i antibakterijska aktivnost",
pages = "404-395",
number = "3",
volume = "75",
doi = "10.2298/JSC090303003I"
}
Ivanović, J., Mišić, D., Ristić, M., Pešić, O.,& Žižović, I.. (2010). Supercritical CO2 extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.): Chemical composition and antibacterial activity. in Journal of the Serbian Chemical Society
Srpsko hemijsko društvo, Beograd., 75(3), 395-404.
https://doi.org/10.2298/JSC090303003I
Ivanović J, Mišić D, Ristić M, Pešić O, Žižović I. Supercritical CO2 extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.): Chemical composition and antibacterial activity. in Journal of the Serbian Chemical Society. 2010;75(3):395-404.
doi:10.2298/JSC090303003I .
Ivanović, Jasna, Mišić, Dušan, Ristić, Mihailo, Pešić, Olivera, Žižović, Irena, "Supercritical CO2 extract and essential oil of bay (Laurus nobilis L.): Chemical composition and antibacterial activity" in Journal of the Serbian Chemical Society, 75, no. 3 (2010):395-404,
https://doi.org/10.2298/JSC090303003I . .
23
22
28