Приказ основних података о документу

Bezotpadna tehnologija prerade ploda kleke (Juniperus communis L.)

dc.contributor.advisorPovrenović, Dragan
dc.contributor.otherPetrović, Slobodan
dc.contributor.otherVeljković, Vlada B.
dc.contributor.otherMilojević, Svetomir
dc.creatorPavićević, Vladimir
dc.date.accessioned2021-03-10T15:13:02Z
dc.date.available2021-03-10T15:13:02Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=3992
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:13411/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:13431/bdef:Izvestaj/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=48267279
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4641
dc.description.abstractEssential oils are aromatic, volatile, complex mixtures of various compounds, mainly hydrocarbons (monoterpene and sesquiterpene) and oxygenated hydrocarbons. Juniper berry essential oil has wide application and high commercial value due to its considerable antimicrobial activities. It is used in medicine, food, cosmetic and pharmaceutical industry and veterinary medicine. Most commonly it is obtained by hydrodistillation, technique for the extraction of substances which do not mix or mix very poorly with water and are unstable at boiling temperatures. It provides high quality of essential oil and also represents a relatively simple, safe and environmental friendly process. The conventional hydrodistillation by electrical heating (HD) has been improved by involving microwave irradiation for heating − microwave−assisted hydrodistillation (MAHD). HD and MAHD of the juniper berry essential oil from juniper berries were studied at different distillation rates. Both HD and MAHD occurred by the same mechanism that included „fast” (washing) and „slow” (diffusion) distillation phase. Among three models, the model including simultaneous washing and diffusion is the best one for both HD and MAHD of juniper berry essential oil, since it had the lowest mean relative deviation. This kinetic model also appears to be of a general importance as being verified for various plant materials. Higher essential oil yields were obtained by HD than by MAHD. No difference in the a qualitative chemical composition of the essential oils obtained by both techniques was observed, but they had the influence on a quantitative chemical composition (variation of mass fractions), lower for high volatile components, medium for low volatile components and higher for medium volatile components. Essential oil yields increased with increase of distillation rate at all mass ratios juniper berries−water (hydromodules). With increase of hydromodule, yields were constant at low distillation rate, while they decreeased at higher distillation rates. The variations of distillation rate and hydromodule had the influence only on a quantitative chemical composition, but not on a qualitative chemical composition of essentialoil...en
dc.description.abstractEtarska ulja su aromatične, isparljive složene smeše različitih jedinjenja, najviše ugljovodonika (monoterpena i seskviterpena) i oksigenovanih ugljovodonika. Etarsko ulje ploda kleke ima široku primenu i veliku tržišnu vrednost zahvaljujući svojim značajnim antimikrobnim aktivnostima. Koristi se u medicini, prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj industriji i veterini. Najčešće se dobija hidrodestilacijom, tehnikom za izdvajanje supstanci koje se ne mešaju ili vrlo slabo mešaju sa vodom i koja su nestabilna na tački ključanja. Ona obezbeđuje visok kvalitet etarskog ulja i predstavlja relativno jednostavan, bezbedan proces koji je u skladu sa zaštitom životne sredine. Klasična hidrodestilacija sa električnim zagrevanje (HD) unapređena je uvođenjem mikrotalasnog zračenja – mikrotalasna hidrodestilacija (MHD). Ispitivane su HD i MHD etarskog ulja ploda kleke pri različitim brzinama destilacije. Obe se odigravaju istim mehanizmom koji uključuje „brzu” (ispiranje) i „sporu” (difuzija) fazu destilacije. Među tri modela, model istovremenog ispiranja i difuzije je najbolji i za HD i za MHD etarskog ulja ploda kleke, pošto je imao najmanje srednje relativno odstupanje. Ovaj kinetički model takođe je od opšteg značaja jer je potvrđen za različite biljne materijale. Veći prinosi etarskog ulja su dobijeni za HD nego za MHD. Nije primećena razlika u kvalitativnom hemijskom sastavu etarskog ulja dobijenog pomoću obe tehnike, ali one imaju uticaj na kvantitativan hemijski sastav (promenu masenih udela), manji kod lakoisparljivih komponenti, srednji kod teškoisparljivih komponenti i veći kod srednjeisparljivih komponenti. Prinos etarskog ulja se povećao sa porastom brzine destilacije za sve odnose masa kleka–voda (hidromodule). Pri povećanju hidromodula prinos je bio nepromenjen pri najmanjoj brzini destilacije, odnosno smanjio se pri većim brzinama destilacije. Promene brzine destlacije i hidromodula uticale su samo na kvantitativni hemijski sastav, ali ne na kvalitativni hemijski sastav etarskog ulja..sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
dc.subjectjuniper berry (Juniperus communis L.)en
dc.subjectessential oilen
dc.subjectmicrowave−assisted hydrodistillationen
dc.subjectkinetic modelen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectdistillation rateen
dc.subjecthydromoduleen
dc.subjectgrindingen
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectantimicrobial activityen
dc.subjectplod kleke (Juniperus communis L.)sr
dc.subjectetarsko uljesr
dc.subjectmikrotalasna hidrodestilacijasr
dc.subjectkinetički modelsr
dc.subjecthemijski sastavsr
dc.subjectbrzina destilacijesr
dc.subjecthidromodulsr
dc.subjectmlevenjesr
dc.subjectantioksidativna aktivnostsr
dc.subjectantimikrobna aktivnostsr
dc.titleZero waste technology of juniper berry (Juniperus communis L.) processingen
dc.titleBezotpadna tehnologija prerade ploda kleke (Juniperus communis L.)sr
dc.typedoctoralThesis
dc.rights.licenseBY-NC
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/2167/4638.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4641
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу