Приказ основних података о документу

Sušenje imobilisanih ćelija pivskog kvasca u sušioniku sa fontanskim slojem i pokretnom centralnom cevi

dc.creatorPovrenović, Dragan
dc.creatorNedović, Viktor
dc.date.accessioned2021-03-10T11:20:52Z
dc.date.available2021-03-10T11:20:52Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1451-9372
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1666
dc.description.abstractBrewery yeast cells immobilized in Ca-alginate were dried in a laboratory scale spouted bed with a draft tube. The experiment was conducted under variable temperatures and air flow rates. The temperature and air velocity at the bottom of the column have been varied in the range from 30 to 60 °C and from 6 to 10 m/s in a duration of 60 min. The moisture of dried particles was in the interval of 10.00 to 21.00 g/g, while the water activity was in the range of 0.40 to 0.45 what ensures the preservation of immobilized yeast as a starter and provides the biological activity of dried particles. A rehidration process of dried particles proved that dried particles could completely restore their original shape and starting volume, while the mechanical resistance is somewhat reduced. The cells preserved in this way completely restore their catalytical activity after the rehidration.en
dc.description.abstractImobilisane ćelije pivskog kvasca u Ca-alginatu su sušene u laboratorijskoj sušnici sa konicnoim fontanskim slojem. Eksperiment je izvođen pri različitim temperaturama i protocima ulaznog vazduha. Temperatura je menjana u intervalu od 30 do 60 °C, a brzina vazduha na ulazu u kolonu je menjana od 6 do 10 m/s, pri konstantnom vremenu sušenja u svim eksperimentima u trajanju od 60 min. Početna vlažnost čestica koje su sušene, kretala se u intervalu od 10,00 do 21,00 g vlage/g suve materije, dok je aktivnost vode bila u opsegu od 0,40 do 0,45, koja obezbeđuje korišćenje osušenih čestica kao starter kultura, uz istovremeno sprečavanje bioloških procesa u osušenim imobilisanim česticama. Nakon rehidratacije, osušene čestice su vraćale svoju prvobitnu zapreminu i oblik, dok je njihova mehanička otpornost smanjena u odnosu na čestice pre sušenja. Ćelije, sačuvane na ovaj način su, nakon rehidratacije, zadržavale svoju katalitičku aktivnost. Dobijeni rezultati u ovom radu su polazni parametri za projektovanje pilot sušionika.sr
dc.publisherAssociation of the Chemical Engineers of Serbia
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceChemical Industry & Chemical Engineering Quarterly
dc.subjectdryingen
dc.subjectspouted beden
dc.subjectdraft tubeen
dc.subjectbrewery yeasten
dc.subjectimmobilized cellsen
dc.subjectsušenjesr
dc.subjectfontanski slojsr
dc.subjectcentralna cevsr
dc.subjectpivski kvasacsr
dc.subjectimobilisanećelijesr
dc.titleDrying of immobilized yeast cells in a spouted bed dryer with a moving draft tubeen
dc.titleSušenje imobilisanih ćelija pivskog kvasca u sušioniku sa fontanskim slojem i pokretnom centralnom cevisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage137
dc.citation.issue2
dc.citation.other16(2): 133-137
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage133
dc.citation.volume16
dc.identifier.doi10.2298/CICEQ100123021P
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/8644/1451-93721000021P.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-77955810466
dc.identifier.wos000208163700004
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу