Приказ основних података о документу

Destilerijski otpad za proizvodnju mlečne kiseline i stočne hrane - biorafinerijski pristup

dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.date.accessioned2021-03-10T12:41:33Z
dc.date.available2021-03-10T12:41:33Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2934
dc.description.abstractThe cost of distillery wastewater treatment is an important issue in overall   economy of bioethanol production. Besides traditional utilization of   distillery wastewater or stillage in animal nutrition, its chemical   complexity is offering other possibilities. Complete distillery wastewater   and liquid stillage from bioethanol production were studied as substrates   for batch, fed-batch and repeated batch lactic acid fermentation by   Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 for parallel production of lactic acid,   probiotics and feed. Both  of  the  substrates, liquid  stillage  and   complete stillage  enabled  effective production of  lactic  acid  with  the    process productivity of approximately 1.80 g h-1L-1, however utilization of   the remains was different. The first strategy enabled conversion of liquid   distillery wastewater into lactic acid and high value feed additive with   zeolite immobilized probiotic biomass. The second strategy enabled effective   lactic acid production on the complete stillage with additional production   of high quality fermented feed for monogastric animals.en
dc.description.abstractTroškovi tretmana destilerijske otpadne vode značajno utiču na ukupnu cenu   proizvodnje bioetanola. Pored tradicionalne upotrebe destilerijske otpadne   vode ili džibre u ishrani stoke, složeni hemijski sastav džibre pruža i   alternativne mogućnosti iskorišćenja. Kompletna destilerijska džibra iz   proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu je korišćena kao supstrat za   mlečno-kiselinsku fermentaciju pomoću Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 u   cilju proizvodnje mlečne kiseline, probiotika i stočne hrane. Koncentracija   mlečne kiseline, broj živih ćelija i koncentracija redukujućih šećera su   praćeni u toku fermentacije. Mlečno-kiselinska fermentacija tečnog dela   destilerijske džibre je izvođena šaržno sa slobodnim i imobilisanim   biokatalizatorom i takođe šaržno sa recikulacijom pomoću imobilisane biomase   na zeolitu. U mlečno-kiselinskoj fermentaciji cele džibre postignuta je   visoka koncentracija mlečne kiseline dok je fermentisani čvrst ostatak   džibre pokazao adekvatna svojstva za upotrebu u ishrani monogastričnih   životinja. Obe vrste supstrata, tečni deo džibre i kompletna džibra   omogućavaju efikasnu proizvodnju mlečne kiseline sa produktivnošću od oko   1,80 g L-1  h-1, ali nastaju različiti sporedni proizvodi. Prva strategija   omogućava korišćenje tečnog dela džibre za proizvodnju mlečne kiseline i   vrednog probiotskog dodatka ishrani životinja (sa brojem živih ćelija od   preko 1010 CFU ml-1) uz mogućnost iskorišćenja zaostalog nefermentisanog   dela džibre za proizvodnju stočne hrane. Druga strategija podrazumeva   fermentaciju cele džibre u kojoj paralelno nastaju mlečna kiselina i   fermentisani čvrsti ostatak kao visoko vredna hrana za monogastrične   životinje. U oba procesa nije bilo potrebno obogaćivati džibru ni sa   mineralima ni sa skupim izvorima azota. PR This work was funded by the Serbian Ministry of Education, Science and Technological development (TR 31017).sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectlactic acid fermentationen
dc.subjectstillageen
dc.subjectanimal feeden
dc.subjectprobioticsen
dc.subjectbiorefineryen
dc.subjectmlečno-kiselinska fermentacijasr
dc.subjectdžibrasr
dc.subjectstočna hranasr
dc.subjectprobioticisr
dc.subjectbiorafinerijski pristupsr
dc.titleDistillery wastes to lactic acid: Bio refinery approachen
dc.titleDestilerijski otpad za proizvodnju mlečne kiseline i stočne hrane - biorafinerijski pristupsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage37
dc.citation.issue1
dc.citation.other19(1): 34-37
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage34
dc.citation.volume19
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/18861/1821-44871501034D.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2934
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу