Приказ основних података о документу

Proizvodnja mlečne kiseline i bakterijske biomase na destilerijskoj džibri pomoću imobilisanih bakterija

dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorNikolić, Svetlana
dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.date.accessioned2021-03-10T12:20:56Z
dc.date.available2021-03-10T12:20:56Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2610
dc.description.abstractLactic acid is versatile chemical with a wide range of applications in chemical, food, pharmaceutical, cosmetic and polymer industries. Currently, lactic acid world consumption is continually increasing mostly due to expansion of the application range of polylactides. Utilization of industrial distillery stillage, waste water from bioethanol production as a cheap and abundant substrate for integrated lactic acid and biomass production for animal feed could be a sustainable and environmentally friendly approach. In this study, integrated lactic acid and biomass production by fermentation with immobilized lactic acid bacteria Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 on an industrial waste stillage obtained from the Serbian bioethanol production plant 'Reahem' was studied. The immobilization was performed onto zeolite, a microporous aluminosilicate mineral. Optimal conditions for bacterial immobilization where determined which allowed easy cell separation from the fermentation media and their reuse in repeated batch cycles. A number of viable cells of over 1010 CFU g-1 of zeolite was achieved at the end of the fourth fermentation cycle. A maximal process productivity of 1.69 g L-1, maximal lactic acid concentration of 42.19 g L-1 and an average yield coefficient of 0.96 g g-1 were achieved in repeated batch fermentation with immobilized cells on the liquid stillage without mineral or nitrogen supplementation.en
dc.description.abstractMlečna kiselina predstavlja važan proizvod koji se koristi u prehrambenoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. Poslednjih godina svetska potražnja mlečne kiseline se konstantno povećava po prosečnoj godišnjoj stopi od 7% i to prvenstveno zbog veće potražnje mlečne kiseline za proizvodnju biodegradabilnih polimera. Nove tehnologije za održivu fermentacionu proizvodnju mlečne kiseline se baziraju na korišćenju sporednih i otpadnih proizvoda kao supstrata. U radu je ispitivana mogućnost korišćenja jeftinog otpadnog materijala - tečne destilerijske džibre iz proizvodnje bioetanola iz industrijskog pogona 'Reahem' iz Srbobrana za integralnu proizvodnju mlečne kiseline i mikrobne biomase pomoću probiotski aktivne bakterije Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469 imobilisane na mikroporozni aluminosilikatni mineral zeolit (13X, molekulska sita) adsorpcijom. Imobilizacijom ove bakterije na zeolit ostvarena je prilično jaka veza koja se pripisuje jakim elektrostatičkim silama izmedju bakterija i nosača kao i sposobnošću bakterija da stvaraju egzopolisaharide koji takođe utiču na jačanje veza. Na taj način je minimalizovana desorpcija i ispiranje bakterije u toku fermentacije. Značajni parametri ostvareni u fermentaciji džibre sa bakterijom L. rhamnosus ATCC 7469 imobilisanom na zeolit su upoređeni sa parametrime ostvarenim u šaržnoj fermentaciji sa slobodnom bakterijom. Korišćenjem imobilisanih bakterija bilo je moguće ostvariti jednostavnu separaciju ćelija nakon fermentacije kao i njihovo ponovno korišćenje u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Na taj način je nakon četiri ponovljena šaržna ciklusa fermentacije u laboratorijskim uslovima ostvarena visoka produktivnost proizvodnje mlečne kiseline od 1,69 g/L-h što je bilo značajno više nego u fermentaciji sa slobodnim ćelijama. Takodje je postignuta visoka koncentracija mlečne kiseline od 42,19 g/L, visok koeficijentprinosa na supstratu od 0,96g/g, kao i visoka koncentracija biomase ćelija odpreko 1010 CFU/g zeolita. Značajno je i to što su ovi rezultati ostvareni na tečnoj džibri bez dodatka minerala ili izvora azota.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectLactic aciden
dc.subjectLactobacillus rhamnosus ATCC 7469en
dc.subjectdistillery stillageen
dc.subjectzeoliteen
dc.subjectMlečna kiselinasr
dc.subjectLactobacillus rhamnosus ATCC 7469sr
dc.subjectdestilerijska džibrasr
dc.subjectzeolitsr
dc.titleProduction of lactic acid and microbial biomass on distillery stillage by using immobilized bacteriaen
dc.titleProizvodnja mlečne kiseline i bakterijske biomase na destilerijskoj džibri pomoću imobilisanih bakterijasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage146
dc.citation.issue4
dc.citation.other18(4): 141-146
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage141
dc.citation.volume18
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/11791/1821-44871404141M.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_2610
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу