Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production
Korišćenje džibre iz proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu za proizvodnju mlečne kiseline i bakterijske biomase
Autori
Djukić-Vuković, Aleksandra
Mojović, Ljiljana

Vukašinović-Sekulić, Maja

Rakin, Marica

Nikolić, Svetlana
Pejin, Jelena
Hao, Jian
Članak u časopisu (Objavljena verzija)

Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Lactic acid is an important chemical for food industry and monomer for production of biodegradable polymers. Emerging technologies for sustainable fermentative production of food additives include the utilization of by-products and wastes as substrates. Problem of stillage disposal, as a by-product with significant ecological imprint, is not adequately solved in Serbia and its utilization as a substrate for fermentation could be a promising strategy. Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 was selected for evaluation of optimal inoculum and initial sugar concentration for effective lactic acid and biomass production. Under the selected conditions (5% of inoculum and 55 g L-1 of initial sugar concentration) lactic acid yield of 92.3%, volumetric productivity of 1.49 g L-1 h-1 and number of viable cells of 109 CFU ml-1 were achieved. High number of viable cells indicates that the fermentation media remained after lactic acid removal could be used as a high-quality animal feed.
Mlečna kiselina se koristi kao acidulant, konzervans i poboljšivač ukusa u prehrambenoj industriji i kao monomer za proizvodnju biodegradabilnih polimera. Nove tehnologije za održivu fermentacionu proizvodnju aditiva u prehrambenoj industriji baziraju se na korišćenju sporednih i otpadnih proizvoda kao supstrata. Problem odlaganja džibre, kao sporednog proizvoda koji značajno zagađuje životnu sredinu, nije adekvatno rešen u Srbiji pa bi korišćenje džibre za fermentacionu proizvodnju mlečne kiseline moglo biti jedno od rešenja. U ovom istraživanju, ispitivana je proizvodnja mlečne kiseline na džibri od otpadnog hleba pomoću bakterija mlečne kiseline. Najviši prinos ostvaren je u fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Ovaj soj je korišćen za dalji odabir odgovarajuće početne koncentracije inokuluma i šećera za efikasnu proizvodnju mlečne kiseline i biomase. Sa početnom koncentracijom šećera od 55 g L-1 i koncentracijom inokuluma od 5% ostvaren je prinos mlečne kiseline od 92,...3%, produktivnost od 1,49 g L- h-1 i broj ćelija 109 CFU mL-1. Prinosi i produktivnosti koji su ostvareni na džibri bez dodatka mineralnih materija i izvora azota su visoki u poređenju sa vrednostima na sličnim otpadnim supstratima dosada objavljenim u literaturi, što ukazuje da bi džibra mogla biti dobar supstrat za industrijsku proizvodnju mlečne kiseline. Zbog velikog broja živih ćelija, zaostali medijum nakon mlečno-kiselinske fermentacije mogao bi se koristiti kao kvalitetna stočna hrana.
Ključne reči:
distillery stillage / lactic acid / biomass / Lactobacillus rhamnosus / destilerijska džibra / mlečna kiselina / biomasa / Lactobacillus rhamnosusIzvor:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2012, 16, 1, 14-18Izdavač:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Finansiranje / projekti:
- Proizvodnja mlečne kiseline i probiotika na otpadnim proizvodima prehrambene i agro-industrije (RS-31017)
Institucija/grupa
Tehnološko-metalurški fakultetTY - JOUR AU - Djukić-Vuković, Aleksandra AU - Mojović, Ljiljana AU - Vukašinović-Sekulić, Maja AU - Rakin, Marica AU - Nikolić, Svetlana AU - Pejin, Jelena AU - Hao, Jian PY - 2012 UR - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2060 AB - Lactic acid is an important chemical for food industry and monomer for production of biodegradable polymers. Emerging technologies for sustainable fermentative production of food additives include the utilization of by-products and wastes as substrates. Problem of stillage disposal, as a by-product with significant ecological imprint, is not adequately solved in Serbia and its utilization as a substrate for fermentation could be a promising strategy. Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 was selected for evaluation of optimal inoculum and initial sugar concentration for effective lactic acid and biomass production. Under the selected conditions (5% of inoculum and 55 g L-1 of initial sugar concentration) lactic acid yield of 92.3%, volumetric productivity of 1.49 g L-1 h-1 and number of viable cells of 109 CFU ml-1 were achieved. High number of viable cells indicates that the fermentation media remained after lactic acid removal could be used as a high-quality animal feed. AB - Mlečna kiselina se koristi kao acidulant, konzervans i poboljšivač ukusa u prehrambenoj industriji i kao monomer za proizvodnju biodegradabilnih polimera. Nove tehnologije za održivu fermentacionu proizvodnju aditiva u prehrambenoj industriji baziraju se na korišćenju sporednih i otpadnih proizvoda kao supstrata. Problem odlaganja džibre, kao sporednog proizvoda koji značajno zagađuje životnu sredinu, nije adekvatno rešen u Srbiji pa bi korišćenje džibre za fermentacionu proizvodnju mlečne kiseline moglo biti jedno od rešenja. U ovom istraživanju, ispitivana je proizvodnja mlečne kiseline na džibri od otpadnog hleba pomoću bakterija mlečne kiseline. Najviši prinos ostvaren je u fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Ovaj soj je korišćen za dalji odabir odgovarajuće početne koncentracije inokuluma i šećera za efikasnu proizvodnju mlečne kiseline i biomase. Sa početnom koncentracijom šećera od 55 g L-1 i koncentracijom inokuluma od 5% ostvaren je prinos mlečne kiseline od 92,3%, produktivnost od 1,49 g L- h-1 i broj ćelija 109 CFU mL-1. Prinosi i produktivnosti koji su ostvareni na džibri bez dodatka mineralnih materija i izvora azota su visoki u poređenju sa vrednostima na sličnim otpadnim supstratima dosada objavljenim u literaturi, što ukazuje da bi džibra mogla biti dobar supstrat za industrijsku proizvodnju mlečne kiseline. Zbog velikog broja živih ćelija, zaostali medijum nakon mlečno-kiselinske fermentacije mogao bi se koristiti kao kvalitetna stočna hrana. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production T1 - Korišćenje džibre iz proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu za proizvodnju mlečne kiseline i bakterijske biomase EP - 18 IS - 1 SP - 14 VL - 16 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2060 ER -
@article{ author = "Djukić-Vuković, Aleksandra and Mojović, Ljiljana and Vukašinović-Sekulić, Maja and Rakin, Marica and Nikolić, Svetlana and Pejin, Jelena and Hao, Jian", year = "2012", abstract = "Lactic acid is an important chemical for food industry and monomer for production of biodegradable polymers. Emerging technologies for sustainable fermentative production of food additives include the utilization of by-products and wastes as substrates. Problem of stillage disposal, as a by-product with significant ecological imprint, is not adequately solved in Serbia and its utilization as a substrate for fermentation could be a promising strategy. Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 was selected for evaluation of optimal inoculum and initial sugar concentration for effective lactic acid and biomass production. Under the selected conditions (5% of inoculum and 55 g L-1 of initial sugar concentration) lactic acid yield of 92.3%, volumetric productivity of 1.49 g L-1 h-1 and number of viable cells of 109 CFU ml-1 were achieved. High number of viable cells indicates that the fermentation media remained after lactic acid removal could be used as a high-quality animal feed., Mlečna kiselina se koristi kao acidulant, konzervans i poboljšivač ukusa u prehrambenoj industriji i kao monomer za proizvodnju biodegradabilnih polimera. Nove tehnologije za održivu fermentacionu proizvodnju aditiva u prehrambenoj industriji baziraju se na korišćenju sporednih i otpadnih proizvoda kao supstrata. Problem odlaganja džibre, kao sporednog proizvoda koji značajno zagađuje životnu sredinu, nije adekvatno rešen u Srbiji pa bi korišćenje džibre za fermentacionu proizvodnju mlečne kiseline moglo biti jedno od rešenja. U ovom istraživanju, ispitivana je proizvodnja mlečne kiseline na džibri od otpadnog hleba pomoću bakterija mlečne kiseline. Najviši prinos ostvaren je u fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Ovaj soj je korišćen za dalji odabir odgovarajuće početne koncentracije inokuluma i šećera za efikasnu proizvodnju mlečne kiseline i biomase. Sa početnom koncentracijom šećera od 55 g L-1 i koncentracijom inokuluma od 5% ostvaren je prinos mlečne kiseline od 92,3%, produktivnost od 1,49 g L- h-1 i broj ćelija 109 CFU mL-1. Prinosi i produktivnosti koji su ostvareni na džibri bez dodatka mineralnih materija i izvora azota su visoki u poređenju sa vrednostima na sličnim otpadnim supstratima dosada objavljenim u literaturi, što ukazuje da bi džibra mogla biti dobar supstrat za industrijsku proizvodnju mlečne kiseline. Zbog velikog broja živih ćelija, zaostali medijum nakon mlečno-kiselinske fermentacije mogao bi se koristiti kao kvalitetna stočna hrana.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production, Korišćenje džibre iz proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu za proizvodnju mlečne kiseline i bakterijske biomase", pages = "18-14", number = "1", volume = "16", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2060" }
Djukić-Vuković, A., Mojović, L., Vukašinović-Sekulić, M., Rakin, M., Nikolić, S., Pejin, J.,& Hao, J.. (2012). Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 16(1), 14-18. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2060
Djukić-Vuković A, Mojović L, Vukašinović-Sekulić M, Rakin M, Nikolić S, Pejin J, Hao J. Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2012;16(1):14-18. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2060 .
Djukić-Vuković, Aleksandra, Mojović, Ljiljana, Vukašinović-Sekulić, Maja, Rakin, Marica, Nikolić, Svetlana, Pejin, Jelena, Hao, Jian, "Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 16, no. 1 (2012):14-18, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2060 .