Приказ основних података о документу

Primena pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) za dobijanje kvaščevih ekstrakata - uticaj različitih parametara enzimske hidrolize na sadržaj suve materije, proteina i ugljenih hidrata

dc.creatorVukašinović-Milić, Tatjana
dc.creatorRakin, Marica
dc.creatorŠiler-Marinković, Slavica
dc.date.accessioned2021-03-10T10:49:36Z
dc.date.available2021-03-10T10:49:36Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1189
dc.description.abstractYeast extract (YE) was produced from commercial pressed baker's yeast (active and inactivated) using two enzymes: papain and lyticase. The effects of enzyme concentration and hydrolysis time on the recovery of solid, protein and carbohydrate were investigated. Autolysis, as a basic method for cell lysis was also used and the results compared. The optimal extraction conditions were investigated. The optimal concentrations of papain and lyticase were found to be 2.5 % and 0.025 %, respectively.en
dc.description.abstractZa dobijanje kvaščevih ekstrakata je korišćen komercijalni presovani pekarski kvasac (nativni i inaktivisani). Ekstrakcija je vršena postupkom enzimske hidrolize papainom i litikazom. Ispitivan je uticaj različitih koncentracija enzima i vremena trajanja hidrolize na sadržaj suve materije, proteina i ugljenih hidrata u ekstraktima. Rezultati su poređeni sa rezultatima dobijenim autolizom, kao osnovnim postupkom za dobijanje ekstrakata. Utvrđeni su optimalni uslovi ekstrakcije. Optimalna koncentracija papaina bila je 2,5%, a litikaze 0,025%uodnosu na suvu materiju kvasca.sr
dc.publisherSerbian Chemical Society, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectbaker's yeasten
dc.subjectyeast extracten
dc.subjectenzymatic hydrolysisen
dc.subjectpapainen
dc.subjectlyticaseen
dc.titleUtilization of baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) for the production of yeast extract: Effects of different enzymatic treatments on solid, protein and carbohydrate recoveryen
dc.titlePrimena pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) za dobijanje kvaščevih ekstrakata - uticaj različitih parametara enzimske hidrolize na sadržaj suve materije, proteina i ugljenih hidratasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage457
dc.citation.issue5
dc.citation.other72(5): 451-457
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage451
dc.citation.volume72
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/13252/0352-51390705451V.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1189
dc.identifier.scopus2-s2.0-34447121575
dc.identifier.wos000247579900005
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу