LEAF AS AN ALTERNATIVE PROTEIN SOURCE - TOWARD CIRCULAR BIOECONOMY
LIST KAO ALTERNATIVNI IZVOR PROTEINA - KA CIRKULARNOJ BIOEKONOMIJI
Аутори
Jakovetić Tanasković, SonjaŠekuljica, Nataša
Mijalković, Jelena
Gazikalović, Ivana
Luković, Nevena
Knežević-Jugović, Zorica
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The projection that the world's population will reach nearly 10 billion people
by 2050 serve as a clear signal for the urgent need to find sustainable solutions that can
provide enough food for the growing population, along with reducing environmental
impact. To achieve this, a global transition towards sustainable nutrition that fulfills all
nutritional requirements is essential. Currently, the primary sources of protein, essential
macronutrients in our diet, are of animal origin. This presents a significant challenge for
the environment, given that the livestock system is responsible for emitting significant
amount of greenhouse gases (GHG). As a result, finding alternative protein sources
becomes imperative goal of circular bioeconomy in order to meet the demands for this
crucial macronutrient while respecting the principles of sustainable development. Leafy
biomass presents a good alternative protein source with respect to both nutritive and
sustainability demands.
Prognoza da će do 2050. godine na planeti biti gotovo 10 milijardi ljudi
predstavlja signal za hitno pronalaženje održivih rešenja koja bi omogućila dovoljno
hrane za rastuću populaciju uz smanjenje ekološkog otiska. Da bi se ovo postiglo
neophodna je globalna tranzicija prema održivoj ishrani koja pritom ispunjava sve
nutritivne zahteve. Osnovni izvori proteina, esencijalnih makronutrijenata, u ishrani su
životinjskog porekla, što predstavlja ozbiljan problem za životnu sredinu, jer je samo
stočarska industrija odgovorna za značajnu emisiju gasova staklene baste. Pronalaženje alternativnih izvora proteina tako postaje imperativ cirkularne bioekonomije kako bi se
zadovoljile potrebe za ovim makronutrijenom uz istovremeno poštovanje principa
održivog razvoja. Lisna biomasa, predstavlja dobar alternativni izvor proteina i sa
nutritivnog i održivog aspekta.
Кључне речи:
Sustanability / alternative protein / leaf biomass / Održivi razvoj / alternativni protein / lisna biomasaИзвор:
Digitalni i zeleni razvoj : zbornik radova / XIV Skup privrednika i naučnika SPIN’23, 6. - 7. novembar 2023., Beograd, Srbija, 2023, 109-117Издавач:
- Beograd : Fakultet organizacionih nauka
Финансирање / пројекти:
- MultiPromis - Multifunctional leaf protein and assembled nanocarrier structures delivered by enzyme technology (RS-ScienceFundRS-Ideje-7751519)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200135 (Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200135)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200287 (Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета у Београду доо) (RS-MESTD-inst-2020-200287)
Колекције
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultetTY - CONF AU - Jakovetić Tanasković, Sonja AU - Šekuljica, Nataša AU - Mijalković, Jelena AU - Gazikalović, Ivana AU - Luković, Nevena AU - Knežević-Jugović, Zorica PY - 2023 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/7289 AB - The projection that the world's population will reach nearly 10 billion people by 2050 serve as a clear signal for the urgent need to find sustainable solutions that can provide enough food for the growing population, along with reducing environmental impact. To achieve this, a global transition towards sustainable nutrition that fulfills all nutritional requirements is essential. Currently, the primary sources of protein, essential macronutrients in our diet, are of animal origin. This presents a significant challenge for the environment, given that the livestock system is responsible for emitting significant amount of greenhouse gases (GHG). As a result, finding alternative protein sources becomes imperative goal of circular bioeconomy in order to meet the demands for this crucial macronutrient while respecting the principles of sustainable development. Leafy biomass presents a good alternative protein source with respect to both nutritive and sustainability demands. AB - Prognoza da će do 2050. godine na planeti biti gotovo 10 milijardi ljudi predstavlja signal za hitno pronalaženje održivih rešenja koja bi omogućila dovoljno hrane za rastuću populaciju uz smanjenje ekološkog otiska. Da bi se ovo postiglo neophodna je globalna tranzicija prema održivoj ishrani koja pritom ispunjava sve nutritivne zahteve. Osnovni izvori proteina, esencijalnih makronutrijenata, u ishrani su životinjskog porekla, što predstavlja ozbiljan problem za životnu sredinu, jer je samo stočarska industrija odgovorna za značajnu emisiju gasova staklene baste. Pronalaženje alternativnih izvora proteina tako postaje imperativ cirkularne bioekonomije kako bi se zadovoljile potrebe za ovim makronutrijenom uz istovremeno poštovanje principa održivog razvoja. Lisna biomasa, predstavlja dobar alternativni izvor proteina i sa nutritivnog i održivog aspekta. PB - Beograd : Fakultet organizacionih nauka C3 - Digitalni i zeleni razvoj : zbornik radova / XIV Skup privrednika i naučnika SPIN’23, 6. - 7. novembar 2023., Beograd, Srbija T1 - LEAF AS AN ALTERNATIVE PROTEIN SOURCE - TOWARD CIRCULAR BIOECONOMY T1 - LIST KAO ALTERNATIVNI IZVOR PROTEINA - KA CIRKULARNOJ BIOEKONOMIJI EP - 117 SP - 109 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7289 ER -
@conference{ author = "Jakovetić Tanasković, Sonja and Šekuljica, Nataša and Mijalković, Jelena and Gazikalović, Ivana and Luković, Nevena and Knežević-Jugović, Zorica", year = "2023", abstract = "The projection that the world's population will reach nearly 10 billion people by 2050 serve as a clear signal for the urgent need to find sustainable solutions that can provide enough food for the growing population, along with reducing environmental impact. To achieve this, a global transition towards sustainable nutrition that fulfills all nutritional requirements is essential. Currently, the primary sources of protein, essential macronutrients in our diet, are of animal origin. This presents a significant challenge for the environment, given that the livestock system is responsible for emitting significant amount of greenhouse gases (GHG). As a result, finding alternative protein sources becomes imperative goal of circular bioeconomy in order to meet the demands for this crucial macronutrient while respecting the principles of sustainable development. Leafy biomass presents a good alternative protein source with respect to both nutritive and sustainability demands., Prognoza da će do 2050. godine na planeti biti gotovo 10 milijardi ljudi predstavlja signal za hitno pronalaženje održivih rešenja koja bi omogućila dovoljno hrane za rastuću populaciju uz smanjenje ekološkog otiska. Da bi se ovo postiglo neophodna je globalna tranzicija prema održivoj ishrani koja pritom ispunjava sve nutritivne zahteve. Osnovni izvori proteina, esencijalnih makronutrijenata, u ishrani su životinjskog porekla, što predstavlja ozbiljan problem za životnu sredinu, jer je samo stočarska industrija odgovorna za značajnu emisiju gasova staklene baste. Pronalaženje alternativnih izvora proteina tako postaje imperativ cirkularne bioekonomije kako bi se zadovoljile potrebe za ovim makronutrijenom uz istovremeno poštovanje principa održivog razvoja. Lisna biomasa, predstavlja dobar alternativni izvor proteina i sa nutritivnog i održivog aspekta.", publisher = "Beograd : Fakultet organizacionih nauka", journal = "Digitalni i zeleni razvoj : zbornik radova / XIV Skup privrednika i naučnika SPIN’23, 6. - 7. novembar 2023., Beograd, Srbija", title = "LEAF AS AN ALTERNATIVE PROTEIN SOURCE - TOWARD CIRCULAR BIOECONOMY, LIST KAO ALTERNATIVNI IZVOR PROTEINA - KA CIRKULARNOJ BIOEKONOMIJI", pages = "117-109", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7289" }
Jakovetić Tanasković, S., Šekuljica, N., Mijalković, J., Gazikalović, I., Luković, N.,& Knežević-Jugović, Z.. (2023). LEAF AS AN ALTERNATIVE PROTEIN SOURCE - TOWARD CIRCULAR BIOECONOMY. in Digitalni i zeleni razvoj : zbornik radova / XIV Skup privrednika i naučnika SPIN’23, 6. - 7. novembar 2023., Beograd, Srbija Beograd : Fakultet organizacionih nauka., 109-117. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7289
Jakovetić Tanasković S, Šekuljica N, Mijalković J, Gazikalović I, Luković N, Knežević-Jugović Z. LEAF AS AN ALTERNATIVE PROTEIN SOURCE - TOWARD CIRCULAR BIOECONOMY. in Digitalni i zeleni razvoj : zbornik radova / XIV Skup privrednika i naučnika SPIN’23, 6. - 7. novembar 2023., Beograd, Srbija. 2023;:109-117. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7289 .
Jakovetić Tanasković, Sonja, Šekuljica, Nataša, Mijalković, Jelena, Gazikalović, Ivana, Luković, Nevena, Knežević-Jugović, Zorica, "LEAF AS AN ALTERNATIVE PROTEIN SOURCE - TOWARD CIRCULAR BIOECONOMY" in Digitalni i zeleni razvoj : zbornik radova / XIV Skup privrednika i naučnika SPIN’23, 6. - 7. novembar 2023., Beograd, Srbija (2023):109-117, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7289 .