Oxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs
Oksidativna stabilizacija suncokretovog ulja sa antioksidativnim frakcijama iz odabranih biljaka familije Lamiaceae
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
This study reports the effect of antioxidant fractions from rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis), thyme (Thymus vulgaris) and hyssop (Hyssop officinalis) on the oxidative stability of sunflower oil at elevated temperature. In order to isolate antioxidant fractions, the method of fractional supercritical extraction with carbon dioxide at 35 MPa and 100°C was applied. Antioxidant fractions were added to sunflower oil at concentrations of 200 mg/kg oil and the samples were stored in an oven maintained at 98°C. The antioxidant activity of the extracts was determined by measuring peroxide values (PV). Among investigated extracts, the rosemary extract was most effective on retarding lipid oxidation of sunflower oil. The antioxidant activity of the extracts was compared to the activity of butylated hydroxyanisole (BHA) and a commercial rosemary extract Flavor' Plus. On the basis of PV assay, the antioxidant activity of the investigated plant extracts after 12 h of stor...age at 98°C followed the order: rosemary extract gt BHA gt sage extract gt Flavor' Plus gt thyme extract gt hyssop extract.
U radu je ispitivan uticaj antioksidativnih frakcija iz odabranih biljaka familije Lamiaceae: ruzmarina (Rosmarinus officinalis), žalfije (Salvia officinalis), timijana (Thymus vulgaris) i izopa (Hyssop officinalis) na oksidativnu stabilnost suncokretovog ulja. Antioksidativne frakcije su izolovane primenom frakcione ekstrakcije sa natkritičnim ugljenik(IV)-oksidom na pritisku od 35 MPa i temperaturi od 100°C. Ispitivane frakcije su dodate suncokretovom ulju u koncentraciji od 200 mg/kg ulja i uzorci su čuvani na temperaturi od 98°C. Antioksidativna aktivnost ekstrakata određivana je merenjem peroksidnog broja. Antioksidativna aktivnost ekstrakata bila je upoređivana sa aktivnošću butilovanog hidroksianizola (BHA) i komercijalnog ruzmarinskog ekstrakta Flavor' Plus. Svi ispitivani ekstrakti pokazali su se kao inhibitori lipidne peroksidacije suncokretovog ulja. Najbolju antioksidativnu aktivnost među ispitivanim ekstraktima pokazao je ekstrakt ruzmarina. Na osnovu vrednosti peroksidnog... broja antioksidativna aktivnost ispitivanih biljnih ekstrakata posle 12 h čuvanja na 98°C bila je sledeća: ekstrakt ruzmarina gt BHA gt ekstrakt žalfije gt gt Flavor' Plus gt ekstrakt timijana gt ekstrakt izopa.
Кључне речи:
peroxide value / rosemary / sage / thyme / hyssop / supercritical extraction / peroksidni broj / ruzmarin / žalfija / timijan / izop / natkritična ekstrakcijaИзвор:
Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly, 2010, 16, 4, 287-293Издавач:
- Association of the Chemical Engineers of Serbia
Финансирање / пројекти:
- Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. E!3490
DOI: 10.2298/CICEQ100210030B
ISSN: 1451-9372
WoS: 000285947500001
Scopus: 2-s2.0-78649847042
Институција/група
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Babović, Nada AU - Žižović, Irena AU - Saičić, Snežana AU - Ivanović, Jasna AU - Petrović, Slobodan PY - 2010 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/1664 AB - This study reports the effect of antioxidant fractions from rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis), thyme (Thymus vulgaris) and hyssop (Hyssop officinalis) on the oxidative stability of sunflower oil at elevated temperature. In order to isolate antioxidant fractions, the method of fractional supercritical extraction with carbon dioxide at 35 MPa and 100°C was applied. Antioxidant fractions were added to sunflower oil at concentrations of 200 mg/kg oil and the samples were stored in an oven maintained at 98°C. The antioxidant activity of the extracts was determined by measuring peroxide values (PV). Among investigated extracts, the rosemary extract was most effective on retarding lipid oxidation of sunflower oil. The antioxidant activity of the extracts was compared to the activity of butylated hydroxyanisole (BHA) and a commercial rosemary extract Flavor' Plus. On the basis of PV assay, the antioxidant activity of the investigated plant extracts after 12 h of storage at 98°C followed the order: rosemary extract gt BHA gt sage extract gt Flavor' Plus gt thyme extract gt hyssop extract. AB - U radu je ispitivan uticaj antioksidativnih frakcija iz odabranih biljaka familije Lamiaceae: ruzmarina (Rosmarinus officinalis), žalfije (Salvia officinalis), timijana (Thymus vulgaris) i izopa (Hyssop officinalis) na oksidativnu stabilnost suncokretovog ulja. Antioksidativne frakcije su izolovane primenom frakcione ekstrakcije sa natkritičnim ugljenik(IV)-oksidom na pritisku od 35 MPa i temperaturi od 100°C. Ispitivane frakcije su dodate suncokretovom ulju u koncentraciji od 200 mg/kg ulja i uzorci su čuvani na temperaturi od 98°C. Antioksidativna aktivnost ekstrakata određivana je merenjem peroksidnog broja. Antioksidativna aktivnost ekstrakata bila je upoređivana sa aktivnošću butilovanog hidroksianizola (BHA) i komercijalnog ruzmarinskog ekstrakta Flavor' Plus. Svi ispitivani ekstrakti pokazali su se kao inhibitori lipidne peroksidacije suncokretovog ulja. Najbolju antioksidativnu aktivnost među ispitivanim ekstraktima pokazao je ekstrakt ruzmarina. Na osnovu vrednosti peroksidnog broja antioksidativna aktivnost ispitivanih biljnih ekstrakata posle 12 h čuvanja na 98°C bila je sledeća: ekstrakt ruzmarina gt BHA gt ekstrakt žalfije gt gt Flavor' Plus gt ekstrakt timijana gt ekstrakt izopa. PB - Association of the Chemical Engineers of Serbia T2 - Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly T1 - Oxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs T1 - Oksidativna stabilizacija suncokretovog ulja sa antioksidativnim frakcijama iz odabranih biljaka familije Lamiaceae EP - 293 IS - 4 SP - 287 VL - 16 DO - 10.2298/CICEQ100210030B ER -
@article{ author = "Babović, Nada and Žižović, Irena and Saičić, Snežana and Ivanović, Jasna and Petrović, Slobodan", year = "2010", abstract = "This study reports the effect of antioxidant fractions from rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis), thyme (Thymus vulgaris) and hyssop (Hyssop officinalis) on the oxidative stability of sunflower oil at elevated temperature. In order to isolate antioxidant fractions, the method of fractional supercritical extraction with carbon dioxide at 35 MPa and 100°C was applied. Antioxidant fractions were added to sunflower oil at concentrations of 200 mg/kg oil and the samples were stored in an oven maintained at 98°C. The antioxidant activity of the extracts was determined by measuring peroxide values (PV). Among investigated extracts, the rosemary extract was most effective on retarding lipid oxidation of sunflower oil. The antioxidant activity of the extracts was compared to the activity of butylated hydroxyanisole (BHA) and a commercial rosemary extract Flavor' Plus. On the basis of PV assay, the antioxidant activity of the investigated plant extracts after 12 h of storage at 98°C followed the order: rosemary extract gt BHA gt sage extract gt Flavor' Plus gt thyme extract gt hyssop extract., U radu je ispitivan uticaj antioksidativnih frakcija iz odabranih biljaka familije Lamiaceae: ruzmarina (Rosmarinus officinalis), žalfije (Salvia officinalis), timijana (Thymus vulgaris) i izopa (Hyssop officinalis) na oksidativnu stabilnost suncokretovog ulja. Antioksidativne frakcije su izolovane primenom frakcione ekstrakcije sa natkritičnim ugljenik(IV)-oksidom na pritisku od 35 MPa i temperaturi od 100°C. Ispitivane frakcije su dodate suncokretovom ulju u koncentraciji od 200 mg/kg ulja i uzorci su čuvani na temperaturi od 98°C. Antioksidativna aktivnost ekstrakata određivana je merenjem peroksidnog broja. Antioksidativna aktivnost ekstrakata bila je upoređivana sa aktivnošću butilovanog hidroksianizola (BHA) i komercijalnog ruzmarinskog ekstrakta Flavor' Plus. Svi ispitivani ekstrakti pokazali su se kao inhibitori lipidne peroksidacije suncokretovog ulja. Najbolju antioksidativnu aktivnost među ispitivanim ekstraktima pokazao je ekstrakt ruzmarina. Na osnovu vrednosti peroksidnog broja antioksidativna aktivnost ispitivanih biljnih ekstrakata posle 12 h čuvanja na 98°C bila je sledeća: ekstrakt ruzmarina gt BHA gt ekstrakt žalfije gt gt Flavor' Plus gt ekstrakt timijana gt ekstrakt izopa.", publisher = "Association of the Chemical Engineers of Serbia", journal = "Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly", title = "Oxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs, Oksidativna stabilizacija suncokretovog ulja sa antioksidativnim frakcijama iz odabranih biljaka familije Lamiaceae", pages = "293-287", number = "4", volume = "16", doi = "10.2298/CICEQ100210030B" }
Babović, N., Žižović, I., Saičić, S., Ivanović, J.,& Petrović, S.. (2010). Oxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs. in Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly Association of the Chemical Engineers of Serbia., 16(4), 287-293. https://doi.org/10.2298/CICEQ100210030B
Babović N, Žižović I, Saičić S, Ivanović J, Petrović S. Oxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs. in Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly. 2010;16(4):287-293. doi:10.2298/CICEQ100210030B .
Babović, Nada, Žižović, Irena, Saičić, Snežana, Ivanović, Jasna, Petrović, Slobodan, "Oxidative stabilization of sunflower oil by antioxidant fractions from selected Lamiaceae herbs" in Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly, 16, no. 4 (2010):287-293, https://doi.org/10.2298/CICEQ100210030B . .