Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed
Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare
Аутори
Mladenović, DraganaĐukić-Vuković, Aleksandra
Pejin, Jelena
Kocić-Tanackov, Sunčica
Radosavljević, Milica
Milašinović-Šeremešić, Marija
Mojović, Ljiljana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Brewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diet...s.
Globalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniv...a. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara.
Кључне речи:
brewer's spent grain / lactic acid / probiotics / ruminant feed / pivski trop / mlečna kiselina / probiotici / hranivo za preživareИзвор:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020, 24, 2, 57-61Издавач:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Производња млечне киселине и пробиотика на отпадним производима прехрамбене и агро-индустрије (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31017)
- Project #I1/2018 of Scientific and Technological Collaboration of the Republic of Serbia and the PR China
Колекције
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Mladenović, Dragana AU - Đukić-Vuković, Aleksandra AU - Pejin, Jelena AU - Kocić-Tanackov, Sunčica AU - Radosavljević, Milica AU - Milašinović-Šeremešić, Marija AU - Mojović, Ljiljana PY - 2020 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4558 AB - Brewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diets. AB - Globalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniva. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed T1 - Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare EP - 61 IS - 2 SP - 57 VL - 24 DO - 10.5937/jpea24-26305 ER -
@article{ author = "Mladenović, Dragana and Đukić-Vuković, Aleksandra and Pejin, Jelena and Kocić-Tanackov, Sunčica and Radosavljević, Milica and Milašinović-Šeremešić, Marija and Mojović, Ljiljana", year = "2020", abstract = "Brewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diets., Globalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniva. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed, Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare", pages = "61-57", number = "2", volume = "24", doi = "10.5937/jpea24-26305" }
Mladenović, D., Đukić-Vuković, A., Pejin, J., Kocić-Tanackov, S., Radosavljević, M., Milašinović-Šeremešić, M.,& Mojović, L.. (2020). Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 24(2), 57-61. https://doi.org/10.5937/jpea24-26305
Mladenović D, Đukić-Vuković A, Pejin J, Kocić-Tanackov S, Radosavljević M, Milašinović-Šeremešić M, Mojović L. Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2020;24(2):57-61. doi:10.5937/jpea24-26305 .
Mladenović, Dragana, Đukić-Vuković, Aleksandra, Pejin, Jelena, Kocić-Tanackov, Sunčica, Radosavljević, Milica, Milašinović-Šeremešić, Marija, Mojović, Ljiljana, "Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 24, no. 2 (2020):57-61, https://doi.org/10.5937/jpea24-26305 . .