PROIZVODNJA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA
Само за регистроване кориснике
2013
Аутори
Rakin, MaricaVukašinović Sekulić, Maja
Zarić, Danica
Mojović, Ljiljana
Bulatović, Maja
Krunić, Tanja
Zorić, Ivan
Stamenković, Marijana
Техничко решење (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Surutka je tečni sporedni proizvod koji u velikim količinama zaostaje nakon
proizvodnje sira i kazeina. U zavisnosti od vrste sira koji se proizvodi, zapremina
obrazovane surutke može da se kreće i do 90l na 100l korišćenog mleka, što je količina
koja omogućava proizvodnju 10 kg sira.
Surutka je jedan od nedovoljno iskorišćenih sporednih proizvoda prehrambene
industrije u Srbiji. Usled neiskorišćavanja, surutka postaje i veoma veliki zagađivač, što
je u potpunosti u neskladu sa potencijalima koje poseduje. Najveći deo surutke, do
skoro se bez prethodnog tretmana ispuštao iz mlekara u kanalizaciju, što je često
dovodilo do ozbiljnih ekoloških zagađenja, jer najveći deo suve materije surutke čini
laktoza i proteini surutke. Procenjuje se da mlekare koje dnevno prerade 100t mleka na
dan, oslobode u svojim otpadnim vodama toliku količinu organskog materijala koja se
približno može uporediti sa jednim gradom sa 55 000 stanovnika.
Poslednjih pedeset godina u svetu su razvijani bi...otehnološki postupci u kojima je
surutka bila polazna sirovina za dobijanje biogasa, etanola, jednoćelijskih proteina, β-
galaktozidaze i mnogih drugih proizvoda. Takođe, danas se jedan deo surutke koristi za
dobijanje biološki vrednih proteina (koncentrat proteina surutke) ili laktoze, a deo
surutke nakon odvajanja se koristi za dobijanje osvežavajućih napitaka.
Savremeni tempo i način života, kao i sve zagađenije životno okruženje nameću potrebu
proizvodnje prehrambenih proizvoda koji bi pomogli ljudskom organizmu u borbi
protiv štetnih agenasa kojima je svakodnevno izložen. Uzimajući u obzir i dalje
nedovoljno iskorišćen potencijal surutke kao sirovine i sve izraženiju nestašicu hrane na
svetskom tržištu, ovo tehničko rešenje usmereno je upravo na proizvodnju
fermentisanih napitaka na bazi surutke zadovoljavajućih senzornih svojstava sa ciljem
da se ukaže na značaj suruke kao kao sirovine i proizvoda u ljudskoj ishrani.
Tehničko rešenje odnosi se na korišćenje sirovina (surutka i mleko u odnosu 70:30, v/v)
iz mlekare Imlek A.D. i njihovo prevođenje putem mlečno-kisele fermentacije u
fermentisani napitak zadovoljavajućih senzornih karakteristika, veoma sličnih jogurtu.
Fermentacija je izvedena sa komercijalnom četvorokomponentnom kulturom, ABY-6,
koja se inače koristi u mlekarstvu. Ovim postupkom iskoristio bi se sporedni proizvod
iz proizvodnje sira – surutka, koja bi se na ovaj način prevela u vredan fermentisani
napitak.
Извор:
2013Издавач:
- Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet
Финансирање / пројекти:
- Fermentisani napici na bazi surutke kao novi funkcionalni mlečni proizvodi, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, ev. broj 451-03-00-605/2012-16/85
Колекције
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultetRakin, M., Vukašinović Sekulić, M., Zarić, D., Mojović, L., Bulatović, M., Krunić, T., Zorić, I.,& Stamenković, M.. (2013). PROIZVODNJA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA. Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7366
Rakin M, Vukašinović Sekulić M, Zarić D, Mojović L, Bulatović M, Krunić T, Zorić I, Stamenković M. PROIZVODNJA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA. 2013;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7366 .
Rakin, Marica, Vukašinović Sekulić, Maja, Zarić, Danica, Mojović, Ljiljana, Bulatović, Maja, Krunić, Tanja, Zorić, Ivan, Stamenković, Marijana, "PROIZVODNJA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA" (2013), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7366 .