Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 16
Netoksičan, trajan, polimerni kompozit kao smesa za modelovanje namenjena za dečiju igru, pravljenje otisaka, kalupa i prototipa
(Beograd : Inovacioni centar, Tehnološko-metalurškog fakulteta, 2018)
Višeslojni poliolefinski filmovi poboljšanih barijernih svojstava prema kiseoniku
(Beograd : Inovacioni centar, Tehnološko-metalurškog fakulteta, 2018)
PROIZVODNJA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2013)
Surutka je tečni sporedni proizvod koji u velikim količinama zaostaje nakon
proizvodnje sira i kazeina. U zavisnosti od vrste sira koji se proizvodi, zapremina
obrazovane surutke može da se kreće i do 90l na 100l korišćenog ...
Tehnološki postupak za dobijanje antimikrobnog nanokompozitnog tekstilnog materijala od PET vlakana, alginata i nanočestica CuO
(Matični naučni odbor za materijale i hemijske tehnologije, 2021)
Konstrukcija automatizovanog uređaja za određivanje kapilarnosti tekstilnih i kompozitnih materijala primenom „open-source“ principa
(2022)
Uzimajući u obzir veliki značaj i čestu potrebu za određivanjem kapilarnih svojstava različitih tekstilnih materijala, kao i nedostatke manuelnog određivanja kapilarnosti, i do sada primenjivanjih metoda, ideja autora ovog ...
Tehnološki postupak tretmana otpadnih voda nastalih na proizvodnom kompleksu "EcoMet Recilaža" d.o.o. u Zajači
(2023)
Tehničko rešenje obuhvata procenu količine otpadne vode i koncentracije zagađujućih materija (ukupne suspendovane čestice, koncentracije sulfata i metala – Fe, Pb, Zn, Cd, As, Sb, Cu, Ni) u zavisnosti od mesta nastanka; ...
NOVI POSTUPAK ZA PROIZVODNJU MLEČNE ČOKOLADNE MASE: KOMBINACIJA MLEVENJA MASE NA PETOVALJKU I KUGLIČNOM MLINU
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2020)
U ovom tehničkom rešenju prikazani su optimalni uslovi za proizvodnju kvalitetne mlečne čokolade. Tehničko rešenje je prihvatila Fabrika čokolade Eugen chocolate, Gložan, Srbija.
Postupak koristi kombinaciju sledećih ...
UNAPREĐENJE FUNKCIONALNIH KARAKTERISTIKA FERMENTISANOG NAPITKA OD SURUTKE I MLEKA DODATKOM BIOAKTIVNIH PEPTIDA
(Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet, 2015)
Mlečna industrija na globalnom nivou generiše veoma veliku količinu surutke po litri prerađenog mleka, u zavisnosti od primenjenog procesa i finalnog proizvoda. Oko 50,0% od ukupne količine svetske surutke se tretira i ...