Приказ основних података о документу

Kinetika hidrodestilacije i sastav etarskog ulja fermentiranog semena peršuna

dc.creatorStanković, Mihajlo Z.
dc.creatorNikolić, Nada Č.
dc.creatorStanojević, Ljiljana P.
dc.creatorPetrović, Slobodan
dc.creatorCakić, Milorad D.
dc.date.accessioned2021-03-10T10:21:13Z
dc.date.available2021-03-10T10:21:13Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn1451-9372
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/751
dc.description.abstractThe effect of fermentation conditions on the yield and composition of the essential oil from Petroselinum crispum (Mill.) Nym. ex. A.W. Hill seeds was studied. The yield of essential oil was determined by a Clevenger-type apparatur, and the composition of the oil by GC analysis. The highest yield of essential oil (5.90 mL per 100 g, i.e. 96.7% in regard to the oil content in parsley seeds) was obtained from disintegrated parsley seeds fermented for 4 h at 30°C with a hydromodulus of 1:20 w/v, after the sixth hydrodistillation each lasting 240 minutes. The obtained oil contained α-pinene, ß-pinene, sabinene, myristicin, 2,3,4,5-tetramethoxy-1-allylbenzene, apiole and 1,2 benzene-dicarbonic acid. The density of the oil (d25) was 1.039 g/mL3, the refractive index, (nD20) was 1.5214 and the oil solubility was 8 volume parts of 80% vol. ethanol for 1 mL of oil.en
dc.description.abstractPeršun (Petroselinum crispum (Mill.) Nym. ex. A.W. Hill) je dvogodišnja biljka poznata po antimikrobnom, baktericidnom, hipotenzitivnom, laksativnom, diuretičnom i spazmolitičkom dejstvu. Seme peršuna sadrži 3-7% etarskog ulja koje se uglavnom dobija parnom destilacijom. U radu je ispitan uticaj uslova fermentacije na prinos i sastav etarskog ulja iz nesamlevenog i samlevenog semena peršuna. Seme je fermentirano na temperaturama 28-39°C u toku 2-8 sati i za­tim praćena kinetika hidrodestilacije etarskog ulja. Prinos ulja određen je primenom Clevenger-aparature, a sastav ulja GC analizom. Prinos i sastav ulja zavise od uslova fermentacije i mlevenja semena. Najveći prinos ulja (5,90 mL/100 g biljnog materijala, odnosno 96,7% u odnosu na sadržaj ulja u semenu) ostvaren je sa samlevenim semenom peršuna fermentiranim na temperaturi 30°C, u toku 4 sati, pri hidromodulu 1:20 m/v i hidrodestilacijom u seriji od šest uzastopnih proba. Korišćen je postupak hidrodestilacije u kome se vodena faza suspenzije iz prethodnih destilacija koristi za kvašenje biljnog materijala u narednim destilacijama. U ulju su gasnom hromatografijom identifikovani α-pinen, ß-pinen, sabinen, miristicin, 2,3,4,5-tetrametoksi-1-alilbenzen, apiol i 1,2-benzendikarbonska kiselina. U literaturi se sve komponente izuzev sabinena, 1,2 benzendikarbonske kiseline i mirtenala, pominju kao komponente identifikovane u ulju semena peršuna. Gustina ulja (d25) je 1,039 g/mL, indeks refrakcije (nD20) 1,5214, a 8 zapreminskih delova 80% vol. etanola je potrebno za rastvaranje 1 mL ulja. Vrednosti fizičko-hemijskih karakteristika dobijenih ulja pokazuju dobro slaganje sa literaturnim podacima.sr
dc.publisherAssociation of the Chemical Engineers of Serbia
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceChemical Industry & Chemical Engineering Quarterly
dc.subjectPetroselinum crispum (Mill.) Nym. ex. A.W. Hillen
dc.subjectparsley seedsen
dc.subjectessential oilen
dc.subjectfermentationen
dc.subjecthydrodistillationen
dc.subjectGC analysisen
dc.subjectPetroselinum crispum (Mill.) Nym. ex. A.W. Hillsr
dc.subjectsemesr
dc.subjectetarsko uljesr
dc.subjectfermentacijasr
dc.subjecthidrodestilacijasr
dc.subjectGC analizasr
dc.titleHydrodistillation kinetics and essential oil composition from fermented parsley seedsen
dc.titleKinetika hidrodestilacije i sastav etarskog ulja fermentiranog semena peršunasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage29
dc.citation.issue1
dc.citation.other11(1): 25-29
dc.citation.spage25
dc.citation.volume11
dc.identifier.doi10.2298/CICEQ0501025S
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/8354/1451-93720501025S.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-84888415275
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу