Приказ основних података о документу

Uticaj sonikacije i pretretmana visokim pritiskom na enzimsku hidrolizu proteina belanceta

dc.creatorKnežević-Jugović, Zorica
dc.creatorStefanović, Andrea
dc.creatorŽuža, Milena
dc.creatorMilovanović, Stoja
dc.creatorJakovetić, Sonja
dc.creatorManojlović, Verica
dc.creatorBugarski, Branko
dc.date.accessioned2021-03-10T11:44:56Z
dc.date.available2021-03-10T11:44:56Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1450-7188
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2042
dc.description.abstractThe objectives of this study were to examine the effect of sonication and high-pressure carbon dioxide processing on proteolytic hydrolysis of egg white proteins and antioxidant activity of the obtained hydrolysates. It appeared that the ultrasound pretreatment resulted in an increase in the degree of hydrolysis of the enzymatic reaction while the high-pressure carbon dioxide processing showed an inhibition effect on the enzymatic hydrolysis of egg white proteins to some extent. The antioxidant activity of the obtained hydrolysates was improved by ultrasound pretreatment of egg white proteins at the pH 8.3. Thus, the combination of ultrasound pretreatment at the pH 8.3 and subsequent enzymatic hydrolysis with alcalase at 50°C and pH 8.0 could offer a new approach to the improvement of the functional properties of egg white proteins and their biological activity.en
dc.description.abstractProteini belanceta spadaju u veoma kvalitetne proteine zbog svog jedinstvenog aminokiselinskog sastava. Međutim, veća komercijalna primena hidrolizata proteina belanceta je ograničena usled neadekvatnog procesnog tretmana pri obradi i sterilizaciji belanceta termičkim tretmanom kao i hemijskoj hidrolizi proteina, koji dovode do značajne promene boje, ukusa, funkcionalnosti i nutritivnih svojstava proizvoda. Cilj ovog rada je bio da se ispita mogućnost primene netermičkih tretmanima, kao što su sonikacija i tretman visokim pritiskom, da bi se unapredila enzimska hidroliza proteina belanceta i omogućilo dobijanje hidrolizata sa antioksidativnom aktivnošću. Pokazano je da tretiranje proteina belanceta ultrazvukom pod određenim uslovima dovodi do njihove kasnije poboljšane hidrolize alkalazom, dok procesiranje belanceta visokim pritiskom ima negativan uticaj na aktivnost alkalaze. Antioksidativna aktivnost dobijenih hidrolizata je povećana nakon pretretmana ultrazvukom na pH 8,3. Tako, kombinacija pretretmana proteina belanceta ultrazvukom na pH 8,3 i njihova sukcesivna hidroliza alkalazom na 50°C i pri pH 8,0 se pokazala kao efikasna alternativna metoda za dobijanje hidrolizata proteina belanceta sa unapređenim funkcionalnim svojstvima i biološkom aktivnošću.sr
dc.publisherFaculty of Technology, Novi Sad
dc.relationProjekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. E!6750
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceActa periodica technologica
dc.subjectegg white proteinsen
dc.subjectalcalaseen
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectultrasound pretreatmenten
dc.subjecthigh-pressure carbon dioxide processingen
dc.subjectproteini belancetasr
dc.subjectalkalazasr
dc.subjectantioksidativna aktivnostsr
dc.subjectpretretman ultrazvukomsr
dc.subjectproces pod visokim pritiskom ugljen-dioksidasr
dc.titleEffects of sonication and high-pressure carbon dioxide processing on enzymatic hydrolysis of egg white proteinsen
dc.titleUticaj sonikacije i pretretmana visokim pritiskom na enzimsku hidrolizu proteina belancetasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage41
dc.citation.issue43
dc.citation.other(43): 33-41
dc.citation.rankM24
dc.citation.spage33
dc.identifier.doi10.2298/APT1243033K
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/8928/1450-71881243033K.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-84873598101
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу