Приказ основних података о документу

Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare

dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorMilašinović-Šeremešić, Marija
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-03-10T14:26:29Z
dc.date.available2021-03-10T14:26:29Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4558
dc.description.abstractBrewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diets.en
dc.description.abstractGlobalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniva. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.relationProject #I1/2018 of Scientific and Technological Collaboration of the Republic of Serbia and the PR China
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectbrewer's spent grainen
dc.subjectlactic aciden
dc.subjectprobioticsen
dc.subjectruminant feeden
dc.subjectpivski tropsr
dc.subjectmlečna kiselinasr
dc.subjectprobioticisr
dc.subjecthranivo za preživaresr
dc.titleEffect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feeden
dc.titleUticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživaresr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage61
dc.citation.issue2
dc.citation.other24(2): 57-61
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage57
dc.citation.volume24
dc.identifier.doi10.5937/jpea24-26305
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/10231/1821-44872002057M.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу