Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
PLAZMA AKTIVIRANI VODENI EKSTRAKATI CVETA KOPRIVE KAO SUPSTRAT ZA GAJENJE BIOMASE LIGILACTOBACILLUS SALIVARIUS
dc.creator | Bogdanović, Mihajlo | |
dc.creator | Mladenović, Dragana | |
dc.creator | Grbić, Jovana | |
dc.creator | Mladenović, Mihailo | |
dc.creator | Lazović, Saša | |
dc.creator | Đukić-Vuković, Aleksandra | |
dc.date.accessioned | 2024-04-26T21:53:53Z | |
dc.date.available | 2024-04-26T21:53:53Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-7520-607-1 | |
dc.identifier.uri | http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/7446 | |
dc.description.abstract | Kopriva (Urtica dioica) je samonikla biljka bogata flavonoidima, karotenoidima, fitosterolima, terpenima. Ima izuzetan farmaceutski potencijal zbog svojih antiinflamatornih, antioksidativnih i diuretskih svojstava. Koristi se u ishrani, kao caj ili u formi suvih ili tecnih ekstrakta. U cilju pobiljšanja karakteristika, bioraspoloživosti i stabilnosti ekstrakata, koriste se ekstrakcije ekološki prihvatljivim rastvaracima, zeleni fizicki tretmani i fermentacija probiotickim bakterijama. Zeleni rastvaraci kao što su voda, etanol i biokompatibilni eutekticke tecnosti su pogodni za dobijanje ekstrakata u skladu sa principima održivog razvoja. Inovativni fizicki tretmani kao netermalni tretman plazmom mogu obezbediti bolju ekstrakciju i mikrobiološku stabilnost posebno vodenih ekstrakata. Takode, fermentacije bakterijama, kao što je Ligilactobacillus salivarius, mogu da metabolišu jedinjenja prisutna u ekstraktima i biotransformišu glikozide, tanine i lignane u biološki aktivnije oblike. U radu smo ispitivali rast i antioksidativnu aktivnost vodenih ekstrakata cveta koprive dobijenih uz tretman netermalnom plazmom i potom fermentaciju sa L. salivarius. Ispitali smo rast L. salivarius u medijumima sa razlicitim udelom vodenog ekstrata cveta koprive i Man Rogosa Šarp (MRS) bujona koji je koristi kao standardni mikrobiološki medijum za kultivaciju bakterija mlecne kiseline. Antioksidativna aktivnost dobijenih ekstrakata je ispitana DPPH metodom, pre i nakon fermentacije. L. salivarius je pokazao najbolji rast (11 log CFU/ml) u ekstraktima obogacenim sa 25% MRS. Potom je je ispitivan rast L. salivarius u plazma tretiranom vodenom ekstraktu koprive sa 25% MRS. Nakon tretmana netermalnom plazmom od 3 min i naknadne fermentacije ovih ekstrakata, postignut je rast od 9 log CFU/ml i porast antioksidativne aktivnosti od 27% DPPH metodom. Uocen je pozitivan kombinovani efekat netermalne plazme i fermentacije na povecanje antioksidativne aktivnosti, posebno pri kracim tretmanima netermalnom plazmom. Rezultati rada ukazuju na mogucnost primene zelenih tretmana i fermentacije za dobijanje proizvoda ekstrakta cveta koprive obogacenih sa L. salivarius. Plazma tretman može uticati i na mikrobiološki sastav vodenih ekstrakata, kao važnog aspekta za primenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi = National Society of Processing and Energy in Agriculture | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200287/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200135/RS// | sr |
dc.relation | Alliance of International Science Organizations, project SparkGREEN (ANSO-CR-PP 2022-08) | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Knjiga sažetaka = Book of Abstracts / XXXVI Naučno-stručni skup Procesna tehnika i energetika u poljoprivredi - PTEP 2024 = XXXVI Scientific - Professional Conference Processing and Energy in Agriculture - PTEP 2024, Tara, Hotel Omorika, 15 – 18. April 2024 | sr |
dc.subject | Netermalna plazma | sr |
dc.subject | Ligilactobacillus salivatius | sr |
dc.subject | Kopriva | sr |
dc.title | PLAZMA AKTIVIRANI VODENI EKSTRAKATI CVETA KOPRIVE KAO SUPSTRAT ZA GAJENJE BIOMASE LIGILACTOBACILLUS SALIVARIUS | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY-NC-ND | sr |
dc.citation.spage | 6 | |
dc.identifier.fulltext | http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/20657/bitstream_20657.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_7446 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |