TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Water Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteria

Zrno vodenog kefira kao izvor bakterija mlečno kiselinskog vrenja potentnih producenata dekstrana

Thumbnail
2015
0367-598X1400083D.pdf (1.247Mb)
Authors
Davidović, Slađana
Miljković, Miona
Antonović, Dušan
Rajilić-Stojanović, Mirjana
Dimitrijević-Branković, Suzana
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Water kefir is a beverage fermented by a microbial consortium captured in kefir grains. The kefir grains matrix is composed of polysaccharide, primarily dextran, which is produced by members of the microbial consortium. In this study, we have isolated lactic acid bacteria (LAB) from non-commercial water kefir grains (from Belgrade, Serbia) and screened for dextran production. Among twelve LAB isolates three produced slime colonies on modified MRS (mMRS) agar containing sucrose instead of glucose and were presumed to produce dextran. Three LAB were identified, based on morphological, physiological and biochemical characteristics and 16S rRNA sequencing, as Leuconostoc mesenteroides (strains T1 and T3) and Lactobacillus hilgardii (strain T5). The isolated strains were able to synthesize a substantial amount of dextran in mMRS broth containing 5% sucrose. Maximal yields (11.56, 18.00 and 18.46 g/l) were obtained after 16, 20 and 32 h for T1, T3 and T5, respectively. Optimal temperature fo...r dextran production was 23oC for two Leuconostoc mesenteroides strains and 30 °C for Lactobacillus hilgardii strain. The produced dextrans were identified based on paper chromatography, while the main structure characteristics of purified dextran were observed by FT-IR spectroscopy. Our study shows that water kefir grains are a natural source of potent dextran producing LAB.

Vodeni kefir je napitak koji nastaje fermentacionom aktivnošću bakterija mlečno-kiselinskog vrenja, kvasca i sirćetnih bakterija. Ova kompleksna smeša mikroorganizama smeštena je unutar polisaharidnog matriksa - kefirnog zrna. Glavnu šećernu komponentu matriksa čini dekstran koji sintetišu bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Dekstran je homo polisaharid velike molekulske mase čija je monomerna jedinica glukoza. Zahvaljujući dobroj rastvorljivosti i stabilnosti, dekstran ima široku primenu u različitim granama industrije, kao što su medicina, farmacija, prehrambena, tekstilna i hemijska industrija. Nerastvorni dekstran može da posluži kao nosač za imobilizaciju biomolekula. Imajući u vidu veliku primenjivost dekstrana, cilj ovog rada je bio izolovati bakterije mlečno-kiselinskog vrenja iz zrna vodenog kefira koje produkuju ovaj egzopolisaharid sa visokim prinosima. U radu je prikazana izolacija i karakterizacija tri selektovana soja i optimizacija uslova za produkciju dekstrana. Na osn...ovu morfoloških, fizioloških i biohemijskih osobina i 16S rRNK sekvenciranja utvrđeno je da su izolati T1 i T3 sojevi vrste Leuconostoc mesenteroides, dok je izolat T5 identifikovan kao Lactobacillus hilgardii. Za produkciju dekstrana korišćena je modifikovana MRS podloga sa 5% saharoze, kao jedinim izvorom ugljenika. Maksimalni prinosi dekstrana (11,56, 18,00 i 18,46 g/l) su dobijeni nakon 16, 20 i 32 h fermentacije, za T1, T3 i T5, redom. Optimalne temperature za produkciju dekstrana su 23 °C za dva Leuconostoc mesenteroides soja, a za Lactobacillus hilgardii 30 °C. Uzorci sintetisanih polisaharida su identifikovani kao dekstrani na osnovu papirne hromatografije, dok su glavne strukturne karakteristike prečišćenih dekstrana utvrđene na osnovu FTIR spektroskopije. .

Keywords:
dextran / water kefir grains / Lc. mesenteroides / Lb. hilgardii / dekstran / zrno vodenog kefira / Lc. mesenteroides / Lb. hilgardii
Source:
Hemijska industrija, 2015, 69, 6, 595-604
Publisher:
  • Association of Chemical Engineers of Serbia
Funding / projects:
  • Application of biotechnological methods for sustainable exploitation of by-products of agro-industry (RS-31035)

DOI: 10.2298/HEMIND140925083D

ISSN: 0367-598X

WoS: 000369523000002

Scopus: 2-s2.0-84953212537
[ Google Scholar ]
21
17
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2924
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - JOUR
AU  - Davidović, Slađana
AU  - Miljković, Miona
AU  - Antonović, Dušan
AU  - Rajilić-Stojanović, Mirjana
AU  - Dimitrijević-Branković, Suzana
PY  - 2015
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2924
AB  - Water kefir is a beverage fermented by a microbial consortium captured in kefir grains. The kefir grains matrix is composed of polysaccharide, primarily dextran, which is produced by members of the microbial consortium. In this study, we have isolated lactic acid bacteria (LAB) from non-commercial water kefir grains (from Belgrade, Serbia) and screened for dextran production. Among twelve LAB isolates three produced slime colonies on modified MRS (mMRS) agar containing sucrose instead of glucose and were presumed to produce dextran. Three LAB were identified, based on morphological, physiological and biochemical characteristics and 16S rRNA sequencing, as Leuconostoc mesenteroides (strains T1 and T3) and Lactobacillus hilgardii (strain T5). The isolated strains were able to synthesize a substantial amount of dextran in mMRS broth containing 5% sucrose. Maximal yields (11.56, 18.00 and 18.46 g/l) were obtained after 16, 20 and 32 h for T1, T3 and T5, respectively. Optimal temperature for dextran production was 23oC for two Leuconostoc mesenteroides strains and 30 °C for Lactobacillus hilgardii strain. The produced dextrans were identified based on paper chromatography, while the main structure characteristics of purified dextran were observed by FT-IR spectroscopy. Our study shows that water kefir grains are a natural source of potent dextran producing LAB.
AB  - Vodeni kefir je napitak koji nastaje fermentacionom aktivnošću bakterija mlečno-kiselinskog vrenja, kvasca i sirćetnih bakterija. Ova kompleksna smeša mikroorganizama smeštena je unutar polisaharidnog matriksa - kefirnog zrna. Glavnu šećernu komponentu matriksa čini dekstran koji sintetišu bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Dekstran je homo polisaharid velike molekulske mase čija je monomerna jedinica glukoza. Zahvaljujući dobroj rastvorljivosti i stabilnosti, dekstran ima široku primenu u različitim granama industrije, kao što su medicina, farmacija, prehrambena, tekstilna i hemijska industrija. Nerastvorni dekstran može da posluži kao nosač za imobilizaciju biomolekula. Imajući u vidu veliku primenjivost dekstrana, cilj ovog rada je bio izolovati bakterije mlečno-kiselinskog vrenja iz zrna vodenog kefira koje produkuju ovaj egzopolisaharid sa visokim prinosima. U radu je prikazana izolacija i karakterizacija tri selektovana soja i optimizacija uslova za produkciju dekstrana. Na osnovu morfoloških, fizioloških i biohemijskih osobina i 16S rRNK sekvenciranja utvrđeno je da su izolati T1 i T3 sojevi vrste Leuconostoc mesenteroides, dok je izolat T5 identifikovan kao Lactobacillus hilgardii. Za produkciju dekstrana korišćena je modifikovana MRS podloga sa 5% saharoze, kao jedinim izvorom ugljenika. Maksimalni prinosi dekstrana (11,56, 18,00 i 18,46 g/l) su dobijeni nakon 16, 20 i 32 h fermentacije, za T1, T3 i T5, redom. Optimalne temperature za produkciju dekstrana su 23 °C za dva Leuconostoc mesenteroides soja, a za Lactobacillus hilgardii 30 °C. Uzorci sintetisanih polisaharida su identifikovani kao dekstrani na osnovu papirne hromatografije, dok su glavne strukturne karakteristike prečišćenih dekstrana utvrđene na osnovu FTIR spektroskopije. .
PB  - Association of Chemical Engineers of Serbia
T2  - Hemijska industrija
T1  - Water Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteria
T1  - Zrno vodenog kefira kao izvor bakterija mlečno kiselinskog vrenja potentnih producenata dekstrana
EP  - 604
IS  - 6
SP  - 595
VL  - 69
DO  - 10.2298/HEMIND140925083D
ER  - 
@article{
author = "Davidović, Slađana and Miljković, Miona and Antonović, Dušan and Rajilić-Stojanović, Mirjana and Dimitrijević-Branković, Suzana",
year = "2015",
abstract = "Water kefir is a beverage fermented by a microbial consortium captured in kefir grains. The kefir grains matrix is composed of polysaccharide, primarily dextran, which is produced by members of the microbial consortium. In this study, we have isolated lactic acid bacteria (LAB) from non-commercial water kefir grains (from Belgrade, Serbia) and screened for dextran production. Among twelve LAB isolates three produced slime colonies on modified MRS (mMRS) agar containing sucrose instead of glucose and were presumed to produce dextran. Three LAB were identified, based on morphological, physiological and biochemical characteristics and 16S rRNA sequencing, as Leuconostoc mesenteroides (strains T1 and T3) and Lactobacillus hilgardii (strain T5). The isolated strains were able to synthesize a substantial amount of dextran in mMRS broth containing 5% sucrose. Maximal yields (11.56, 18.00 and 18.46 g/l) were obtained after 16, 20 and 32 h for T1, T3 and T5, respectively. Optimal temperature for dextran production was 23oC for two Leuconostoc mesenteroides strains and 30 °C for Lactobacillus hilgardii strain. The produced dextrans were identified based on paper chromatography, while the main structure characteristics of purified dextran were observed by FT-IR spectroscopy. Our study shows that water kefir grains are a natural source of potent dextran producing LAB., Vodeni kefir je napitak koji nastaje fermentacionom aktivnošću bakterija mlečno-kiselinskog vrenja, kvasca i sirćetnih bakterija. Ova kompleksna smeša mikroorganizama smeštena je unutar polisaharidnog matriksa - kefirnog zrna. Glavnu šećernu komponentu matriksa čini dekstran koji sintetišu bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Dekstran je homo polisaharid velike molekulske mase čija je monomerna jedinica glukoza. Zahvaljujući dobroj rastvorljivosti i stabilnosti, dekstran ima široku primenu u različitim granama industrije, kao što su medicina, farmacija, prehrambena, tekstilna i hemijska industrija. Nerastvorni dekstran može da posluži kao nosač za imobilizaciju biomolekula. Imajući u vidu veliku primenjivost dekstrana, cilj ovog rada je bio izolovati bakterije mlečno-kiselinskog vrenja iz zrna vodenog kefira koje produkuju ovaj egzopolisaharid sa visokim prinosima. U radu je prikazana izolacija i karakterizacija tri selektovana soja i optimizacija uslova za produkciju dekstrana. Na osnovu morfoloških, fizioloških i biohemijskih osobina i 16S rRNK sekvenciranja utvrđeno je da su izolati T1 i T3 sojevi vrste Leuconostoc mesenteroides, dok je izolat T5 identifikovan kao Lactobacillus hilgardii. Za produkciju dekstrana korišćena je modifikovana MRS podloga sa 5% saharoze, kao jedinim izvorom ugljenika. Maksimalni prinosi dekstrana (11,56, 18,00 i 18,46 g/l) su dobijeni nakon 16, 20 i 32 h fermentacije, za T1, T3 i T5, redom. Optimalne temperature za produkciju dekstrana su 23 °C za dva Leuconostoc mesenteroides soja, a za Lactobacillus hilgardii 30 °C. Uzorci sintetisanih polisaharida su identifikovani kao dekstrani na osnovu papirne hromatografije, dok su glavne strukturne karakteristike prečišćenih dekstrana utvrđene na osnovu FTIR spektroskopije. .",
publisher = "Association of Chemical Engineers of Serbia",
journal = "Hemijska industrija",
title = "Water Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteria, Zrno vodenog kefira kao izvor bakterija mlečno kiselinskog vrenja potentnih producenata dekstrana",
pages = "604-595",
number = "6",
volume = "69",
doi = "10.2298/HEMIND140925083D"
}
Davidović, S., Miljković, M., Antonović, D., Rajilić-Stojanović, M.,& Dimitrijević-Branković, S.. (2015). Water Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteria. in Hemijska industrija
Association of Chemical Engineers of Serbia., 69(6), 595-604.
https://doi.org/10.2298/HEMIND140925083D
Davidović S, Miljković M, Antonović D, Rajilić-Stojanović M, Dimitrijević-Branković S. Water Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteria. in Hemijska industrija. 2015;69(6):595-604.
doi:10.2298/HEMIND140925083D .
Davidović, Slađana, Miljković, Miona, Antonović, Dušan, Rajilić-Stojanović, Mirjana, Dimitrijević-Branković, Suzana, "Water Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteria" in Hemijska industrija, 69, no. 6 (2015):595-604,
https://doi.org/10.2298/HEMIND140925083D . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB