Приказ основних података о документу

Ultrazvuk kao fizički tretman za pripremu džibre za mlečno-kiselinsku fermentaciju

dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorJovanović, Jelena
dc.creatorKnežević-Jugović, Zorica
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-03-10T12:58:07Z
dc.date.available2021-03-10T12:58:07Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/3190
dc.description.abstractIn this study, the stillage from the bioethanol production on wasted bread has been used as a substrate for fermentation by lactic acid bacteria. Ultrasound has been studied as a physical treatment of wasted bread stillage before fermentation by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. In the ultrasound treated sample a 15 % higher lactic acid concentration compared to control sample and lactic acid yield of 0.87 g g-1 were obtained. Ultrasound could significantly increase LA productivity without effect on cell growth. Moreover, the number of viable L. rhamnosus ATCC 7469 cells was found higher in ultrasound treated samples. The study indicated that the ultrasound pretreatment could be effectively applied and used as an alternative to sterilization in lactic acid fermentation of distillery stillage.en
dc.description.abstractMlečna kiselina se danas dominantno proizvodi fermentacijom. Teži se zameni tradicionalnih skrobnih i sintetskih supstrata u mlečno-kiselinskim fermentacijama (MKF) jeftinijim otpadnim i sporednim proizvodima drugih industrija. Fizički postupci za tretman supstrata se intenzivno ispituju u cilju povećanja ekonomske isplativnosti i ekološke povoljnosti procesa MKF na industrijskim otpadnim proizvodima. U ovom radu je primenjen ultrazvuk kao metoda fizičkog tretmana otpadne hlebne džibre pre zasejavanja bakterijama mlečne kiseline i fermentacije u cilju proizvodnje mlečne kiseline. Ispitivan je uticaj primenjenog ultrazvuka na važnije parametre procesa MKF. Nakon tretmana ultrazvukom, džibra je inokulisana vrstom Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 i u toku 48 h časova su praćeni najvažniji parametri MKF koja je izvođena na 41°C, uz mešanje, pri mikroaerofilnim uslovima. Uporedno je, pod istim uslovima, postavljen netretirani uzorak kao kontrola. U uzorku tretiranom ultrazvukom je postignuta 15% viša koncentracija mlečne kiseline uz maksimalni prinos mlečne kiseline od 0,87 g g-1. Može se zaključiti da ultrazvuk može predstavljati alternativni tretman energetski zahtevnoj sterilizaciji i da obezbedi adekvatnu podlogu za rast L. rhamnosus ATCC 7469, a uz značajan porast koncentracije mlečne kiseline u medijumu i samim tim efikasniju MKF.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectlactic aciden
dc.subjectultrasounden
dc.subjectlactic acid fermentationen
dc.subjectdistillery stillageen
dc.subjectLactobacillus rhamnosus ATCC 7469en
dc.subjectmlečna kiselinasr
dc.subjectultrazvuksr
dc.subjectmlečno-kiselinska fermentacijasr
dc.subjectdžibrasr
dc.subjectLactobacillus rhamnosus ATCC 7469sr
dc.titleUltrasound as a physical treatment of stillage for lactic acid fermentationen
dc.titleUltrazvuk kao fizički tretman za pripremu džibre za mlečno-kiselinsku fermentacijusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage16
dc.citation.issue1
dc.citation.other20(1): 13-16
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage13
dc.citation.volume20
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/18860/Ultrasound_as_a_physical_pub_2016.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_3190
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу