Нови безглутенски пекарски производи од модификованог пшеничног брашна
Само за регистроване кориснике
2023
Аутори
Knežević Jugović, ZoricaGazikalović, Ivana
Mijalković, Jelena
Šekuljica, Nataša
Luković, Nevena
Culetu, Alina
Изведена дела, награде и изложбе (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Експонат: Производ је добијен комбинованим поступком који се заснива на примени микроталасног претретмана и специфичних ензима у циљу смањења алергеног потенцијала глутена уз очувана реолошка и нутритивна својства. Садржај глијадина одређен компетитивним ЕЛИСА тестом је смањен испод 20 ppm.
Експонат је развијен у оквиру пројекта: Novel bioprocessing tools for production of improved bakery products with detoxified gluten and fortified with dietary fibres, EUREKA пројекат; E! 13082 BIOFLOSBAKE-LAVGLU.
Организације које су учествовале на пројекту: Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду – носилац пројекта; Сојапротеин д.о. Бечеј, Република Србија; The National Institute for Research and Development on Food Bioresources (IBA) Bucharest – Romania; Natural Ingredients R&D SRL Fagaras – Romania; Expergo Business Network SRL – Romania.
Извор:
ИГРАЈ за човечанство! : наука за свe : каталог изложбене поставке 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, 2023, 37-Издавач:
- Београд : Центар за промоцију науке
Финансирање / пројекти:
- EUREKA E! 13082 BIOFLOSBAKE-LAVGLU
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200135 (Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200135)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200287 (Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета у Београду доо) (RS-MESTD-inst-2020-200287)
Колекције
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultetKnežević Jugović, Z., Gazikalović, I., Mijalković, J., Šekuljica, N., Luković, N.,& Culetu, A.. (2023). Нови безглутенски пекарски производи од модификованог пшеничног брашна. in ИГРАЈ за човечанство! : наука за свe : каталог изложбене поставке 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа Београд : Центар за промоцију науке., 37. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7079
Knežević Jugović Z, Gazikalović I, Mijalković J, Šekuljica N, Luković N, Culetu A. Нови безглутенски пекарски производи од модификованог пшеничног брашна. in ИГРАЈ за човечанство! : наука за свe : каталог изложбене поставке 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа. 2023;:37. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7079 .
Knežević Jugović, Zorica, Gazikalović, Ivana, Mijalković, Jelena, Šekuljica, Nataša, Luković, Nevena, Culetu, Alina, "Нови безглутенски пекарски производи од модификованог пшеничног брашна" in ИГРАЈ за човечанство! : наука за свe : каталог изложбене поставке 65. Међународни сајам технике и техничких достигнућа (2023):37, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7079 .