Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Savremeni procesi inkapsulacije u tehnologiji hrane

dc.creatorLević, Steva
dc.creatorKalušević, Ana
dc.creatorĐorđević, Verica
dc.creatorBugarski, Branko
dc.creatorNedović, Viktor
dc.date.accessioned2021-03-10T12:19:44Z
dc.date.available2021-03-10T12:19:44Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2591
dc.description.abstractThe encapsulation processes have been intensively studied in the recent years as possible alternative to conventional food technologies. Encapsulation of food active compounds is based on formation of protective layer(s) around active compound using adequate encapsulation technique. The role of protective layer is to prevent degradation of active compound and to provide controlled release of protected ingredient under defined conditions. Modern food technology offers numerous solutions for encapsulation of food ingredients, plant extracts, microorganism cells, etc. Also, there are numerous available carrier materials that could be used for specific demand. Encapsulation is complex process and application of encapsulation techniques in the food production requires knowledge from different areas of science. The aim of this review is to summarize different encapsulation processes that are already applied in food technology as well as those that are under development. This paper analyses current experience in the area of encapsulation for food industry. Several encapsulation procedures such as spray drying, fluid bed coating, encapsulation in polymer particles, coacervation and encapsulation in cyclodextrins were analyzed.en
dc.description.abstractProcesi inkapsulacije su intenzivno izučavani poslednjih godina kao moguća alternativa konvencionalnim tehnologijama u proizvodnji hrane. Inkapsulacija aktivnih komponenti hrane se bazira na formiranju omotača (ili više slojeva omotača) oko aktivne komponente korišćenjem odgovarajuće metode inkapsulacije. Uloga zaštitnog omotača je, s jedne strane da spreči degradaciju aktivne komponente, a sa druge strane da omogući kontrolisano otpuštanje zaštićenih komponenti pod određenim uslovima. Moderna proizvodnja hrane nudi brojna rešenja za inkapsulaciju komponenti hrane, biljnih ekstrakata, ćelija mikroorganizama, itd. Takođe, postoji veliki broj dostupnih materijala nosača koji mogu da zadovolje specifične zahteve. Inkapsulacija je složen proces i primena inkapsulacionih tehnika u proizvodnji hrane zahteva znanje iz različitih oblasti nauke. Cilj ovog rada je da objedini različita iskustva iz inkapsulacionih procesa koji se već koriste u prehrambenoj tehnologiji, kao i onih procesa koji su još u fazi razvoja. Ovaj rad daje analizu i dosadašnja iskustva u oblasti inkapsulacije za potrebe industrije hrane. Data je analiza nekoliko inkapsulacionih procedura kao što su sprej sušenje, oblaganje u fluidizovanom sloju, inkapsulacija u polimernim česticama, koacervacija i inkapsulacija u ciklodekstrine.sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectencapsulationen
dc.subjectfood technologyen
dc.subjectfooden
dc.subjectprotective layeren
dc.subjectfermentationen
dc.subjectinkapsulacijasr
dc.subjectprehrambena tehnologijasr
dc.subjecthranasr
dc.subjectzaštitni omotačsr
dc.subjectfermentacijasr
dc.titleModern encapsulation processes in food technologyen
dc.titleSavremeni procesi inkapsulacije u tehnologiji hranesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage12
dc.citation.issue1
dc.citation.other55(1): 7-12
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage7
dc.citation.volume55
dc.identifier.doi10.5937/HraIsh1401007L
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/9120/0018-68721401007L.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu