Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production
Korišćenje džibre iz proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu za proizvodnju mlečne kiseline i bakterijske biomase
dc.creator | Djukić-Vuković, Aleksandra | |
dc.creator | Mojović, Ljiljana | |
dc.creator | Vukašinović-Sekulić, Maja | |
dc.creator | Rakin, Marica | |
dc.creator | Nikolić, Svetlana | |
dc.creator | Pejin, Jelena | |
dc.creator | Hao, Jian | |
dc.date.accessioned | 2021-03-10T11:46:08Z | |
dc.date.available | 2021-03-10T11:46:08Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.issn | 1821-4487 | |
dc.identifier.uri | http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2060 | |
dc.description.abstract | Lactic acid is an important chemical for food industry and monomer for production of biodegradable polymers. Emerging technologies for sustainable fermentative production of food additives include the utilization of by-products and wastes as substrates. Problem of stillage disposal, as a by-product with significant ecological imprint, is not adequately solved in Serbia and its utilization as a substrate for fermentation could be a promising strategy. Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 was selected for evaluation of optimal inoculum and initial sugar concentration for effective lactic acid and biomass production. Under the selected conditions (5% of inoculum and 55 g L-1 of initial sugar concentration) lactic acid yield of 92.3%, volumetric productivity of 1.49 g L-1 h-1 and number of viable cells of 109 CFU ml-1 were achieved. High number of viable cells indicates that the fermentation media remained after lactic acid removal could be used as a high-quality animal feed. | en |
dc.description.abstract | Mlečna kiselina se koristi kao acidulant, konzervans i poboljšivač ukusa u prehrambenoj industriji i kao monomer za proizvodnju biodegradabilnih polimera. Nove tehnologije za održivu fermentacionu proizvodnju aditiva u prehrambenoj industriji baziraju se na korišćenju sporednih i otpadnih proizvoda kao supstrata. Problem odlaganja džibre, kao sporednog proizvoda koji značajno zagađuje životnu sredinu, nije adekvatno rešen u Srbiji pa bi korišćenje džibre za fermentacionu proizvodnju mlečne kiseline moglo biti jedno od rešenja. U ovom istraživanju, ispitivana je proizvodnja mlečne kiseline na džibri od otpadnog hleba pomoću bakterija mlečne kiseline. Najviši prinos ostvaren je u fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Ovaj soj je korišćen za dalji odabir odgovarajuće početne koncentracije inokuluma i šećera za efikasnu proizvodnju mlečne kiseline i biomase. Sa početnom koncentracijom šećera od 55 g L-1 i koncentracijom inokuluma od 5% ostvaren je prinos mlečne kiseline od 92,3%, produktivnost od 1,49 g L- h-1 i broj ćelija 109 CFU mL-1. Prinosi i produktivnosti koji su ostvareni na džibri bez dodatka mineralnih materija i izvora azota su visoki u poređenju sa vrednostima na sličnim otpadnim supstratima dosada objavljenim u literaturi, što ukazuje da bi džibra mogla biti dobar supstrat za industrijsku proizvodnju mlečne kiseline. Zbog velikog broja živih ćelija, zaostali medijum nakon mlečno-kiselinske fermentacije mogao bi se koristiti kao kvalitetna stočna hrana. | sr |
dc.publisher | Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Journal on Processing and Energy in Agriculture | |
dc.subject | distillery stillage | en |
dc.subject | lactic acid | en |
dc.subject | biomass | en |
dc.subject | Lactobacillus rhamnosus | en |
dc.subject | destilerijska džibra | sr |
dc.subject | mlečna kiselina | sr |
dc.subject | biomasa | sr |
dc.subject | Lactobacillus rhamnosus | sr |
dc.title | Utilization of the stillage from bioethanol production on waste bread for lactic acid and biomass production | en |
dc.title | Korišćenje džibre iz proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu za proizvodnju mlečne kiseline i bakterijske biomase | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dc.citation.epage | 18 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.other | 16(1): 14-18 | |
dc.citation.rank | M52 | |
dc.citation.spage | 14 | |
dc.citation.volume | 16 | |
dc.identifier.fulltext | http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/11991/1821-44871201014D.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2060 | |
dc.type.version | publishedVersion |