Приказ основних података о документу

Ispitivanje kvaliteta džibre nakon mlečno-kiselinske fermentacije kao hrane za životinje

dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.creatorSemenčenko, Valentina V.
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorTerzić, Dušanka
dc.creatorNikolić, Svetlana
dc.creatorPejin, Jelena
dc.date.accessioned2021-03-10T12:03:09Z
dc.date.available2021-03-10T12:03:09Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2331
dc.description.abstractLactic acid is a significant chemical for the food industry. Fermentative lactic acid production on wastes could significantly improve the economy and sustainability of the process. In this study, lactic acid production was performed by L. rhamnosus ATCC 7469 on a stillage from bioethanol production on waste bread. Under optimal conditions, in fed-batch fermentation lactic acid productivity of 1.80 g L-1 h-1 has been achieved with a cell number of above 109 CFU mL-1. L. rhamnosus has shown high survival rate of over 85% in the presence of beef bile and at low pH value of MRS broth. The residuals after the fermentation were chemically analyzed and their composition corresponded well with the values recommended for the feed. The digestible energy was 17452.25 kJ kg-1, while metabolisable energy was 17360.83 kJ kg-1. The high values of energy parameters indicated that an integrated process for lactic acid and feedstuff production could be a good strategy.en
dc.description.abstractMlečna kiselina je važna supstanca za prehrambenu industriju. Proizvodnja mlečne kiseline fermentacijom na otpadnim sirovinama može značajno da poveća ekonomičnost i održivost procesa. U ovom radu je ispitivana proizvodnja mlečne kiseline pomoću L. rhamnosus ATCC 7469 na džibri iz proizvodnje bioetanola na otpadnom hlebu. Pod optimalnim uslovima, u dolivnom postupku je postignuta produktivnost mlečne kiseline od 1.80 g L-1 h-1 sa više od 109 CFU mL-1 bakterija. L. rhamnosus je pokazao visok stepen preživljavanja od preko 85% u prisustvu žučnih soli i pri niskoj pH vrednosti MRS bujona. Ostatak nakon mlečno-kiselinske fermentacije džibre je hemijski analiziran i pokazano je da dobijene vrednosti odgovaraju preporučenim. Svarljiva energija je iznosila 17452,25 kJ kg-1, dok je metabolička energija bila 17360,83 kJ kg-1. Visoke vrednosti energetskih parametara hraniva ukazuju da integrisani proces proizvodnje mlečne kiseline i stočne hrane na džibri predstavlja povoljnu strategiju.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectlactic acid fermentationen
dc.subjectstillageen
dc.subjectanimal fooden
dc.subjectprobioticsen
dc.subjectfed-batch fermentationen
dc.subjectmlečno-kiselinska fermentacijasr
dc.subjectdžibrasr
dc.subjectstočna hranasr
dc.subjectprobioticisr
dc.subjectdolivna fermentacijasr
dc.titleEvaluation of the residue of lactic acid fermentation on stillage as an animal feeden
dc.titleIspitivanje kvaliteta džibre nakon mlečno-kiselinske fermentacije kao hrane za životinjesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage67
dc.citation.issue2
dc.citation.other17(2): 64-67
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage64
dc.citation.volume17
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/11611/1821-44871302064D.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2331
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу