Značaj primene sistema HACCP za unapređenje bezbednosti hrane u održivoj prehrambenoj industriji
Abstract
Most important elements of the food production and distribution are quality and safety. The market needs high quality food products, safe for the consumers health. Food safety is very important not only because of its impact to consumers health but because of many economic criteria, too. Illnesses provoked by food are very big social-economic problems in many areas, because it produces incomes reduction, increasing unemployment and costs etc. In the last period the international trade of food is increasing very much. This process is contributed to economic development, but, in the other hand, it enables food provoked illnesses. Because of that, developed countries have many important activities and strategies for consumer protection. HACCP system is one of this most important element of that activities, and has very important role to ensure quality and safety of the food. In this paper the role of the food quality and safety in food industry and HACCP system in the function of the food... industry sustainability are studied.
Najznačajniji elementi proizvodnje i distribucije hrane u savremenim uslovima jesu njen kvalitet i bezbednost. Tržište traži kvalitetnu hranu koja je sigurna po zdravlje potrošača. Bezbednost hrane veoma je značajna kako sa stanovišta sprečavanja njenog štetnog delovanja na potrošače, tako i sa stanovišta ispunjenosti ekonomskih kriterijuma, budući da bolesti izazvane hranom nanose velike socio-ekonomske štete u mnogim oblastima, usled smanjenja ili prekida u zaradama, povećanja nezaposlenosti, povećanja troškova sudskih postupaka i sl. Poslednjih decenija međunarodni promet hrane vrlo brzo se razvija, što, s jedne strane, doprinosi ekonomskom napretku i mnogim pozitivnim promenama, dok, s druge strane, olakšava širenje alimentarnih bolesti. Usled toga, razvijene zemlje razvijaju opsežne, dugoročne i naučno zasnovane strategije za što bolju zaštitu sopstvenog tržišta i zdravlja potrošača od alimentarnih bolesti, pri čemu je sistem HACCP jedan od rezultata tih mera. U ovom radu proučava...ju se uloga i značaj sistema HACCP sa stanovišta obezbeđenja kvaliteta i sigurnosti hrane kao i sa stanovišta omogućavanja održivog razvoja prehrambene industrije. U tom smislu, u radu će se proučavaju uloga i značaj kvaliteta i bezbednosti hrane u razvoju savremene prehrambene industrije, karakteristike upravljanja procesom osiguranja kvaliteta i bezbednosti hrane pomoću sistema HACCP, kao jednog od faktora obezbeđenju održivosti razvoja prehrambene industrije.
Keywords:
food / food industry / safety / quality / HACCP / management / sustainable development / hrana / prehrambena industrija / bezbednost / kvalitet / HACCP / održivi razvoj / upravljanjeSource:
Ecologica, 2012, 19, 67, 501-504Publisher:
- Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Kokeza, Gordana AU - Urošević, Snežana AU - Bugarski, Branko AU - Milivojević, Milan PY - 2012 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2061 AB - Most important elements of the food production and distribution are quality and safety. The market needs high quality food products, safe for the consumers health. Food safety is very important not only because of its impact to consumers health but because of many economic criteria, too. Illnesses provoked by food are very big social-economic problems in many areas, because it produces incomes reduction, increasing unemployment and costs etc. In the last period the international trade of food is increasing very much. This process is contributed to economic development, but, in the other hand, it enables food provoked illnesses. Because of that, developed countries have many important activities and strategies for consumer protection. HACCP system is one of this most important element of that activities, and has very important role to ensure quality and safety of the food. In this paper the role of the food quality and safety in food industry and HACCP system in the function of the food industry sustainability are studied. AB - Najznačajniji elementi proizvodnje i distribucije hrane u savremenim uslovima jesu njen kvalitet i bezbednost. Tržište traži kvalitetnu hranu koja je sigurna po zdravlje potrošača. Bezbednost hrane veoma je značajna kako sa stanovišta sprečavanja njenog štetnog delovanja na potrošače, tako i sa stanovišta ispunjenosti ekonomskih kriterijuma, budući da bolesti izazvane hranom nanose velike socio-ekonomske štete u mnogim oblastima, usled smanjenja ili prekida u zaradama, povećanja nezaposlenosti, povećanja troškova sudskih postupaka i sl. Poslednjih decenija međunarodni promet hrane vrlo brzo se razvija, što, s jedne strane, doprinosi ekonomskom napretku i mnogim pozitivnim promenama, dok, s druge strane, olakšava širenje alimentarnih bolesti. Usled toga, razvijene zemlje razvijaju opsežne, dugoročne i naučno zasnovane strategije za što bolju zaštitu sopstvenog tržišta i zdravlja potrošača od alimentarnih bolesti, pri čemu je sistem HACCP jedan od rezultata tih mera. U ovom radu proučavaju se uloga i značaj sistema HACCP sa stanovišta obezbeđenja kvaliteta i sigurnosti hrane kao i sa stanovišta omogućavanja održivog razvoja prehrambene industrije. U tom smislu, u radu će se proučavaju uloga i značaj kvaliteta i bezbednosti hrane u razvoju savremene prehrambene industrije, karakteristike upravljanja procesom osiguranja kvaliteta i bezbednosti hrane pomoću sistema HACCP, kao jednog od faktora obezbeđenju održivosti razvoja prehrambene industrije. PB - Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd T2 - Ecologica T1 - Značaj primene sistema HACCP za unapređenje bezbednosti hrane u održivoj prehrambenoj industriji EP - 504 IS - 67 SP - 501 VL - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2061 ER -
@article{ author = "Kokeza, Gordana and Urošević, Snežana and Bugarski, Branko and Milivojević, Milan", year = "2012", abstract = "Most important elements of the food production and distribution are quality and safety. The market needs high quality food products, safe for the consumers health. Food safety is very important not only because of its impact to consumers health but because of many economic criteria, too. Illnesses provoked by food are very big social-economic problems in many areas, because it produces incomes reduction, increasing unemployment and costs etc. In the last period the international trade of food is increasing very much. This process is contributed to economic development, but, in the other hand, it enables food provoked illnesses. Because of that, developed countries have many important activities and strategies for consumer protection. HACCP system is one of this most important element of that activities, and has very important role to ensure quality and safety of the food. In this paper the role of the food quality and safety in food industry and HACCP system in the function of the food industry sustainability are studied., Najznačajniji elementi proizvodnje i distribucije hrane u savremenim uslovima jesu njen kvalitet i bezbednost. Tržište traži kvalitetnu hranu koja je sigurna po zdravlje potrošača. Bezbednost hrane veoma je značajna kako sa stanovišta sprečavanja njenog štetnog delovanja na potrošače, tako i sa stanovišta ispunjenosti ekonomskih kriterijuma, budući da bolesti izazvane hranom nanose velike socio-ekonomske štete u mnogim oblastima, usled smanjenja ili prekida u zaradama, povećanja nezaposlenosti, povećanja troškova sudskih postupaka i sl. Poslednjih decenija međunarodni promet hrane vrlo brzo se razvija, što, s jedne strane, doprinosi ekonomskom napretku i mnogim pozitivnim promenama, dok, s druge strane, olakšava širenje alimentarnih bolesti. Usled toga, razvijene zemlje razvijaju opsežne, dugoročne i naučno zasnovane strategije za što bolju zaštitu sopstvenog tržišta i zdravlja potrošača od alimentarnih bolesti, pri čemu je sistem HACCP jedan od rezultata tih mera. U ovom radu proučavaju se uloga i značaj sistema HACCP sa stanovišta obezbeđenja kvaliteta i sigurnosti hrane kao i sa stanovišta omogućavanja održivog razvoja prehrambene industrije. U tom smislu, u radu će se proučavaju uloga i značaj kvaliteta i bezbednosti hrane u razvoju savremene prehrambene industrije, karakteristike upravljanja procesom osiguranja kvaliteta i bezbednosti hrane pomoću sistema HACCP, kao jednog od faktora obezbeđenju održivosti razvoja prehrambene industrije.", publisher = "Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd", journal = "Ecologica", title = "Značaj primene sistema HACCP za unapređenje bezbednosti hrane u održivoj prehrambenoj industriji", pages = "504-501", number = "67", volume = "19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2061" }
Kokeza, G., Urošević, S., Bugarski, B.,& Milivojević, M.. (2012). Značaj primene sistema HACCP za unapređenje bezbednosti hrane u održivoj prehrambenoj industriji. in Ecologica Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd., 19(67), 501-504. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2061
Kokeza G, Urošević S, Bugarski B, Milivojević M. Značaj primene sistema HACCP za unapređenje bezbednosti hrane u održivoj prehrambenoj industriji. in Ecologica. 2012;19(67):501-504. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2061 .
Kokeza, Gordana, Urošević, Snežana, Bugarski, Branko, Milivojević, Milan, "Značaj primene sistema HACCP za unapređenje bezbednosti hrane u održivoj prehrambenoj industriji" in Ecologica, 19, no. 67 (2012):501-504, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2061 .