Characteristics of octadecylamine-stabilized liposomes containing soy protein hydrolysates
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Liposomes have been researched as carriers for encapsulation of
bioactive protein hydrolysate, despite low stability which makes them difficult to
use. Using cholesterol or octadecylamine as lipid membrane stabilizers, soy protein
hydrolysate is effectively encapsulated in liposomes created with phospholipon.
Presence of both stabilizers concurrently resulted the highest efficiency 49.7%, while
increasing the phospholipon mass had no effect. Particle size was raised (265 to 335
nm) as a result of the octadecylamine addition, and zeta potential was positive (36.7
mV), as compared to the cholesterol addition (-25.1 mV). Liposomes enabled
extended hydrolysate release with retained its bioactivity.
Lipozomi su dugo proučavani nosači za inkapsulaciju bioaktivnih proteinskih
hidrolizata, uprkos niskoj stabilnost koja predstavlja problem za širu primenu.
Koristeći stabilizatore holesterol i oktadecilamin, proteinski hidrolizat soje je
uspešno inkapsuliran u lipozome sačinjene od fosfolipona. Prisustvo oba
stabilizatora istovremeno rezultiralo je najvećom efikasnišću 49,7 %, dok povećanje
početne mase fosfolipona nije imalo uticaja na efikasnot. Veličina lipozoma je
povećana (sa 265 na 335 nm) kao rezultata dodavanja oktadecilamina, ali je zeta
potencilaj pozitivan (36,7 mV) u poređenju sa dodatkom holesterola (-25,1 mV).
Pripremljeni lipozomi omogućili su produženo oslobađanje hidrolizata soje uz
očuvanje njegove bioaktivnosti.
Кључне речи:
Soy protein hydrolysate / Liposomes / Octadecylamine / Antioxidant activity / Controlled releaseИзвор:
Zbornik radova / XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 2022, 489-495Издавач:
- Kragujevac : Univerzitet, Agronomski fakultet u Čačku, 2022 (Beograd : Birograf Comp)
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200287 (Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета у Београду доо) (RS-200287)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200135 (Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет) (RS-200135)
Институција/група
Inovacioni centarTY - CONF AU - Pavlović, Neda AU - Mijalković, Jelena AU - Đorđević, Verica AU - Bugarski, Branko AU - Knežević-Jugović, Zorica PY - 2022 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/6250 AB - Liposomes have been researched as carriers for encapsulation of bioactive protein hydrolysate, despite low stability which makes them difficult to use. Using cholesterol or octadecylamine as lipid membrane stabilizers, soy protein hydrolysate is effectively encapsulated in liposomes created with phospholipon. Presence of both stabilizers concurrently resulted the highest efficiency 49.7%, while increasing the phospholipon mass had no effect. Particle size was raised (265 to 335 nm) as a result of the octadecylamine addition, and zeta potential was positive (36.7 mV), as compared to the cholesterol addition (-25.1 mV). Liposomes enabled extended hydrolysate release with retained its bioactivity. AB - Lipozomi su dugo proučavani nosači za inkapsulaciju bioaktivnih proteinskih hidrolizata, uprkos niskoj stabilnost koja predstavlja problem za širu primenu. Koristeći stabilizatore holesterol i oktadecilamin, proteinski hidrolizat soje je uspešno inkapsuliran u lipozome sačinjene od fosfolipona. Prisustvo oba stabilizatora istovremeno rezultiralo je najvećom efikasnišću 49,7 %, dok povećanje početne mase fosfolipona nije imalo uticaja na efikasnot. Veličina lipozoma je povećana (sa 265 na 335 nm) kao rezultata dodavanja oktadecilamina, ali je zeta potencilaj pozitivan (36,7 mV) u poređenju sa dodatkom holesterola (-25,1 mV). Pripremljeni lipozomi omogućili su produženo oslobađanje hidrolizata soje uz očuvanje njegove bioaktivnosti. PB - Kragujevac : Univerzitet, Agronomski fakultet u Čačku, 2022 (Beograd : Birograf Comp) C3 - Zbornik radova / XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem T1 - Characteristics of octadecylamine-stabilized liposomes containing soy protein hydrolysates EP - 495 SP - 489 DO - 10.46793/SBT27.489P ER -
@conference{ author = "Pavlović, Neda and Mijalković, Jelena and Đorđević, Verica and Bugarski, Branko and Knežević-Jugović, Zorica", year = "2022", abstract = "Liposomes have been researched as carriers for encapsulation of bioactive protein hydrolysate, despite low stability which makes them difficult to use. Using cholesterol or octadecylamine as lipid membrane stabilizers, soy protein hydrolysate is effectively encapsulated in liposomes created with phospholipon. Presence of both stabilizers concurrently resulted the highest efficiency 49.7%, while increasing the phospholipon mass had no effect. Particle size was raised (265 to 335 nm) as a result of the octadecylamine addition, and zeta potential was positive (36.7 mV), as compared to the cholesterol addition (-25.1 mV). Liposomes enabled extended hydrolysate release with retained its bioactivity., Lipozomi su dugo proučavani nosači za inkapsulaciju bioaktivnih proteinskih hidrolizata, uprkos niskoj stabilnost koja predstavlja problem za širu primenu. Koristeći stabilizatore holesterol i oktadecilamin, proteinski hidrolizat soje je uspešno inkapsuliran u lipozome sačinjene od fosfolipona. Prisustvo oba stabilizatora istovremeno rezultiralo je najvećom efikasnišću 49,7 %, dok povećanje početne mase fosfolipona nije imalo uticaja na efikasnot. Veličina lipozoma je povećana (sa 265 na 335 nm) kao rezultata dodavanja oktadecilamina, ali je zeta potencilaj pozitivan (36,7 mV) u poređenju sa dodatkom holesterola (-25,1 mV). Pripremljeni lipozomi omogućili su produženo oslobađanje hidrolizata soje uz očuvanje njegove bioaktivnosti.", publisher = "Kragujevac : Univerzitet, Agronomski fakultet u Čačku, 2022 (Beograd : Birograf Comp)", journal = "Zbornik radova / XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem", title = "Characteristics of octadecylamine-stabilized liposomes containing soy protein hydrolysates", pages = "495-489", doi = "10.46793/SBT27.489P" }
Pavlović, N., Mijalković, J., Đorđević, V., Bugarski, B.,& Knežević-Jugović, Z.. (2022). Characteristics of octadecylamine-stabilized liposomes containing soy protein hydrolysates. in Zbornik radova / XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem Kragujevac : Univerzitet, Agronomski fakultet u Čačku, 2022 (Beograd : Birograf Comp)., 489-495. https://doi.org/10.46793/SBT27.489P
Pavlović N, Mijalković J, Đorđević V, Bugarski B, Knežević-Jugović Z. Characteristics of octadecylamine-stabilized liposomes containing soy protein hydrolysates. in Zbornik radova / XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem. 2022;:489-495. doi:10.46793/SBT27.489P .
Pavlović, Neda, Mijalković, Jelena, Đorđević, Verica, Bugarski, Branko, Knežević-Jugović, Zorica, "Characteristics of octadecylamine-stabilized liposomes containing soy protein hydrolysates" in Zbornik radova / XXVII Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem (2022):489-495, https://doi.org/10.46793/SBT27.489P . .