Приказ основних података о документу

dc.creatorGrubačić, Miroslav
dc.creatorAntonović, Dušan
dc.creatorDimitrijević-Branković, Suzana
dc.creatorĐurđević-Milošević, Dragica
dc.date.accessioned2021-03-10T11:03:03Z
dc.date.available2021-03-10T11:03:03Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0354-2408
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1396
dc.description.abstractPesticidi se upotrebljavaju širom sveta za zaštitu uroda tokom uzgoja i skladištenja. Poznato je da upotreba pesticida povećava prinose, ali u prekomernim količinama može da naruši kvalitet i zdravstvenu ispranost namrnica. S tim u vezi je i sve veće interesovanje javnosti za zdravstvene rizike kojima je stanovništvo izloženo prilikom konzumiranja kontaminiranih namirnica. U prilog tome idu rezultati monitoringa provedenih u različitim zemljama i regionima o prekoračenju dozvoljenih limita za rezidue u namirnicama biljnog porekla.. Rezultati mnogih istraživanja ukazuju da u većini slučajeva obrada namirnica vodi ka smenjenju količine rezidua. Ovde se posebno izdvajaju operacije pranja, ljuštenja i kuvanja. Kao zaključak se nameće da je organizacija procesa prerade i optimizacija tehnoloških operacija put k redukciji rezidua pesticida u hrani, a količina rezidua u sirovinama jedna od tehnoloških karakteristika sirovina.sr
dc.publisherPoslovna politika AD, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceKvalitet
dc.subjectpesticidisr
dc.subjecttehnološki kvalitetsr
dc.subjectHACCPsr
dc.subjectsirovine biljnog poreklasr
dc.titleRezidualna količina pesticida kao parametar tehnološkog kvaliteta sirovina biljnog poreklasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage76
dc.citation.issue11-12
dc.citation.other19(11-12): 72-76
dc.citation.spage72
dc.citation.volume19
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1396
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу