Приказ основних података о документу

Uporedna analiza koeficijenata difuzije za različite procese ekstrakcije iz tamjana

dc.creatorPetrović, Slobodan S.
dc.creatorIvanović, Jasna
dc.creatorMilovanović, Stoja
dc.creatorŽižović, Irena
dc.date.accessioned2021-03-10T11:47:40Z
dc.date.available2021-03-10T11:47:40Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2085
dc.description.abstractThis work was aimed at analyzing the kinetics and mass transfer phenomena for different extraction processes from thyme (Thymus vulgaris L.) leaves. Different extraction processes with ethanol were studied, i.e., Soxhlet extraction and ultrasound-assisted batch extraction on the laboratory scale, as well as pilot plant batch extraction with mixing. The extraction processes with ethanol were compared to the process of supercritical carbon dioxide extraction performed at 10 MPa and 40°C. The experimental data were analyzed by a mathematical model derived from the Fick's second law to determine and compare the diffusion coefficients in the periods of constant and decreasing extraction rates. In the fast extraction period, the values of the diffusion coefficients were one to three orders of magnitude higher compared to those determined for the period of slow extraction. The highest diffusion coefficient was recorded for the fast extraction period of supercritical fluid extraction. In the cases of the extraction processes with ethanol, ultrasound, stirring and increasing extraction temperature enhanced the mass transfer rate in the washing phase. On the other hand, ultrasound contributed the most to the increase of mass transfer rate in the period of slow extraction.en
dc.description.abstractCilj ovog rada bila je analiza kinetike i fenomena prenosa mase za različite procese ekstrakcije iz lista timijana (Thymus vulgaris L.). Ispitani su različiti postupci ekstrakcije sa vodenim rastvorom etanola: ekstrakcija u aparaturi po Soksletu, šaržna ultrazvučna ekstrakcija na laboratorijskom nivou kao i šaržna ekstrakcija sa mešanjem na poluindustrijskom nivou. Procesi ekstrakcije sa etanolom su poređeni sa procesom ekstrakcije sa natkritičnim ugljenik(IV)-oksidom na 10 MPa i 40°C. Eksperimentalni podaci su analizirani pomoću matematičkog modela zasnovanog na drugom Fikovom zakonu u cilju određivanja i poređenja koeficijenata difuzije u periodu konstantne i opadajuće brzine ekstrakcije. U periodu brze ekstrakcije, vrednosti koeficjenata difuzije su bile jedan do tri reda veličine veće u odnosu na vrednosti koeficijenata difuzije za period spore ekstrakcije. Najveća vrednost koeficijenta difuzije bila je određena za period brze ekstrakcije kod procesa natkritične ekstrakcije. Kod procesa ekstrakcija sa etanolom, primena ultrazvuka, mešanje i povećanje temperature su pozitivno uticali na brzinu prenosa mase u periodu ispiranja. S druge strane, najveći uticaj na povećanje brzine prenosa mase u periodu spore ekstrakcije imala je primena ultrazvuka.sr
dc.publisherSerbian Chemical Society, Belgrade
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/45017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectThymus vulgarisen
dc.subjectethanol extractionen
dc.subjectsupercritical extractionen
dc.subjectextraction kineticsen
dc.subjectmodellingen
dc.subjectdiffusion coefficientsen
dc.titleComparative analyses of the diffusion coefficients from thyme for different extraction processesen
dc.titleUporedna analiza koeficijenata difuzije za različite procese ekstrakcije iz tamjanasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage813
dc.citation.issue6
dc.citation.other77(6): 799-813
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage799
dc.citation.volume77
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/11999/0352-51391200009P.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2085
dc.identifier.scopus2-s2.0-84864540384
dc.identifier.wos000306093300009
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу