Приказ основних података о документу

Uticaj uslova fermentacije na produkciju lipaze iz Candida utilis

dc.creatorGrbavčić, Sanja
dc.creatorDimitrijević-Branković, Suzana
dc.creatorBezbradica, Dejan
dc.creatorŠiler-Marinković, Slavica
dc.creatorKnežević, Zorica
dc.date.accessioned2021-03-10T10:45:46Z
dc.date.available2021-03-10T10:45:46Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1129
dc.description.abstractA wild yeast strain isolated from spoiled soybean oil and identified as Candida utilis initially presented rather low lipase activity (approximately 4 IU dm-3) in submerged culture in a universal yeast medium containing 2 % malt extract. Studies were undertaken to improve the lipase production. The best yields of lipase were obtained with a medium supplemented with caprylic and oleic acids as inducers, but higher concentrations of the former ( gt 0.5 %) had a negative effect on the lipase production and cell growth. The type of nitrogen source seemed also to be very important. The highest lipolytic activity of 284 IU dm-3 was achieved after 5 days of fermentation in a medium containing oleic acid and hydrolyzed casein as carbon and nitrogen sources, respectively, and supplemented with Tween 80®. It was shown that optimization of the fermentation conditions can lead to a significant improvement in the lipase production (more than 70-fold higher compared to the initial value obtained in the non-optimized medium). .en
dc.description.abstractU radu je ispitana mogućnost proizvodnje lipaze pomoću divljeg soja kvasca izolovanog iz pokvarenog sojinog ulja i identifikovanog kao Candida utilis. Ovaj mikroorganizam je po- kazao malu lipolitičku aktivnost kada je uzgajan u 2 % sladnom bujonu kao univerzalnom kvaščevom medijumu (oko 4 IU dm-3). Ispitani su uticaji različitih faktora kao što su sastav hranljive podloge i dodatak određenih induktora i stimulatora produkcije lipaza na povećanje lipolitičke aktivnosti. Oleinska i kaprilna kiselina su se pokazale kao najefikasniji induktori produkcije lipaze. U malim koncentracijama (do 0,5 %) kaprilna kiselina je pokazala veći uticaj na proizvodnju lipaze od oleinske kiseline, da bi pri većim koncentracijama imala toksičan uticaj na ćelijski rast. Proces je optimizovan i sa aspekta izvora azota. Najveća lipolitička aktivnost od 284 IU dm-3 ostvarena je nakon 5 dana fermentacije u optimizovanoj podlozi koja je sadržala oleinsku kiselinu i hidrolizat kazeina kao izvore ugljenika i azota i Tween 80® kao stimulator produkcije enzima. Pokazano je da se pažljivim izborom sastava hranljive podloge može značajno povećati produkcija lipaza (više od 70 puta u poređenju sa početnom vrednošću dobijenom u neoptimizovanoj podlozi). .sr
dc.publisherSerbian Chemical Society, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectCandida utilisen
dc.subjectlipase productionen
dc.subjectmedia optimizationen
dc.subjecthydrolyzed caseinen
dc.subjectoleic aciden
dc.titleEffect of fermentation conditions on lipase production by Candida utilisen
dc.titleUticaj uslova fermentacije na produkciju lipaze iz Candida utilissr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage765
dc.citation.issue8-9
dc.citation.other72(8-9): 757-765
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage757
dc.citation.volume72
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/13245/0352-51390709757G.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1129
dc.identifier.scopus2-s2.0-34548457813
dc.identifier.wos000249768600003
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу