Приказ основних података о документу

Ispitivanje specifičnosti lipaze iz Candida rugosa u reakciji esterifikacije u organskom rastvaraču

dc.creatorBezbradica, Dejan
dc.creatorKaralazić, Ivana
dc.creatorOgnjanović, Nevena
dc.creatorMijin, Dušan
dc.creatorŠiler-Marinković, Slavica
dc.creatorKnežević, Zorica
dc.date.accessioned2021-03-10T10:37:38Z
dc.date.available2021-03-10T10:37:38Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1002
dc.description.abstractIn this study, the feasibility of the synthesis of various flavor esters catalyzed by a commercial lipase from Candida rugosa was investigated and the process parameters were optimized. Lipase from C. rugosa successfully catalyzed the synthesis of 19 esters. The highest yields, of more than 90 % after 20 h, were observed in the synthesis of short-chain esters, pentyl propanoate, isopentyl butanoate, and butyl butanoate. Increasing the number of carbon atoms of both substrates above 8 caused a significant decrease of the initial reaction rates and the final yields. The enzyme showed surprisingly low affinity towards pentanoic acid and hexanoic acid, compared with the higher homologues, octanoic acid and decanoic acid. In addition to the number of carbon atoms, the structure of the substrates had a significant influence on the enzyme activity. Namely, the activity of the enzyme towards isopropanol was significantly lower compared with n-propanol. Additionally, cis-9-octadecenoic acid was a better substrate than octadecanoic acid, its saturated analogue.en
dc.description.abstractCilj ovog rada je bio ispitivanje mogućnosti sinteze različitih estara pomoću lipaze iz Candida rugosa kao i optimizacija procesnih parametara. Pokazano je da se data lipaza može koristiti kao efikasan biokatalizator za dobijanje devetnaest različitih estara. Najveći prinosi, veći od 90%, dobijeni su u slučaju sinteze nižih estara kao što su pentil-propanoat, 2-metilbutil-butanoat i butil-butanoat. Početna brzina sinteze estara i krajnji prinosi bili su znatno niži sa supstratima koji sadrže više od 8 ugljenikovih atoma. Enzim je pokazao iznenađujuće mali afinitet prema pentanskoj i heksanskoj kiselini, u poređenju sa višim homolozima, oktanskom i dekanskom.Pored broja ugljenikovih atoma, na aktivnost enzima značajno je uticalo prisustvo dvostruke veze u molekulu supstrata i razgranatost supstrata. Naime, lipaza iz C. rugosa ispoljila je mnogo manju aktivnost u reakciji sa izopropanolom nego sa propanolom, dok je pokazala mnogo veći afinitet prema 9-cis-oktadecenskoj kiselini u odnosu na njen zasićeni analog, oktadekansku kiselinu.sr
dc.publisherSerbian Chemical Society, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectlipaseen
dc.subjectCandida rugosaen
dc.subjectesterificationen
dc.subjectspecificityen
dc.titleStudies on the specificity of Candida rugosa lipase catalyzed esterification reactions in organic mediaen
dc.titleIspitivanje specifičnosti lipaze iz Candida rugosa u reakciji esterifikacije u organskom rastvaračusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage41
dc.citation.issue1
dc.citation.other71(1): 31-41
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage31
dc.citation.volume71
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/13232/0352-51390601031B.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1002
dc.identifier.scopus2-s2.0-33644950988
dc.identifier.wos000235562500004
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу