Приказ основних података о документу

Repin rezanac kao nosač za Lactobacillus paracasei u mlečno-kiselinskoj fermentaciji agro-industrijskog otpada

dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorRadosavljević, Miloš
dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-03-10T13:19:09Z
dc.date.available2021-03-10T13:19:09Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/3514
dc.description.abstractLactic acid (LA) has gained considerable importance in the global market due to a wide range of applications. Because of the growing demand for food and feed, the use of lignocellulosic residues, by-products and waste streams is highly needed for commercial LA production. This study investigated the possibility of using potato stillage and sugar beet molasses for LA and biomass production by Lactobacillus paracasei NRRL B-4564 immobilized on sugar beet pulp. Adsorption of L. paracasei enabled easy separation of bacterial biomass from the fermentation media and its efficient reuse in three successive batch cycles. Total LA concentration of 146 g L-1 and average productivity of 1.03 g L-1 h-1 were achieved on waste substrate using bacterial cells immobilized on a natural carrier without mineral and nitrogen supplementation. The solid part of fermentation media remaining after LA fermentation is a valuable co-product, which could be used as animal feed rich in probiotic biomass.en
dc.description.abstractMlečna kiselina (MK) zauzima značajno mesto na svetskom tržištu zbog širokih mogućnosti primene u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i hemijskoj industriji. Poslednjih godina potražnja za MK je znatno povećana zbog njene uloge u proizvodnji biodegradabilnih i biokompatibilnih polimera - polilaktida (PLA). Trenutno se na komercijalnoj skali MK proizvodi fermentacijom jestivih useva, kao što su šećerna repa, kukuruz i kasava. Zbog stalnog porasta globalne potražnje za hranom, ali i u cilju definisanja ekonomski održivog tehnološkog procesa, teži se proizvodnji MK iz alternativnih sirovina, kao što su lignocelulozni materijali, sporedni i otpadni proizvodi različitih industrija. U radu je ispitivana mogućnost korišćenja alternativnog supstrata - tečne krompirove džibre i melase šećerne repe za proizvodnju MK i mikrobne biomase pomoću soja Lactobacillus paracasei NRRL B-4564 imobilisanog na repin rezanac. Parametri ostvareni u imobilisanom sistemu su upoređeni sa parametrima postignutim u šaržnoj fermentaciji sa slobodnim ćelijama. Adsorpcija L. paracasei ostvarena na površinu repinog rezanca je jednostavna i brza metoda imobilizacije koja je omogućila laku separaciju bakterijske biomase iz fermentacionog medijuma i njeno efikasno ponovno korišćenje u tri uzastopna šaržna ciklusa. Ukupna koncentracija MK od 146 g L-1 i prosečna produktivnost od 1,03 g L-1 h-1 dobijena fermentacijom otpadnog supstrata na bazi krompirove džibre i melase šećerne repe sa ćelijama imobilisanim na prirodni lignocelulozni nosač je postignuta bez obogaćivanja supstrata mineralnim materijama i izvorima azota. Repin rezanac koji zaostaje nakon fermentacije zajedno sa imobilisanom mikrobnom biomasom se može koristiti kao visokokvalitetno hranivo za životinje bogato probiotskom biomasom.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectlactic aciden
dc.subjectmicrobial biomassen
dc.subjectimmobilizationen
dc.subjectLactobacillus paracasei NRRL B-4564en
dc.subjectagro-industrial wasteen
dc.subjectmlečna kiselinasr
dc.subjectmikrobna biomasasr
dc.subjectimobilizacijasr
dc.subjectLactobacillus paracasei NRRL B-4564sr
dc.subjectagro-industrijski otpadsr
dc.titleSugar beet pulp as a carrier for Lactobacillus paracasei in lactic acid fermentation of agro-industrial wasteen
dc.titleRepin rezanac kao nosač za Lactobacillus paracasei u mlečno-kiselinskoj fermentaciji agro-industrijskog otpadasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage45
dc.citation.issue1
dc.citation.other21(1): 41-45
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage41
dc.citation.volume21
dc.identifier.doi10.5937/JPEA1701041M
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/9560/1821-44871701041M.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу