TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Optimization of extraction of antioxidant components from yarrow herb

Optimizacija ekstrakcije antioksidantnih komponenata iz herbe hajdučke trave

Thumbnail
2014
2636.pdf (471.0Kb)
Authors
Arsić, Ivana A.
Tadić, Vanja
Đorđević, Sofija M.
Žugić, Ana R.
Vujić, Zorica
Petrović, Slobodan
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Recently, research efforts have been directed toward medicinal plants and their extracts, as important sources of natural antioxidant. Lots of biologically active compounds are responsible for the antioxidant effects of yarrow - Achillea millefilium L. extracts. The aim of our study was to determine which of the process parameters of pressure enhanced solvent extraction of Millefolii herba is significant for its efficiency and weather there are interactions between the examined parameters. Compression time, decompression time and the number of cycles were identified as independent variables, while the content of total flavonoids, tannins and total polyphenols were selected as dependent variables. For obtaining the extract of M. herba, rich in antioxidative ingredients, compression time should be set on its higher level (2.0 min), decompression time on its lower level (1.30 min) and the number of cycles on its higher level (99).
Oksidativna degradacija sastojaka hrane dovodi do promene njenog mirisa i ukusa, čime se narušava njen nutritivni i senzorni kvalitet. Iz navedenog razloga je neophodno dodavati antioksidante tokom tehnološkog procesa izrade namirnica. Lekovito bilje i njihovi izolati predmet su istraživanja, pored ostalog i kao izvor antioksidantnih materija i alternativa sintetičkim antioksidansima za primenu u industriji hrane. Istraživanja velikog broja biljaka ukazala su da skoro sve poseduju određena antioksidativna svojstava. Hajdučka trava - Achillea millefilium L. (Asteraceae) i njeni ekstrakti, zahvaljujući prisustvu, pre svega, polifenola, flavonoida i tanina, ispoljavaju antioksidativni efekat. Sadržaj ovih materija u izolatima zavisi od njihove koncentracije u polaznom biljnom materijalu ali i od načina/uslova ekstrakcije. Cilj našeg ispitivanja bio je da utvrdimo optimalne vrednosti procesnih parametara za izvođenje pritiskom ubrzane ekstrakcije iz herbe hajdučke trave (Millefolii herba),... radi dobijanja ekstrakata bogatih antioksidativnim materijama, kao i da utvrdimo zavisnost koja postoji između procesnih parametara. Ekstrakcija je obavljena u Timatic mikro ekstraktoru. Takozvano vreme kompresije, vreme dekompresije i broj ciklusa kruženja ekstrakcionog sredstva predstavljaju nezavisno promenljive veličine, dok su sadržaj ukupnih flavonoida, tanina, ukupnih polifenola kao i indeks refrakcije, suvi ostatak, relativna gustina, sadržaj etanola i pH vrednost zavisno promenljive veličine. Vreme kompresije bilo je 1 odnosno 2 minuta, vrednost vremena dekompresije 1,3 i 2 min, dok su ekstrakcije obavljene uz minimalno 20 odnosno maksimalno 99 ciklusa. Kao ekstragens korišćen je 70% (V/V) etanol. Droga: ekstrakt odnos iznosio je 1:3. Radni pritisak kretao se u opsegu od 1 do 99 bar. Primenjen je 23 faktorski dizajn, odnosno urađeno je osam ekstrakcija herbe hajdučke trave. Statistička analiza eksperimentalnih rezultata izvršena je upotrebom softvera Design Expert 7.0. U cilju potpune optimizacije primenjena je multivarijantna metodologija upotrebom Derringer funkcije poželjnih odgovora. Proces optimizacije postupka ekstrakcije pokazao je da je za izradu ekstrakata herbe hajdučke trave bogatih sadržajem antioksidativnih materija (flavonoidi, tanini i polifenoli), potrebno podesiti vreme kompresije na najviši nivo (2,0 min), vreme dekompresije na najniži (1,30 min) i vršiti ekstrakciju uz maksimalni broj ciklusa (99).

Keywords:
timatic micro-extractor / Yarrow / optimization / polyphenols / tannins / flavonoids / Timatic mikroekstraktor / Hajdučka trava / Optimizacija / Polifenoli / Tanini / Flavonoidi
Source:
Hemijska industrija, 2014, 68, 4, 511-517
Publisher:
  • Association of Chemical Engineers of Serbia
Funding / projects:
  • Functional Cereal Based Products for People with Metabolic Disorder (RS-31029)
  • Functional physiologically active plant materials with additional values for application in pharmaceutical and food industry (RS-45017)

DOI: 10.2298/HEMIND130910076A

ISSN: 0367-598X

WoS: 000342393700013

Scopus: 2-s2.0-84919825030
[ Google Scholar ]
2
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2639
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - JOUR
AU  - Arsić, Ivana A.
AU  - Tadić, Vanja
AU  - Đorđević, Sofija M.
AU  - Žugić, Ana R.
AU  - Vujić, Zorica
AU  - Petrović, Slobodan
PY  - 2014
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2639
AB  - Recently, research efforts have been directed toward medicinal plants and their extracts, as important sources of natural antioxidant. Lots of biologically active compounds are responsible for the antioxidant effects of yarrow - Achillea millefilium L. extracts. The aim of our study was to determine which of the process parameters of pressure enhanced solvent extraction of Millefolii herba is significant for its efficiency and weather there are interactions between the examined parameters. Compression time, decompression time and the number of cycles were identified as independent variables, while the content of total flavonoids, tannins and total polyphenols were selected as dependent variables. For obtaining the extract of M. herba, rich in antioxidative ingredients, compression time should be set on its higher level (2.0 min), decompression time on its lower level (1.30 min) and the number of cycles on its higher level (99).
AB  - Oksidativna degradacija sastojaka hrane dovodi do promene njenog mirisa i ukusa, čime se narušava njen nutritivni i senzorni kvalitet. Iz navedenog razloga je neophodno dodavati antioksidante tokom tehnološkog procesa izrade namirnica. Lekovito bilje i njihovi izolati predmet su istraživanja, pored ostalog i kao izvor antioksidantnih materija i alternativa sintetičkim antioksidansima za primenu u industriji hrane. Istraživanja velikog broja biljaka ukazala su da skoro sve poseduju određena antioksidativna svojstava. Hajdučka trava - Achillea millefilium L. (Asteraceae) i njeni ekstrakti, zahvaljujući prisustvu, pre svega, polifenola, flavonoida i tanina, ispoljavaju antioksidativni efekat. Sadržaj ovih materija u izolatima zavisi od njihove koncentracije u polaznom biljnom materijalu ali i od načina/uslova ekstrakcije. Cilj našeg ispitivanja bio je da utvrdimo optimalne vrednosti procesnih parametara za izvođenje pritiskom ubrzane ekstrakcije iz herbe hajdučke trave (Millefolii herba), radi dobijanja ekstrakata bogatih antioksidativnim materijama, kao i da utvrdimo zavisnost koja postoji između procesnih parametara. Ekstrakcija je obavljena u Timatic mikro ekstraktoru. Takozvano vreme kompresije, vreme dekompresije i broj ciklusa kruženja ekstrakcionog sredstva predstavljaju nezavisno promenljive veličine, dok su sadržaj ukupnih flavonoida, tanina, ukupnih polifenola kao i indeks refrakcije, suvi ostatak, relativna gustina, sadržaj etanola i pH vrednost zavisno promenljive veličine. Vreme kompresije bilo je 1 odnosno 2 minuta, vrednost vremena dekompresije 1,3 i 2 min, dok su ekstrakcije obavljene uz minimalno 20 odnosno maksimalno 99 ciklusa. Kao ekstragens korišćen je 70% (V/V) etanol. Droga: ekstrakt odnos iznosio je 1:3. Radni pritisak kretao se u opsegu od 1 do 99 bar. Primenjen je 23 faktorski dizajn, odnosno urađeno je osam ekstrakcija herbe hajdučke trave. Statistička analiza eksperimentalnih rezultata izvršena je upotrebom softvera Design Expert 7.0. U cilju potpune optimizacije primenjena je multivarijantna metodologija upotrebom Derringer funkcije poželjnih odgovora. Proces optimizacije postupka ekstrakcije pokazao je da je za izradu ekstrakata herbe hajdučke trave bogatih sadržajem antioksidativnih materija (flavonoidi, tanini i polifenoli), potrebno podesiti vreme kompresije na najviši nivo (2,0 min), vreme dekompresije na najniži (1,30 min) i vršiti ekstrakciju uz maksimalni broj ciklusa (99).
PB  - Association of Chemical Engineers of Serbia
T2  - Hemijska industrija
T1  - Optimization of extraction of antioxidant components from yarrow herb
T1  - Optimizacija ekstrakcije antioksidantnih komponenata iz herbe hajdučke trave
EP  - 517
IS  - 4
SP  - 511
VL  - 68
DO  - 10.2298/HEMIND130910076A
ER  - 
@article{
author = "Arsić, Ivana A. and Tadić, Vanja and Đorđević, Sofija M. and Žugić, Ana R. and Vujić, Zorica and Petrović, Slobodan",
year = "2014",
abstract = "Recently, research efforts have been directed toward medicinal plants and their extracts, as important sources of natural antioxidant. Lots of biologically active compounds are responsible for the antioxidant effects of yarrow - Achillea millefilium L. extracts. The aim of our study was to determine which of the process parameters of pressure enhanced solvent extraction of Millefolii herba is significant for its efficiency and weather there are interactions between the examined parameters. Compression time, decompression time and the number of cycles were identified as independent variables, while the content of total flavonoids, tannins and total polyphenols were selected as dependent variables. For obtaining the extract of M. herba, rich in antioxidative ingredients, compression time should be set on its higher level (2.0 min), decompression time on its lower level (1.30 min) and the number of cycles on its higher level (99)., Oksidativna degradacija sastojaka hrane dovodi do promene njenog mirisa i ukusa, čime se narušava njen nutritivni i senzorni kvalitet. Iz navedenog razloga je neophodno dodavati antioksidante tokom tehnološkog procesa izrade namirnica. Lekovito bilje i njihovi izolati predmet su istraživanja, pored ostalog i kao izvor antioksidantnih materija i alternativa sintetičkim antioksidansima za primenu u industriji hrane. Istraživanja velikog broja biljaka ukazala su da skoro sve poseduju određena antioksidativna svojstava. Hajdučka trava - Achillea millefilium L. (Asteraceae) i njeni ekstrakti, zahvaljujući prisustvu, pre svega, polifenola, flavonoida i tanina, ispoljavaju antioksidativni efekat. Sadržaj ovih materija u izolatima zavisi od njihove koncentracije u polaznom biljnom materijalu ali i od načina/uslova ekstrakcije. Cilj našeg ispitivanja bio je da utvrdimo optimalne vrednosti procesnih parametara za izvođenje pritiskom ubrzane ekstrakcije iz herbe hajdučke trave (Millefolii herba), radi dobijanja ekstrakata bogatih antioksidativnim materijama, kao i da utvrdimo zavisnost koja postoji između procesnih parametara. Ekstrakcija je obavljena u Timatic mikro ekstraktoru. Takozvano vreme kompresije, vreme dekompresije i broj ciklusa kruženja ekstrakcionog sredstva predstavljaju nezavisno promenljive veličine, dok su sadržaj ukupnih flavonoida, tanina, ukupnih polifenola kao i indeks refrakcije, suvi ostatak, relativna gustina, sadržaj etanola i pH vrednost zavisno promenljive veličine. Vreme kompresije bilo je 1 odnosno 2 minuta, vrednost vremena dekompresije 1,3 i 2 min, dok su ekstrakcije obavljene uz minimalno 20 odnosno maksimalno 99 ciklusa. Kao ekstragens korišćen je 70% (V/V) etanol. Droga: ekstrakt odnos iznosio je 1:3. Radni pritisak kretao se u opsegu od 1 do 99 bar. Primenjen je 23 faktorski dizajn, odnosno urađeno je osam ekstrakcija herbe hajdučke trave. Statistička analiza eksperimentalnih rezultata izvršena je upotrebom softvera Design Expert 7.0. U cilju potpune optimizacije primenjena je multivarijantna metodologija upotrebom Derringer funkcije poželjnih odgovora. Proces optimizacije postupka ekstrakcije pokazao je da je za izradu ekstrakata herbe hajdučke trave bogatih sadržajem antioksidativnih materija (flavonoidi, tanini i polifenoli), potrebno podesiti vreme kompresije na najviši nivo (2,0 min), vreme dekompresije na najniži (1,30 min) i vršiti ekstrakciju uz maksimalni broj ciklusa (99).",
publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia",
journal = "Hemijska industrija",
title = "Optimization of extraction of antioxidant components from yarrow herb, Optimizacija ekstrakcije antioksidantnih komponenata iz herbe hajdučke trave",
pages = "517-511",
number = "4",
volume = "68",
doi = "10.2298/HEMIND130910076A"
}
Arsić, I. A., Tadić, V., Đorđević, S. M., Žugić, A. R., Vujić, Z.,& Petrović, S.. (2014). Optimization of extraction of antioxidant components from yarrow herb. in Hemijska industrija
Association of Chemical Engineers of Serbia., 68(4), 511-517.
https://doi.org/10.2298/HEMIND130910076A
Arsić IA, Tadić V, Đorđević SM, Žugić AR, Vujić Z, Petrović S. Optimization of extraction of antioxidant components from yarrow herb. in Hemijska industrija. 2014;68(4):511-517.
doi:10.2298/HEMIND130910076A .
Arsić, Ivana A., Tadić, Vanja, Đorđević, Sofija M., Žugić, Ana R., Vujić, Zorica, Petrović, Slobodan, "Optimization of extraction of antioxidant components from yarrow herb" in Hemijska industrija, 68, no. 4 (2014):511-517,
https://doi.org/10.2298/HEMIND130910076A . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB