@conference{
author = "Jovanović, Jelena and Stefanović, Andrea and Žuža Prastalo, Milena and Šekuljica, Nataša and Jakovetić Tanasković, Sonja and Luković, Nevena and Knežević-Jugović, Zorica",
year = "2014",
abstract = "U ovom radu ispitivan je uticaj koncentacije enzima, supstrata i temperature
na početnu brzinu reakcije hidrolize proteina belanceta katalizovane Alkalazom 2,4 L
(proteaza iz Bacillus licheniformis). Glavni cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje
uticaja ultrazvučnih talasa na brzinu reakcije hidrolize, kao i modelovanje enzimskog
procesa hidrolize proteina belanceta u cilju dobijanja projektnih jednačina neophodnih
za projektovanje i dizajn enzimskog reaktora. Kao supstrat korišćen je 10% w/w rastvor
belanceta prethodno tretiran ultrazvučnim talasima frekvencije 35 kHz u toku 30
minuta. Dobijeni eksperimentalni rezultati modelovani su kinetičkim modelom koji
uzima u obzir inhibiciju supstratom i deaktivaciju enzima. Predloženi kinetički model
dao je dobro slaganje sa dobijenim eksperimentalnim rezultatima. Izračunate kinetičke
konstante ukazuju da pretretman ultrazvučnim talasima dovodi do povećanja stepena
hidrolize.",
publisher = "Čačak : Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova / XIX Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem",
title = "Empirijski kinetički model hidrolize proteina belanceta pretretiranih ultrazvučnim talasima visoke frekvencije",
pages = "285-281",
number = "21",
volume = "19",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_6264"
}