Приказ основних података о документу

Krompirova džibra i melasa šećerne repe kao supstrat za proizvodnju mlečne kiseline i probiotske biomase

dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.creatorStefanović, Andrea
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-03-10T12:58:03Z
dc.date.available2021-03-10T12:58:03Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/3189
dc.description.abstractDistillery stillage is abundant industrial waste with a great potential for utilization as a substrate in production of valuable bio-based products. Processing of distillery stillage on cost effective way can significantly decrease the price of bioethanol as alternative fuel and provide a considerable benefit to the environment. In this paper, combined potato stillage and sugar beet molasses substrate is evaluated for integrated lactic acid and probiotic biomass production by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Waste substrate based on potato stillage and sugar beet molasses enabled lactic acid and biomass production with maximal volumetric lactic acid productivity of 1.11 g L-1 h-1 and maximal number of viable L. rhamnosus ATCC 7469 cells of 1.1×109 CFU mL-1. Residue after removal of lactic acid could be recommended as probiotics and betaine-enriched animal feed.en
dc.description.abstractDestilerijska džibra je lako dostupan industrijski otpad koji nastaje u proizvodnji bioetanola, a zbog svog kompleksnog sastava može biti potencijalno dobar supstrat u mnogim biotehnološkim procesima. Imajući u vidu potrebu za povećanjem postojećih i izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju bioetanola, iskorišćavanje otpadne džibre može biti značajno sa aspekta povećanja konkurentnosti bioetanola kao alternativnog goriva, a može imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu. U radu je ispitivana mogućnost iskorišćavanja krompirove džibre i melase šećerne repe kao supstrata za paralelnu proizvodnju mlečne kiseline i bakterijske biomase, pomoću probiotskog soja Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. U šaržnoj fermentaciji na ovom kombinovanom supstratu bez dodatnog obogaćivanja vitaminima, mineralnim materijama ili izvorima azota je postignuta maksimalna produktivnost od 1,11 g L-1 h-1, maksimalan broj vijabilnih ćelija od 1,1×109 CFU mL-1 i koncentracija mlečne kiseline od 18,08 g L-1. Krompirova džibra se može koristiti kao supstrat za rast probiotske biomase i može biti adekvatna zamena za skupe, najčešće korišćene organske izvore azota, kao što su kvaščev ekstrakt ili pepton. Usled nemogućnosti L. rhamnosus ATCC 7469 da podjednako dobro metaboliše sve šećere u melasi šećerne repe za efikasniju proizvodnju mlečne kiseline treba razmotriti druge izvore ugljenika ili izvršiti selekciju Lactobacillus sp. koji efikasno fermentiše saharozu iz melase. Zbog značajnog rasta bakterijske biomase tokom procesa, fermentisani medijum koji zaostaje nakon ekstrakcije mlečne kiseline predstavlja vredan sporedni proizvod fermentacije bogat probiotskom biomasom i betainom koji se može koristiti kao visoko kvalitetna hrana za životinje.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectlactic aciden
dc.subjectpotato stillageen
dc.subjectmolassesen
dc.subjectprobioticsen
dc.subjectanimal feeden
dc.subjectmlečna kiselinasr
dc.subjectkrompirova džibrasr
dc.subjectmelasasr
dc.subjectprobioticisr
dc.subjecthrana za životinjesr
dc.titlePotato stillage and sugar beet molasses as a substrate for production of lactic acid and probiotic biomassen
dc.titleKrompirova džibra i melasa šećerne repe kao supstrat za proizvodnju mlečne kiseline i probiotske biomasesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage20
dc.citation.issue1
dc.citation.other20(1): 17-20
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage17
dc.citation.volume20
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/12424/1821-44871601017M.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_3189
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу