Приказ основних података о документу

Karakterizacija prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline iz Sjeničkog sira

dc.creatorDimitrijević-Branković, Suzana
dc.creatorBanina-Ostojić, Ana
dc.creatorFira, Đorđe
dc.date.accessioned2021-03-10T09:53:59Z
dc.date.available2021-03-10T09:53:59Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn1450-7188
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/330
dc.description.abstractSelection of natural isolates of lactic acid bacteria (LAB) according to criteria that are significant for cheese manufacture and their application as starter cultures, contributed to unifying quality and better control of traditional manufacture process. The characteristics of selected natural isolates of lactococci and lactobacilli from white soft cheese from Sjenica were investigated in this study. We report the results of comparative analysis of acidification activity and proteolytic activity as well as the results of bacteriocin and exopolysaddharides (EPS) production abilities. The results showed good acidification ability (decreasing pH of milk to near 5) of lactococci in contrast to mesophilic lactobacilli. Analysis of proteolytic activity showed that there where varia­tions among selected isolates disregarding to their acidification activity. Bacteriocin producers were found among Lactococcus sp. and Lactobacillus sp. isolates, while exopolysaccharides producers were among Lactobacillus sp.en
dc.description.abstractSelekcija prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline (BMK), na osnovu karakteristika značajnih u proizvodnji sireva, omogućava njihovu primenu u vidu definisanih starter kultura, što doprinosi ujednačavanju kvaliteta proizvoda i boljoj kontroli procesa baziranog na tradicionalnoj proizvodnji. U ovom radu su ispitivane karakteristike prirodnih izolata laktokoka i laktobacila iz sjeničkog sira tipa mešanac. Prikazani su rezultati uporedne analize acidifikacione aktivnosti u mleku i proteolitičke aktivnosti kao i rezultati ispitivanja sposobnosti produkcije bakteriocina i egzopolisaharida (EPS-a). Rezultati su ukazali na dobru acidifikacionu aktivnost laktokoka (sniženje pH mleka do vrednosti oko 5, pod ispitivanim uslovima), za razliku od laktobacila koji su pokazali slabu acidifikacionu aktivnost. Analiza proteolitičke aktivnosti (Prt) je pokazala da postoje varijacije kod ispitivanih izolata nezavisno od njihove acidifikacione aktivnosti. Uočena jeprodukcija bakteriocina kod nekih izolata iz roda Lactococcus sp. i Lactobacillus sp., dok je produkcija EPS-a uočena samo kod nekih izolata iz roda Lactobacillus sp.sr
dc.publisherFaculty of Technology, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceActa periodica technologica
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectsjenički sirsr
dc.subjectacidifikaciona aktivnostsr
dc.subjectproteolitička aktivnostsr
dc.subjectegzopolisahraidisr
dc.subjectbakteriocinisr
dc.titleCharacterisation of natural isolates of lactic acid bacteria from white soft cheese from Sjenicaen
dc.titleKarakterizacija prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline iz Sjeničkog sirasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage607
dc.citation.issue31
dc.citation.other(31): 599-607
dc.citation.spage599
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_330
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу