TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Rhamnolipid and lipase production by Pseudomonas aeruginosa san-ai: The process comparison analysis by statistical approach

Proizvodnja ramnolipida i lipaze iz Pseudomonas aeruginosa san-ai - optimizacija procesa primenom metode odzivnih površina

Thumbnail
2013
0367-598X1304677J.pdf (711.0Kb)
Authors
Jakovetić, Sonja
Knežević-Jugović, Zorica
Grbavčić, Sanja
Bezbradica, Dejan
Avramović, Nataša
Karadžić, Ivanka
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Pseudomonas aeruginosa has been repeatedly reported as a powerful producer of rhamnolipid biosurfactants as well as hydrolytic enzymes. In this study, the effects of four fermentation factors were evaluated using response surface methodology and experiments were performed in accordance with a four-factor and five-level central composite experimental design. The investigated factors were: fermentation temperature, time of fermentation, concentration of sunflower oil and concentration of Tween® 80. The most important finding was that regression coefficients of the highest values were those that describe interactions between factors and that they differ for lipase and rhamnolipid production, which were both investigated in this study. Production of both metabolites was optimized and response equations were obtained, making it possible to predict rhamnolipid concentration or lipase activity from known values of the four factors. The highest achieved rhamnolipid concentration and lipase act...ivity were 138 mg dm-3 (sunflower oil concentration: 0.8%, Tween® 80 concentration: 0.05%, temperature: 30 °C and fermentation time: 72 h) and 11111 IU dm-3 (sunflower concentration: of 0.4%, Tween® 80 concentration: 0.05%, temperature: 30 °C and fermentation time: 120 h), respectively.

Pseudomonas aeruginosa san-ai, izolovan je iz izrazito alkalne emulzije koja je korišćena kao mazivo u industriji pri obradi metala. Sposobnost da preživi u visoko alkalnoj sredini (pH 10) učinila je ovaj mikroorganizam veoma interesantnim za istraživanje, budući da je za preživljavanje u tako ekstremnim uslovima neophodno da mikroorganizam proizvodi enzime specifičnih karakteristika. Prethodna istraživanja su pokazala da ovaj ekstremofilni mikroorganizam ekstracelularno produkuje hidrolitičke enzime, koji zbog izuzetno atraktivnih karakteristika imaju potencijal za primenu u nizu biotehnoloških postupaka. Ipak, iako je pokazano da ovaj atraktivni soj produkuje industrijski veoma interesantne biomolekule (proteaze i lipaze), produkcija ramnolipida, jedinjenja čija oblast primene svakodnevno raste, pomoću ovog soja je malo ispitana. Ramnolipidi su amfifilna jedinjenja, koja se sastoje iz hidrofilne šećerne komponente i hidrofobne komponente koju čine β-hidroksi masne kiseline. Spadaju u... grupu mikrobioloških surfaktanata ili biosurfaktanata, koji bi trebalo u budućnosti da se koriste kao zamena za sintetičke surfaktante koji nisu biodegradabilni i kao takvi predstavljaju opasnost za životnu sredinu. Sve veće interesovanje za industrijsku primenu ramnolipida, dovelo je do potrebe za optimizacijom njihove proizvodnje. Cilj ovog rada bila je optimizacija produkcije ramnolipida kao i lipaze pomoću Pseudomonas aeruginosa san-ai. Ispitan je uticaj četri fermentaciona faktora: koncentracije suncokretovog ulja u intervalu: 0,2-1,0 % (w/v), Tween® 80 u intervalu: 0-0,2 % (v/v), temperature: 20­60 °C i vremena trajanja fermentacije: 48-144 h. Uticaj fermentacionih faktora na prinos navedenih metabolita ispitan je pomoću centralnog kompozitnog rotatabilnog eksperimentalnog plana, na pet nivoa vrednosti ispitivanih faktora. Analizom dobijenih regresionih koeficijenata ustanovljeno je da su vrlo izražena interaktivna dejstva nekoliko parova faktora. Kod produkcije ramnolipida, najveća je vrednost koeficijenta koji opisuje negativnu interakciju između koncentracije suncokretovog ulja i temperature, a kao bitne pokazale su se i pozitivna interakcija između koncentracije Tween® 80 i temperature, kao i negativna interakcija između koncentracija suncokretovog ulja i Tween® 80. Interesantno je da su se kod produkcije lipaze kao značajni faktori pokazali samo temperatura i vreme fermentacije. Najveći prinos ramnolipida, 138 mg dm-3, postignut je pri niskoj koncentraciji Tween® 80 (0,05 %) i visokoj koncentraciji ulja (0,8 %) na 30 °C posle 72 h, dok je najveća lipolitička aktivnost, 11111 IU dm-3, ostvarena pri istoj koncentraciji Tween® 80 (0,05 %) i istoj temperaturi od 30 °C, nešto nižoj koncentraciji suncokretovog ulja (0,4 %) i dužem vremenu fermentacije od 120 h.

Keywords:
Pseudomonas aeruginosa / rhamnolipid / lipase / response surface methodology (RSM) / Pseudomonas aeruginosa / Ramnolipid / Lipaza / Metoda odzivnih površina
Source:
Hemijska industrija, 2013, 67, 4, 677-685
Publisher:
  • Association of Chemical Engineers of Serbia
Funding / projects:
  • Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. E!6750
  • Novel encapsulation and enzyme technologies for designing of new biocatalysts and biologically active compounds targeting enhancement of food quality, safety and competitiveness (RS-46010)

DOI: 10.2298/HEMIND121008114J

ISSN: 0367-598X

WoS: 000328297000013

Scopus: 2-s2.0-84883863689
[ Google Scholar ]
2
2
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2329
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - JOUR
AU  - Jakovetić, Sonja
AU  - Knežević-Jugović, Zorica
AU  - Grbavčić, Sanja
AU  - Bezbradica, Dejan
AU  - Avramović, Nataša
AU  - Karadžić, Ivanka
PY  - 2013
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2329
AB  - Pseudomonas aeruginosa has been repeatedly reported as a powerful producer of rhamnolipid biosurfactants as well as hydrolytic enzymes. In this study, the effects of four fermentation factors were evaluated using response surface methodology and experiments were performed in accordance with a four-factor and five-level central composite experimental design. The investigated factors were: fermentation temperature, time of fermentation, concentration of sunflower oil and concentration of Tween® 80. The most important finding was that regression coefficients of the highest values were those that describe interactions between factors and that they differ for lipase and rhamnolipid production, which were both investigated in this study. Production of both metabolites was optimized and response equations were obtained, making it possible to predict rhamnolipid concentration or lipase activity from known values of the four factors. The highest achieved rhamnolipid concentration and lipase activity were 138 mg dm-3 (sunflower oil concentration: 0.8%, Tween® 80 concentration: 0.05%, temperature: 30 °C and fermentation time: 72 h) and 11111 IU dm-3 (sunflower concentration: of 0.4%, Tween® 80 concentration: 0.05%, temperature: 30 °C and fermentation time: 120 h), respectively.
AB  - Pseudomonas aeruginosa san-ai, izolovan je iz izrazito alkalne emulzije koja je korišćena kao mazivo u industriji pri obradi metala. Sposobnost da preživi u visoko alkalnoj sredini (pH 10) učinila je ovaj mikroorganizam veoma interesantnim za istraživanje, budući da je za preživljavanje u tako ekstremnim uslovima neophodno da mikroorganizam proizvodi enzime specifičnih karakteristika. Prethodna istraživanja su pokazala da ovaj ekstremofilni mikroorganizam ekstracelularno produkuje hidrolitičke enzime, koji zbog izuzetno atraktivnih karakteristika imaju potencijal za primenu u nizu biotehnoloških postupaka. Ipak, iako je pokazano da ovaj atraktivni soj produkuje industrijski veoma interesantne biomolekule (proteaze i lipaze), produkcija ramnolipida, jedinjenja čija oblast primene svakodnevno raste, pomoću ovog soja je malo ispitana. Ramnolipidi su amfifilna jedinjenja, koja se sastoje iz hidrofilne šećerne komponente i hidrofobne komponente koju čine β-hidroksi masne kiseline. Spadaju u grupu mikrobioloških surfaktanata ili biosurfaktanata, koji bi trebalo u budućnosti da se koriste kao zamena za sintetičke surfaktante koji nisu biodegradabilni i kao takvi predstavljaju opasnost za životnu sredinu. Sve veće interesovanje za industrijsku primenu ramnolipida, dovelo je do potrebe za optimizacijom njihove proizvodnje. Cilj ovog rada bila je optimizacija produkcije ramnolipida kao i lipaze pomoću Pseudomonas aeruginosa san-ai. Ispitan je uticaj četri fermentaciona faktora: koncentracije suncokretovog ulja u intervalu: 0,2-1,0 % (w/v), Tween® 80 u intervalu: 0-0,2 % (v/v), temperature: 20­60 °C i vremena trajanja fermentacije: 48-144 h. Uticaj fermentacionih faktora na prinos navedenih metabolita ispitan je pomoću centralnog kompozitnog rotatabilnog eksperimentalnog plana, na pet nivoa vrednosti ispitivanih faktora. Analizom dobijenih regresionih koeficijenata ustanovljeno je da su vrlo izražena interaktivna dejstva nekoliko parova faktora. Kod produkcije ramnolipida, najveća je vrednost koeficijenta koji opisuje negativnu interakciju između koncentracije suncokretovog ulja i temperature, a kao bitne pokazale su se i pozitivna interakcija između koncentracije Tween® 80 i temperature, kao i negativna interakcija između koncentracija suncokretovog ulja i Tween® 80. Interesantno je da su se kod produkcije lipaze kao značajni faktori pokazali samo temperatura i vreme fermentacije. Najveći prinos ramnolipida, 138 mg dm-3, postignut je pri niskoj koncentraciji Tween® 80 (0,05 %) i visokoj koncentraciji ulja (0,8 %) na 30 °C posle 72 h, dok je najveća lipolitička aktivnost, 11111 IU dm-3, ostvarena pri istoj koncentraciji Tween® 80 (0,05 %) i istoj temperaturi od 30 °C, nešto nižoj koncentraciji suncokretovog ulja (0,4 %) i dužem vremenu fermentacije od 120 h.
PB  - Association of Chemical Engineers of Serbia
T2  - Hemijska industrija
T1  - Rhamnolipid and lipase production by Pseudomonas aeruginosa san-ai: The process comparison analysis by statistical approach
T1  - Proizvodnja ramnolipida i lipaze iz Pseudomonas aeruginosa san-ai - optimizacija procesa primenom metode odzivnih površina
EP  - 685
IS  - 4
SP  - 677
VL  - 67
DO  - 10.2298/HEMIND121008114J
ER  - 
@article{
author = "Jakovetić, Sonja and Knežević-Jugović, Zorica and Grbavčić, Sanja and Bezbradica, Dejan and Avramović, Nataša and Karadžić, Ivanka",
year = "2013",
abstract = "Pseudomonas aeruginosa has been repeatedly reported as a powerful producer of rhamnolipid biosurfactants as well as hydrolytic enzymes. In this study, the effects of four fermentation factors were evaluated using response surface methodology and experiments were performed in accordance with a four-factor and five-level central composite experimental design. The investigated factors were: fermentation temperature, time of fermentation, concentration of sunflower oil and concentration of Tween® 80. The most important finding was that regression coefficients of the highest values were those that describe interactions between factors and that they differ for lipase and rhamnolipid production, which were both investigated in this study. Production of both metabolites was optimized and response equations were obtained, making it possible to predict rhamnolipid concentration or lipase activity from known values of the four factors. The highest achieved rhamnolipid concentration and lipase activity were 138 mg dm-3 (sunflower oil concentration: 0.8%, Tween® 80 concentration: 0.05%, temperature: 30 °C and fermentation time: 72 h) and 11111 IU dm-3 (sunflower concentration: of 0.4%, Tween® 80 concentration: 0.05%, temperature: 30 °C and fermentation time: 120 h), respectively., Pseudomonas aeruginosa san-ai, izolovan je iz izrazito alkalne emulzije koja je korišćena kao mazivo u industriji pri obradi metala. Sposobnost da preživi u visoko alkalnoj sredini (pH 10) učinila je ovaj mikroorganizam veoma interesantnim za istraživanje, budući da je za preživljavanje u tako ekstremnim uslovima neophodno da mikroorganizam proizvodi enzime specifičnih karakteristika. Prethodna istraživanja su pokazala da ovaj ekstremofilni mikroorganizam ekstracelularno produkuje hidrolitičke enzime, koji zbog izuzetno atraktivnih karakteristika imaju potencijal za primenu u nizu biotehnoloških postupaka. Ipak, iako je pokazano da ovaj atraktivni soj produkuje industrijski veoma interesantne biomolekule (proteaze i lipaze), produkcija ramnolipida, jedinjenja čija oblast primene svakodnevno raste, pomoću ovog soja je malo ispitana. Ramnolipidi su amfifilna jedinjenja, koja se sastoje iz hidrofilne šećerne komponente i hidrofobne komponente koju čine β-hidroksi masne kiseline. Spadaju u grupu mikrobioloških surfaktanata ili biosurfaktanata, koji bi trebalo u budućnosti da se koriste kao zamena za sintetičke surfaktante koji nisu biodegradabilni i kao takvi predstavljaju opasnost za životnu sredinu. Sve veće interesovanje za industrijsku primenu ramnolipida, dovelo je do potrebe za optimizacijom njihove proizvodnje. Cilj ovog rada bila je optimizacija produkcije ramnolipida kao i lipaze pomoću Pseudomonas aeruginosa san-ai. Ispitan je uticaj četri fermentaciona faktora: koncentracije suncokretovog ulja u intervalu: 0,2-1,0 % (w/v), Tween® 80 u intervalu: 0-0,2 % (v/v), temperature: 20­60 °C i vremena trajanja fermentacije: 48-144 h. Uticaj fermentacionih faktora na prinos navedenih metabolita ispitan je pomoću centralnog kompozitnog rotatabilnog eksperimentalnog plana, na pet nivoa vrednosti ispitivanih faktora. Analizom dobijenih regresionih koeficijenata ustanovljeno je da su vrlo izražena interaktivna dejstva nekoliko parova faktora. Kod produkcije ramnolipida, najveća je vrednost koeficijenta koji opisuje negativnu interakciju između koncentracije suncokretovog ulja i temperature, a kao bitne pokazale su se i pozitivna interakcija između koncentracije Tween® 80 i temperature, kao i negativna interakcija između koncentracija suncokretovog ulja i Tween® 80. Interesantno je da su se kod produkcije lipaze kao značajni faktori pokazali samo temperatura i vreme fermentacije. Najveći prinos ramnolipida, 138 mg dm-3, postignut je pri niskoj koncentraciji Tween® 80 (0,05 %) i visokoj koncentraciji ulja (0,8 %) na 30 °C posle 72 h, dok je najveća lipolitička aktivnost, 11111 IU dm-3, ostvarena pri istoj koncentraciji Tween® 80 (0,05 %) i istoj temperaturi od 30 °C, nešto nižoj koncentraciji suncokretovog ulja (0,4 %) i dužem vremenu fermentacije od 120 h.",
publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia",
journal = "Hemijska industrija",
title = "Rhamnolipid and lipase production by Pseudomonas aeruginosa san-ai: The process comparison analysis by statistical approach, Proizvodnja ramnolipida i lipaze iz Pseudomonas aeruginosa san-ai - optimizacija procesa primenom metode odzivnih površina",
pages = "685-677",
number = "4",
volume = "67",
doi = "10.2298/HEMIND121008114J"
}
Jakovetić, S., Knežević-Jugović, Z., Grbavčić, S., Bezbradica, D., Avramović, N.,& Karadžić, I.. (2013). Rhamnolipid and lipase production by Pseudomonas aeruginosa san-ai: The process comparison analysis by statistical approach. in Hemijska industrija
Association of Chemical Engineers of Serbia., 67(4), 677-685.
https://doi.org/10.2298/HEMIND121008114J
Jakovetić S, Knežević-Jugović Z, Grbavčić S, Bezbradica D, Avramović N, Karadžić I. Rhamnolipid and lipase production by Pseudomonas aeruginosa san-ai: The process comparison analysis by statistical approach. in Hemijska industrija. 2013;67(4):677-685.
doi:10.2298/HEMIND121008114J .
Jakovetić, Sonja, Knežević-Jugović, Zorica, Grbavčić, Sanja, Bezbradica, Dejan, Avramović, Nataša, Karadžić, Ivanka, "Rhamnolipid and lipase production by Pseudomonas aeruginosa san-ai: The process comparison analysis by statistical approach" in Hemijska industrija, 67, no. 4 (2013):677-685,
https://doi.org/10.2298/HEMIND121008114J . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB