Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

dc.creatorBogdanović, Mihajlo
dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorGrbić, Jovana
dc.creatorMladenović, Mihailo
dc.creatorLazović, Saša
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.date.accessioned2024-04-26T21:53:53Z
dc.date.available2024-04-26T21:53:53Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-86-7520-607-1
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/7446
dc.description.abstractKopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka bogata flavonoidima, karotenoidima, fitosterolima, terpenima. Ima izuzetan farmaceutski potencijal zbog svojih antiinflamatornih, antioksidativnih i diuretskih svojstava. Koristi se u ishrani, kao caj ili u formi suvih ili tecnih ekstrakta. U cilju pobiljšanja karakteristika, bioraspoloživosti i stabilnosti ekstrakata, koriste se ekstrakcije ekološki prihvatljivim rastvaracima, zeleni fizicki tretmani i fermentacija probiotickim bakterijama. Zeleni rastvaraci kao što su voda, etanol i biokompatibilni eutekticke tecnosti su pogodni za dobijanje ekstrakata u skladu sa principima održivog razvoja. Inovativni fizicki tretmani kao netermalni tretman plazmom mogu obezbediti bolju ekstrakciju i mikrobiološku stabilnost posebno vodenih ekstrakata. Takode, fermentacije bakterijama, kao što je Ligilactobacillus salivarius, mogu da metabolišu jedinjenja prisutna u ekstraktima i biotransformišu glikozide, tanine i lignane u biološki aktivnije oblike. U radu smo ispitivali rast i antioksidativnu aktivnost vodenih ekstrakata cveta koprive dobijenih uz tretman netermalnom plazmom i potom fermentaciju sa L. salivarius. Ispitali smo rast L. salivarius u medijumima sa razlicitim udelom vodenog ekstrata cveta koprive i Man Rogosa Šarp (MRS) bujona koji je koristi kao standardni mikrobiološki medijum za kultivaciju bakterija mlecne kiseline. Antioksidativna aktivnost dobijenih ekstrakata je ispitana DPPH metodom, pre i nakon fermentacije. L. salivarius je pokazao najbolji rast (11 log CFU/ml) u ekstraktima obogacenim sa 25% MRS. Potom je je ispitivan rast L. salivarius u plazma tretiranom vodenom ekstraktu koprive sa 25% MRS. Nakon tretmana netermalnom plazmom od 3 min i naknadne fermentacije ovih ekstrakata, postignut je rast od 9 log CFU/ml i porast antioksidativne aktivnosti od 27% DPPH metodom. Uocen je pozitivan kombinovani efekat netermalne plazme i fermentacije na povecanje antioksidativne aktivnosti, posebno pri kracim tretmanima netermalnom plazmom. Rezultati rada ukazuju na mogucnost primene zelenih tretmana i fermentacije za dobijanje proizvoda ekstrakta cveta koprive obogacenih sa L. salivarius. Plazma tretman može uticati i na mikrobiološki sastav vodenih ekstrakata, kao važnog aspekta za primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi = National Society of Processing and Energy in Agriculturesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200287/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200135/RS//sr
dc.relationAlliance of International Science Organizations, project SparkGREEN (ANSO-CR-PP 2022-08)sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceKnjiga sažetaka = Book of Abstracts / XXXVI Naučno-stručni skup Procesna tehnika i energetika u poljoprivredi - PTEP 2024 = XXXVI Scientific - Professional Conference Processing and Energy in Agriculture - PTEP 2024, Tara, Hotel Omorika, 15 – 18. April 2024sr
dc.subjectNetermalna plazmasr
dc.subjectLigilactobacillus salivatiussr
dc.subjectKoprivasr
dc.titlePLAZMA AKTIVIRANI VODENI EKSTRAKATI CVETA KOPRIVE KAO SUPSTRAT ZA GAJENJE BIOMASE LIGILACTOBACILLUS SALIVARIUSsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dc.citation.spage6
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/20657/bitstream_20657.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7446
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu