Приказ основних података о документу

Oksidativna stabilizacija suncokretovog ulja sa antioksidativnim frakcijama iz odabranih biljaka familije Lamiaceae

dc.creatorBabović, Nada
dc.creatorŽižović, Irena
dc.creatorSaičić, Snežana
dc.creatorIvanović, Jasna
dc.creatorPetrović, Slobodan
dc.date.accessioned2021-03-10T11:20:44Z
dc.date.available2021-03-10T11:20:44Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1451-9372
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1664
dc.description.abstractThis study reports the effect of antioxidant fractions from rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis), thyme (Thymus vulgaris) and hyssop (Hyssop officinalis) on the oxidative stability of sunflower oil at elevated temperature. In order to isolate antioxidant fractions, the method of fractional supercritical extraction with carbon dioxide at 35 MPa and 100°C was applied. Antioxidant fractions were added to sunflower oil at concentrations of 200 mg/kg oil and the samples were stored in an oven maintained at 98°C. The antioxidant activity of the extracts was determined by measuring peroxide values (PV). Among investigated extracts, the rosemary extract was most effective on retarding lipid oxidation of sunflower oil. The antioxidant activity of the extracts was compared to the activity of butylated hydroxyanisole (BHA) and a commercial rosemary extract Flavor' Plus. On the basis of PV assay, the antioxidant activity of the investigated plant extracts after 12 h of storage at 98°C followed the order: rosemary extract gt BHA gt sage extract gt Flavor' Plus gt thyme extract gt hyssop extract.en
dc.description.abstractU radu je ispitivan uticaj antioksidativnih frakcija iz odabranih biljaka familije Lamiaceae: ruzmarina (Rosmarinus officinalis), žalfije (Salvia officinalis), timijana (Thymus vulgaris) i izopa (Hyssop officinalis) na oksidativnu stabilnost suncokretovog ulja. Antioksidativne frakcije su izolovane primenom frakcione ekstrakcije sa natkritičnim ugljenik(IV)-oksidom na pritisku od 35 MPa i temperaturi od 100°C. Ispitivane frakcije su dodate suncokretovom ulju u koncentraciji od 200 mg/kg ulja i uzorci su čuvani na temperaturi od 98°C. Antioksidativna aktivnost ekstrakata određivana je merenjem peroksidnog broja. Antioksidativna aktivnost ekstrakata bila je upoređivana sa aktivnošću butilovanog hidroksianizola (BHA) i komercijalnog ruzmarinskog ekstrakta Flavor' Plus. Svi ispitivani ekstrakti pokazali su se kao inhibitori lipidne peroksidacije suncokretovog ulja. Najbolju antioksidativnu aktivnost među ispitivanim ekstraktima pokazao je ekstrakt ruzmarina. Na osnovu vrednosti peroksidnog broja antioksidativna aktivnost ispitivanih biljnih ekstrakata posle 12 h čuvanja na 98°C bila je sledeća: ekstrakt ruzmarina gt BHA gt ekstrakt žalfije gt gt Flavor' Plus gt ekstrakt timijana gt ekstrakt izopa.sr
dc.publisherAssociation of the Chemical Engineers of Serbia
dc.relationProjekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. E!3490
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceChemical Industry & Chemical Engineering Quarterly
dc.subjectperoxide valueen
dc.subjectrosemaryen
dc.subjectsageen
dc.subjectthymeen
dc.subjecthyssopen
dc.subjectsupercritical extractionen
dc.subjectperoksidni brojsr
dc.subjectruzmarinsr
dc.subjectžalfijasr
dc.subjecttimijansr
dc.subjectizopsr
dc.subjectnatkritična ekstrakcijasr
dc.titleOxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbsen
dc.titleOksidativna stabilizacija suncokretovog ulja sa antioksidativnim frakcijama iz odabranih biljaka familije Lamiaceaesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage293
dc.citation.issue4
dc.citation.other16(4): 287-293
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage287
dc.citation.volume16
dc.identifier.doi10.2298/CICEQ100210030B
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/8643/1451-93721000030B.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-78649847042
dc.identifier.wos000285947500001
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу