Приказ основних података о документу

Zrno vodenog kefira kao izvor bakterija mlečno kiselinskog vrenja potentnih producenata dekstrana

dc.creatorDavidović, Slađana
dc.creatorMiljković, Miona
dc.creatorAntonović, Dušan
dc.creatorRajilić-Stojanović, Mirjana
dc.creatorDimitrijević-Branković, Suzana
dc.date.accessioned2021-03-10T12:40:53Z
dc.date.available2021-03-10T12:40:53Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0367-598X
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/2924
dc.description.abstractWater kefir is a beverage fermented by a microbial consortium captured in kefir grains. The kefir grains matrix is composed of polysaccharide, primarily dextran, which is produced by members of the microbial consortium. In this study, we have isolated lactic acid bacteria (LAB) from non-commercial water kefir grains (from Belgrade, Serbia) and screened for dextran production. Among twelve LAB isolates three produced slime colonies on modified MRS (mMRS) agar containing sucrose instead of glucose and were presumed to produce dextran. Three LAB were identified, based on morphological, physiological and biochemical characteristics and 16S rRNA sequencing, as Leuconostoc mesenteroides (strains T1 and T3) and Lactobacillus hilgardii (strain T5). The isolated strains were able to synthesize a substantial amount of dextran in mMRS broth containing 5% sucrose. Maximal yields (11.56, 18.00 and 18.46 g/l) were obtained after 16, 20 and 32 h for T1, T3 and T5, respectively. Optimal temperature for dextran production was 23oC for two Leuconostoc mesenteroides strains and 30 °C for Lactobacillus hilgardii strain. The produced dextrans were identified based on paper chromatography, while the main structure characteristics of purified dextran were observed by FT-IR spectroscopy. Our study shows that water kefir grains are a natural source of potent dextran producing LAB.en
dc.description.abstractVodeni kefir je napitak koji nastaje fermentacionom aktivnošću bakterija mlečno-kiselinskog vrenja, kvasca i sirćetnih bakterija. Ova kompleksna smeša mikroorganizama smeštena je unutar polisaharidnog matriksa - kefirnog zrna. Glavnu šećernu komponentu matriksa čini dekstran koji sintetišu bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Dekstran je homo polisaharid velike molekulske mase čija je monomerna jedinica glukoza. Zahvaljujući dobroj rastvorljivosti i stabilnosti, dekstran ima široku primenu u različitim granama industrije, kao što su medicina, farmacija, prehrambena, tekstilna i hemijska industrija. Nerastvorni dekstran može da posluži kao nosač za imobilizaciju biomolekula. Imajući u vidu veliku primenjivost dekstrana, cilj ovog rada je bio izolovati bakterije mlečno-kiselinskog vrenja iz zrna vodenog kefira koje produkuju ovaj egzopolisaharid sa visokim prinosima. U radu je prikazana izolacija i karakterizacija tri selektovana soja i optimizacija uslova za produkciju dekstrana. Na osnovu morfoloških, fizioloških i biohemijskih osobina i 16S rRNK sekvenciranja utvrđeno je da su izolati T1 i T3 sojevi vrste Leuconostoc mesenteroides, dok je izolat T5 identifikovan kao Lactobacillus hilgardii. Za produkciju dekstrana korišćena je modifikovana MRS podloga sa 5% saharoze, kao jedinim izvorom ugljenika. Maksimalni prinosi dekstrana (11,56, 18,00 i 18,46 g/l) su dobijeni nakon 16, 20 i 32 h fermentacije, za T1, T3 i T5, redom. Optimalne temperature za produkciju dekstrana su 23 °C za dva Leuconostoc mesenteroides soja, a za Lactobacillus hilgardii 30 °C. Uzorci sintetisanih polisaharida su identifikovani kao dekstrani na osnovu papirne hromatografije, dok su glavne strukturne karakteristike prečišćenih dekstrana utvrđene na osnovu FTIR spektroskopije. .sr
dc.publisherAssociation of Chemical Engineers of Serbia
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31035/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceHemijska industrija
dc.subjectdextranen
dc.subjectwater kefir grainsen
dc.subjectLc. mesenteroidesen
dc.subjectLb. hilgardiien
dc.subjectdekstransr
dc.subjectzrno vodenog kefirasr
dc.subjectLc. mesenteroidessr
dc.subjectLb. hilgardiisr
dc.titleWater Kefir grain as a source of potent dextran producing lactic acid bacteriaen
dc.titleZrno vodenog kefira kao izvor bakterija mlečno kiselinskog vrenja potentnih producenata dekstranasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage604
dc.citation.issue6
dc.citation.other69(6): 595-604
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage595
dc.citation.volume69
dc.identifier.doi10.2298/HEMIND140925083D
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/9323/0367-598X1400083D.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-84953212537
dc.identifier.wos000369523000002
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу