Comparative analyses of the diffusion coefficients from thyme for different extraction processes
Uporedna analiza koeficijenata difuzije za različite procese ekstrakcije iz tamjana
dc.creator | Petrović, Slobodan S. | |
dc.creator | Ivanović, Jasna | |
dc.creator | Milovanović, Stoja | |
dc.creator | Žižović, Irena | |
dc.date.accessioned | 2021-03-10T11:47:40Z | |
dc.date.available | 2021-03-10T11:47:40Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.issn | 0352-5139 | |
dc.identifier.uri | http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2085 | |
dc.description.abstract | This work was aimed at analyzing the kinetics and mass transfer phenomena for different extraction processes from thyme (Thymus vulgaris L.) leaves. Different extraction processes with ethanol were studied, i.e., Soxhlet extraction and ultrasound-assisted batch extraction on the laboratory scale, as well as pilot plant batch extraction with mixing. The extraction processes with ethanol were compared to the process of supercritical carbon dioxide extraction performed at 10 MPa and 40°C. The experimental data were analyzed by a mathematical model derived from the Fick's second law to determine and compare the diffusion coefficients in the periods of constant and decreasing extraction rates. In the fast extraction period, the values of the diffusion coefficients were one to three orders of magnitude higher compared to those determined for the period of slow extraction. The highest diffusion coefficient was recorded for the fast extraction period of supercritical fluid extraction. In the cases of the extraction processes with ethanol, ultrasound, stirring and increasing extraction temperature enhanced the mass transfer rate in the washing phase. On the other hand, ultrasound contributed the most to the increase of mass transfer rate in the period of slow extraction. | en |
dc.description.abstract | Cilj ovog rada bila je analiza kinetike i fenomena prenosa mase za različite procese ekstrakcije iz lista timijana (Thymus vulgaris L.). Ispitani su različiti postupci ekstrakcije sa vodenim rastvorom etanola: ekstrakcija u aparaturi po Soksletu, šaržna ultrazvučna ekstrakcija na laboratorijskom nivou kao i šaržna ekstrakcija sa mešanjem na poluindustrijskom nivou. Procesi ekstrakcije sa etanolom su poređeni sa procesom ekstrakcije sa natkritičnim ugljenik(IV)-oksidom na 10 MPa i 40°C. Eksperimentalni podaci su analizirani pomoću matematičkog modela zasnovanog na drugom Fikovom zakonu u cilju određivanja i poređenja koeficijenata difuzije u periodu konstantne i opadajuće brzine ekstrakcije. U periodu brze ekstrakcije, vrednosti koeficjenata difuzije su bile jedan do tri reda veličine veće u odnosu na vrednosti koeficijenata difuzije za period spore ekstrakcije. Najveća vrednost koeficijenta difuzije bila je određena za period brze ekstrakcije kod procesa natkritične ekstrakcije. Kod procesa ekstrakcija sa etanolom, primena ultrazvuka, mešanje i povećanje temperature su pozitivno uticali na brzinu prenosa mase u periodu ispiranja. S druge strane, najveći uticaj na povećanje brzine prenosa mase u periodu spore ekstrakcije imala je primena ultrazvuka. | sr |
dc.publisher | Serbian Chemical Society, Belgrade | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45017/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Journal of the Serbian Chemical Society | |
dc.subject | Thymus vulgaris | en |
dc.subject | ethanol extraction | en |
dc.subject | supercritical extraction | en |
dc.subject | extraction kinetics | en |
dc.subject | modelling | en |
dc.subject | diffusion coefficients | en |
dc.title | Comparative analyses of the diffusion coefficients from thyme for different extraction processes | en |
dc.title | Uporedna analiza koeficijenata difuzije za različite procese ekstrakcije iz tamjana | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dc.citation.epage | 813 | |
dc.citation.issue | 6 | |
dc.citation.other | 77(6): 799-813 | |
dc.citation.rank | M23 | |
dc.citation.spage | 799 | |
dc.citation.volume | 77 | |
dc.identifier.fulltext | http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/11999/0352-51391200009P.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2085 | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-84864540384 | |
dc.identifier.wos | 000306093300009 | |
dc.type.version | publishedVersion |