Enhancement of spent grain quality for animal feed after bioethanol production
Poboljšanje kvaliteta džibre kao stočne hrane nakon proizvodnje bioetanola
Abstract
Valorization of by-products of bioethanol production is a subject of particular interest. By adequate valorization of by-products the economy of bioethanol production could be enhanced and ecological problem of biological waste could be solved. The aims of this work were to enrich the spent grain after bioethanol production with different yeast cells and probiotic lactic bacteria and to optimise of its chemical composition to meet standards for use as animal feed.
Valorizacija sporednih, odnosno otpadnih proizvoda nakon proizvodnje etanola predstavlja predmet proučavanja od posebnog značaja. Pre svega, tržišna vrednost ovih proizvoda može značajno da doprinese ekonomičnosti proizvodnje etanola, a njihovim iskorišćavanjem rešava se i ekološki problem odlaganja velike količine biološkog otpada. U radu će se izvršiti obogaćivanje džibre nakon odvajanje bioetanola dobijenog fermentacijom kukuruznog brašna sa različitim kulturama živih ćelija kvasca, bez i sa dodatkom izabranih probiotskih bakterija mlečne kiseline i analizirati hemijski sastav dobijenih smeša sa nutritivnog aspekta.
Keywords:
kvalitet džibre / stočna hrana / proizvodnja bioetanolaSource:
Ecologica, 2009, 16, 54, 151-154Publisher:
- Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Rakin, Marica AU - Mojović, Ljiljana AU - Nikolić, Svetlana AU - Vukašinović-Sekulić, Maja AU - Pejin, Dušanka PY - 2009 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1410 AB - Valorization of by-products of bioethanol production is a subject of particular interest. By adequate valorization of by-products the economy of bioethanol production could be enhanced and ecological problem of biological waste could be solved. The aims of this work were to enrich the spent grain after bioethanol production with different yeast cells and probiotic lactic bacteria and to optimise of its chemical composition to meet standards for use as animal feed. AB - Valorizacija sporednih, odnosno otpadnih proizvoda nakon proizvodnje etanola predstavlja predmet proučavanja od posebnog značaja. Pre svega, tržišna vrednost ovih proizvoda može značajno da doprinese ekonomičnosti proizvodnje etanola, a njihovim iskorišćavanjem rešava se i ekološki problem odlaganja velike količine biološkog otpada. U radu će se izvršiti obogaćivanje džibre nakon odvajanje bioetanola dobijenog fermentacijom kukuruznog brašna sa različitim kulturama živih ćelija kvasca, bez i sa dodatkom izabranih probiotskih bakterija mlečne kiseline i analizirati hemijski sastav dobijenih smeša sa nutritivnog aspekta. PB - Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd T2 - Ecologica T1 - Enhancement of spent grain quality for animal feed after bioethanol production T1 - Poboljšanje kvaliteta džibre kao stočne hrane nakon proizvodnje bioetanola EP - 154 IS - 54 SP - 151 VL - 16 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1410 ER -
@article{ author = "Rakin, Marica and Mojović, Ljiljana and Nikolić, Svetlana and Vukašinović-Sekulić, Maja and Pejin, Dušanka", year = "2009", abstract = "Valorization of by-products of bioethanol production is a subject of particular interest. By adequate valorization of by-products the economy of bioethanol production could be enhanced and ecological problem of biological waste could be solved. The aims of this work were to enrich the spent grain after bioethanol production with different yeast cells and probiotic lactic bacteria and to optimise of its chemical composition to meet standards for use as animal feed., Valorizacija sporednih, odnosno otpadnih proizvoda nakon proizvodnje etanola predstavlja predmet proučavanja od posebnog značaja. Pre svega, tržišna vrednost ovih proizvoda može značajno da doprinese ekonomičnosti proizvodnje etanola, a njihovim iskorišćavanjem rešava se i ekološki problem odlaganja velike količine biološkog otpada. U radu će se izvršiti obogaćivanje džibre nakon odvajanje bioetanola dobijenog fermentacijom kukuruznog brašna sa različitim kulturama živih ćelija kvasca, bez i sa dodatkom izabranih probiotskih bakterija mlečne kiseline i analizirati hemijski sastav dobijenih smeša sa nutritivnog aspekta.", publisher = "Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd", journal = "Ecologica", title = "Enhancement of spent grain quality for animal feed after bioethanol production, Poboljšanje kvaliteta džibre kao stočne hrane nakon proizvodnje bioetanola", pages = "154-151", number = "54", volume = "16", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1410" }
Rakin, M., Mojović, L., Nikolić, S., Vukašinović-Sekulić, M.,& Pejin, D.. (2009). Enhancement of spent grain quality for animal feed after bioethanol production. in Ecologica Naučno-stručno društvo za zaštitu životne sredine Srbije - Ecologica, Beograd., 16(54), 151-154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1410
Rakin M, Mojović L, Nikolić S, Vukašinović-Sekulić M, Pejin D. Enhancement of spent grain quality for animal feed after bioethanol production. in Ecologica. 2009;16(54):151-154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1410 .
Rakin, Marica, Mojović, Ljiljana, Nikolić, Svetlana, Vukašinović-Sekulić, Maja, Pejin, Dušanka, "Enhancement of spent grain quality for animal feed after bioethanol production" in Ecologica, 16, no. 54 (2009):151-154, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_1410 .