Приказ основних података о документу

Uticaj dodatka pisvkog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosu

dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorRadosavljević, Miloš
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-03-10T12:41:36Z
dc.date.available2021-03-10T12:41:36Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2935
dc.description.abstractIn this study brewers' spent grain (BSG) hydrolysate was produced using optimal conditions. Hydrolysates were used for lactic acid fermentation by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. The aim of this study was to evaluate possibilities of the BSG hydrolysate utilization as a substrate for lactic acid fermentation as well as the effect of dry brewers' yeast (1.0, 3.0, and 5.0 %) addition in hydrolysate on lactic acid fermentation parameters (L-(+)-lactic acid and reducing sugars concentration and number of viable cellsviability). Very high L. rhamnosus ATCC 7469cells viability was achieved in all fermentations (9.26-9.52 log CFU/mLat the end of fermentation). With the increase in brewers' yeast content in hydrolysate, L-(+)-lactic acid concentration increased. The highest L- (+)-lactic acid concentration and yield (89.01 %) were obtained in fermentation of hydrolysate with 5.0 % of brewers' yeast and 5.0 % of reducing sugars.en
dc.description.abstractMlečna kiselina ima široku primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj, tekstilnoj i industriji polimera. Primena jeftinih i obnovljivih sirovina u proizvodnji mlečne kiseline postupcima fermentacije je osnova ekonomične proizvodnje. U zavisnosti od količine najzastupljeniji sporedni proizvod i proizvodnje piva su: pivski trop i pivski kvasac. Pivski kvasac je relativno jeftin pa se koristi u proizvodnji ekstrakata za primenu u prehrambenoj industriji. Pivski trop čini najveći deo sporednih proizvoda proizvodnje piva (približno 85%). U istraživanju je hidrolizat pivskog tropa proizveden pod optimalnim uslovima. Hidrolizati su korišćeni u mlečno-kiseloj fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita mogućnost primene hidrolizata pivskog tropa u mlečno - kiseloj fermetnaciji kao i uticaj dodatka suvog pivskog kvasca (1,0; 3,0 i 5,0%) u hidrolizat na parametre mlečno - kisele fermentacije (koncentraciju L - (+) - mlečne kiseline i redukujućih šećera i broj vijabilnih Ćelija vijabilnost). Pri svim ispitivanim sadržajima pivskog kvasca u hidrolizatima u toku mlečno - kisele fermentacije je ostvarena veoma visoka vijabilnost ćelija L. rhamnosus (9,26-9,52 log CFU/ml na kraju fermentacije). S porastom sadržaja pivskog kvasca u hidrolizatu za mlečno-kiselu fermentaciju povećala se i koncentracija L - (+) - mlečne kiseline. Najviša koncentracija kao i prinos L - (+) - mlečne kiseline (89,01%) ostvareni su u fermentaciji hidrolizata pivskog tropa sa 5,0% pivskog kvasca i 5,0% redukujućih šećera.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectlactic acid fermentationen
dc.subjectbrewers' spent grainen
dc.subjectbrewers' spent yeasten
dc.subjectmlečno-kisela fermentacijasr
dc.subjectpivski tropsr
dc.subjectpivski kvasacsr
dc.titleThe influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosusen
dc.titleUticaj dodatka pisvkog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage170
dc.citation.issue4
dc.citation.other19(4): 167-170
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage167
dc.citation.volume19
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/12376/1821-44871504167P.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2935
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу