Приказ основних података о документу

Molekularna determinacija bakterija mlečne kiseline

dc.creatorVukašinović-Sekulić, Maja
dc.creatorTopisirović, Ljubiša
dc.date.accessioned2021-03-10T09:53:35Z
dc.date.available2021-03-10T09:53:35Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/324
dc.description.abstractThe identification and classification of microorganisams are of crucial importance in environmental. Industrial, medical and agricultural microbiology and microbial ecology. For a long time, microbial taxonomy was considered as one of the most boring fields, in microbiology. Basic research on lactic acid bacterial and their application in industrial food fermentations required reliable and simple methods for identification, because many lactic acid bacteria have similar nutritional and growth requirements and it is very difficult to identify them by classical methods. The conventional methods for identification of lactic acid bacteria, such as morphology, biochemical tests are time-consuming and sometimes lead to ambiguous results. Spectacular developments in the last 10 years in the field of sequencing of rRNA and genes coding for rRNA allow reliable identification and determination microbes by using different milecular biology methods. Each of these methods permits certain level of phylogenetic classification, from the genus, species, subspecies, biovar to the strain specific level. .en
dc.description.abstractIdentifikacija i klasifikacija mikroorganizama zauzima veoma važno mesto u industrijskoj, medicinskoj, poljoprivrednoj i ekološkoj mikrobiolgoiji. Dugo vremena je taksonomija mikroorganizama smatrana dosadnom oblašću mikrobiologije. Mnoge bakterije mlečne kiseline imaju slične zahteve u pogledu ishrane i uslova uzgajanja, što dodatno otežava njihovu identifikaciju do sada poznatim klasičnim metodama. Klasični biohemijski testovi vremenski dugo traju, a tumačenje tako dobijenih rezultata ponekad dovodi do pogrešne determinacije. U poslednjih 10 godina, sekvenciranje rRNK i gena koji kodiraju rRNK, omogućena je identifikacija i klasifikacija mikroorganizama korišćenjem molekularnih metoda. Svaka od molekularnih metoda omogućava određen nivo filogenetske klasifikacije do vrste, podvrste, biovariteta i soja. .sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectmolecular determinationen
dc.subjectlactic acid bacteriaen
dc.subjectPCR - methoden
dc.subjecthybridizationen
dc.subjectPFGEen
dc.subjectribotypingen
dc.subjectmolekularna determinacijasr
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectPCR-metodasr
dc.subjecthibridizacijasr
dc.subjectPFGE-metodasr
dc.subjectribotipiranjesr
dc.titleMolecular determination of lactic acid bacteriaen
dc.titleMolekularna determinacija bakterija mlečne kiselinesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage50
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other11(1-2): 46-50
dc.citation.spage46
dc.citation.volume11
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_324
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу