Приказ основних података о документу

Optimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakata

dc.contributor.advisorBugarski, Branko
dc.contributor.otherKnežević-Jugović, Zorica
dc.contributor.otherŠavikin, Katarina
dc.contributor.otherZdunić, Gordana
dc.contributor.otherĐorđević, Verica
dc.creatorJovanović, Aleksandra
dc.date.accessioned2021-03-10T15:15:07Z
dc.date.available2021-03-10T15:15:07Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://eteze.bg.ac.rs/application/showtheses?thesesId=5732
dc.identifier.urihttps://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:17554/bdef:Content/download
dc.identifier.urihttp://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=49968143
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4669
dc.description.abstractThymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant, antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic, anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the bioavailability and half-life of the compounds...en
dc.description.abstractVrsta Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) ili majčina dušica predstavlja višegodišnju zeljastu biljku bogatu polifenolima koji pokazuju antioksidativni, antimikrobni, antihipertenzivni, spazmolitični, antiinflamatorni, antikancerogeni, antialergijski i anksiolitični efekat. Optimizacija procesa ekstrakcije predstavlja prvi korak u dobijanju maksimalnog prinosa aktivnih principa iz biljnih izvora kao bezbedne i prirodne alternative sintetskim komponentama. Nestabilnost polifenola u toku procesa proizvodnje, distribucije i čuvanja namirnica, kao i u uslovima gastrointestinalnog trakta, ograničava njihovu aktivnost i potencijalne korisne efekte na zdravlje ljudi. Inkapsulacija polifenola dovodi do prevazilaženja pomenutih nedostataka, ublažavanja gorkog ukusa polifenola i poboljšanja njihove bioraspoloživosti i poluvremena eliminacije...sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46013/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectThymus serpyllumen
dc.subjectpolyphenolsen
dc.subjectoptimization of extractionen
dc.subjectchemical characterizationen
dc.subjectbiological activityen
dc.subjectencapsulationen
dc.subjectThymus serpyllumsr
dc.subjectполифенолиsr
dc.subjectоптимизација процеса екстракцијеsr
dc.subjectхемијска карактеризацијаsr
dc.subjectбиолошка активностsr
dc.subjectинкапсулацијаsr
dc.titleOptimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extractsen
dc.titleOptimizacija procesa ekstrakcije herbe Thymus serpyllum L., biološke aktivnosti i inkapsulacija ekstrakatasr
dc.typedoctoralThesis
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/2196/4666.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_4669
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу