Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 18
Sinteza i karakterizacija sinterovanog bazalta sa poboljšanom otpornošću na dejstvo kavitacije
(2020)
U okviru tehničkog rešenja su istraţeni procesi dobijanja sinterovanog bazalta povišenih
svojstava otpornosti na habanje i kavitaciju. Kao polazni materijal korišćene su olivinpiroksenske bazaltne stene iz ležišta ...
PROIZVODNJA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2013)
Surutka je tečni sporedni proizvod koji u velikim količinama zaostaje nakon
proizvodnje sira i kazeina. U zavisnosti od vrste sira koji se proizvodi, zapremina
obrazovane surutke može da se kreće i do 90l na 100l korišćenog ...
Tehnološki postupak za dobijanje antimikrobnog nanokompozitnog tekstilnog materijala od PET vlakana, alginata i nanočestica CuO
(Matični naučni odbor za materijale i hemijske tehnologije, 2021)
Konstrukcija automatizovanog uređaja za određivanje kapilarnosti tekstilnih i kompozitnih materijala primenom „open-source“ principa
(2022)
Uzimajući u obzir veliki značaj i čestu potrebu za određivanjem kapilarnih svojstava različitih tekstilnih materijala, kao i nedostatke manuelnog određivanja kapilarnosti, i do sada primenjivanjih metoda, ideja autora ovog ...
PYROLSIM – Софтвер за симулацију и оптимизацију пиролитичке пећи у фабрици Етилен
(Технолошко - металуршки факултет, Универзитет у Београду, 2022)
Пећ за парно крековање бензина (пиролитичка пећ) је кључна јединица постројења за
производњу етилена, једног од најзначајнијих погона (фабрика) у ХИП Петрохемија.
Пошто и најмање побољшање приноса или уштеда енергије ...
Tehnološki postupak za poboljšanje kvaliteta pivskog tropa kao hraniva za preživare
(2023)
Predloženo tehničko rešenje se odnosi na definisanje procesa u kome se koristi sporedni proizvod industrije piva i dobija novi proizvod obogaćen probiotskom biomasom koji je namenjen ishrani preživara. Tehnološki postupak ...
Tehnologija presovanja АА6026 legure
(Tehnološko metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2021)