Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda
Synthesis and characterization of cationic starch for application in the wastewater treatment
Само за регистроване кориснике
2021
Аутори
Karić, NatašaStanišić, Tijana
Đolić, Maja
Vukčević, Marija
Ristić, Mirjana
Perić-Grujić, Aleksandra
Marinković, Aleksandar
Trivunac, Katarina
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Cilj rada bio je razvijanje jednostavnog i ekološki prihvatljivog načina pripreme katjonski modifikovanog skroba sa katjonskim reagensima, glicidiltrimetilamonijum hloridom (GTMAH) i betain
hidrohloridom (BHH), bez upotrebe organskih rastvarača. Takođe, proučavani su i uslovi reakcije
kao što su reakciona temperatura, koncentracija katjonskih reagenasa, prisustvo i koncentracija katalizatora i prirodnog plastifikatora u strukturi materijala. Strukturna karakterizacija katjonskih
skrobova izvršena je upotrebom Furijeove infracrvene (FTIR) spektroskopije i skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM). Svojstva materijala kao što su stepen katjonizacije, viskoznost, kapacitet
bubrenja i rastvorljivost određena su prema standardnim metodama. Stepen katjonizacije pripremljenih katjonskih skrobova varirao je od 0,048-0,162 mmol g-1 za uzorke sa GTMAH i od 0,032-0,156
mmol g-1 za uzorke sa BHH. FTIR i SEM karakterizacija potvrdila je da je ugradnja katjonskog dela
u strukturu skroba bila... uspešna.
In this study, a simple and eco-efficient way to prepare cationized modified starch with cationic
reactants, such as glycidyltrimethylammonium chloride (GTMAC) and betaine hydrochloride (BHC),
without using an organic solvents was developed. The processing conditions such as reaction temperature, concentration of cationic reagents, presence and concentration of catalyst and natural plasticizer within the material structure were also studied. The structure of cationic starch derivatives was
characterized by using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM). The properties of materials such as cationic degree, viscosity, swelling capacity,
solubility and moisture content were determined according to standard methods. The degree of cationization of the prepared cationic starches varied from 0.048 to 0.162 mmol g-1for samples with
GTMAC and from 0.032 to 0.156 mmol g-1for samples with BHC. The FTIR and SEM characterization showed that incorpor...ation of a cationic moiety onto the backbone of the starch was successful.
Кључне речи:
katjonski skrob / glicidiltrimetilamonijum hlorid / betain hidrohlorid / proces bez upotrebe rastvarača / cationic starch / glycidyltrimethylammonium chloride / betaine hydrochloride / solvent-free processИзвор:
34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21, 2021, 49-54Издавач:
- Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Društvo za procesnu tehniku
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200135 (Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет) (RS-200135)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200287 (Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета у Београду доо) (RS-200287)
Колекције
Институција/група
Inovacioni centarTY - CONF AU - Karić, Nataša AU - Stanišić, Tijana AU - Đolić, Maja AU - Vukčević, Marija AU - Ristić, Mirjana AU - Perić-Grujić, Aleksandra AU - Marinković, Aleksandar AU - Trivunac, Katarina PY - 2021 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6083 AB - Cilj rada bio je razvijanje jednostavnog i ekološki prihvatljivog načina pripreme katjonski modifikovanog skroba sa katjonskim reagensima, glicidiltrimetilamonijum hloridom (GTMAH) i betain hidrohloridom (BHH), bez upotrebe organskih rastvarača. Takođe, proučavani su i uslovi reakcije kao što su reakciona temperatura, koncentracija katjonskih reagenasa, prisustvo i koncentracija katalizatora i prirodnog plastifikatora u strukturi materijala. Strukturna karakterizacija katjonskih skrobova izvršena je upotrebom Furijeove infracrvene (FTIR) spektroskopije i skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM). Svojstva materijala kao što su stepen katjonizacije, viskoznost, kapacitet bubrenja i rastvorljivost određena su prema standardnim metodama. Stepen katjonizacije pripremljenih katjonskih skrobova varirao je od 0,048-0,162 mmol g-1 za uzorke sa GTMAH i od 0,032-0,156 mmol g-1 za uzorke sa BHH. FTIR i SEM karakterizacija potvrdila je da je ugradnja katjonskog dela u strukturu skroba bila uspešna. AB - In this study, a simple and eco-efficient way to prepare cationized modified starch with cationic reactants, such as glycidyltrimethylammonium chloride (GTMAC) and betaine hydrochloride (BHC), without using an organic solvents was developed. The processing conditions such as reaction temperature, concentration of cationic reagents, presence and concentration of catalyst and natural plasticizer within the material structure were also studied. The structure of cationic starch derivatives was characterized by using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM). The properties of materials such as cationic degree, viscosity, swelling capacity, solubility and moisture content were determined according to standard methods. The degree of cationization of the prepared cationic starches varied from 0.048 to 0.162 mmol g-1for samples with GTMAC and from 0.032 to 0.156 mmol g-1for samples with BHC. The FTIR and SEM characterization showed that incorporation of a cationic moiety onto the backbone of the starch was successful. PB - Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Društvo za procesnu tehniku C3 - 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21 T1 - Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda T1 - Synthesis and characterization of cationic starch for application in the wastewater treatment EP - 54 SP - 49 DO - 10.24094/ptk.021.34.1.49 ER -
@conference{ author = "Karić, Nataša and Stanišić, Tijana and Đolić, Maja and Vukčević, Marija and Ristić, Mirjana and Perić-Grujić, Aleksandra and Marinković, Aleksandar and Trivunac, Katarina", year = "2021", abstract = "Cilj rada bio je razvijanje jednostavnog i ekološki prihvatljivog načina pripreme katjonski modifikovanog skroba sa katjonskim reagensima, glicidiltrimetilamonijum hloridom (GTMAH) i betain hidrohloridom (BHH), bez upotrebe organskih rastvarača. Takođe, proučavani su i uslovi reakcije kao što su reakciona temperatura, koncentracija katjonskih reagenasa, prisustvo i koncentracija katalizatora i prirodnog plastifikatora u strukturi materijala. Strukturna karakterizacija katjonskih skrobova izvršena je upotrebom Furijeove infracrvene (FTIR) spektroskopije i skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM). Svojstva materijala kao što su stepen katjonizacije, viskoznost, kapacitet bubrenja i rastvorljivost određena su prema standardnim metodama. Stepen katjonizacije pripremljenih katjonskih skrobova varirao je od 0,048-0,162 mmol g-1 za uzorke sa GTMAH i od 0,032-0,156 mmol g-1 za uzorke sa BHH. FTIR i SEM karakterizacija potvrdila je da je ugradnja katjonskog dela u strukturu skroba bila uspešna., In this study, a simple and eco-efficient way to prepare cationized modified starch with cationic reactants, such as glycidyltrimethylammonium chloride (GTMAC) and betaine hydrochloride (BHC), without using an organic solvents was developed. The processing conditions such as reaction temperature, concentration of cationic reagents, presence and concentration of catalyst and natural plasticizer within the material structure were also studied. The structure of cationic starch derivatives was characterized by using Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and scanning electron microscopy (SEM). The properties of materials such as cationic degree, viscosity, swelling capacity, solubility and moisture content were determined according to standard methods. The degree of cationization of the prepared cationic starches varied from 0.048 to 0.162 mmol g-1for samples with GTMAC and from 0.032 to 0.156 mmol g-1for samples with BHC. The FTIR and SEM characterization showed that incorporation of a cationic moiety onto the backbone of the starch was successful.", publisher = "Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Društvo za procesnu tehniku", journal = "34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21", title = "Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda, Synthesis and characterization of cationic starch for application in the wastewater treatment", pages = "54-49", doi = "10.24094/ptk.021.34.1.49" }
Karić, N., Stanišić, T., Đolić, M., Vukčević, M., Ristić, M., Perić-Grujić, A., Marinković, A.,& Trivunac, K.. (2021). Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda. in 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21 Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Društvo za procesnu tehniku., 49-54. https://doi.org/10.24094/ptk.021.34.1.49
Karić N, Stanišić T, Đolić M, Vukčević M, Ristić M, Perić-Grujić A, Marinković A, Trivunac K. Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda. in 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21. 2021;:49-54. doi:10.24094/ptk.021.34.1.49 .
Karić, Nataša, Stanišić, Tijana, Đolić, Maja, Vukčević, Marija, Ristić, Mirjana, Perić-Grujić, Aleksandra, Marinković, Aleksandar, Trivunac, Katarina, "Sinteza i karakterizacija katjonskog skroba za primenu u tretmanu otpadnih voda" in 34. Međunarodni kongres o procesnoj industriji - Procesing '21 (2021):49-54, https://doi.org/10.24094/ptk.021.34.1.49 . .