Приказ основних података о документу

Korigovano - uticaj dodatka pivskog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosus

dc.creatorPejin, Jelena
dc.creatorRadosavljević, Miloš
dc.creatorKocić-Tanackov, Sunčica
dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorMladenović, Dragana
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-03-10T12:58:11Z
dc.date.available2021-03-10T12:58:11Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/3191
dc.description.abstractBrewers' spent grain (BSG) hydrolysates were used for lactic acid (LA) fermentation by Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. The aim of this study was to evaluate possibilities of the BSG hydrolysate utilization as a substrate for LA fermentation as well as the effect of dry brewers' yeast addition in hydrolysate on lactic acid fermentation parameters (L-(+)-LA and reducing sugar concentration and number of viable cell-viability). Very high L. rhamnosus ATCC 7469 cell viability was achieved in all fermentations (9.26-9.52 log CFU/mL at the end of fermentation). L-(+)-LA concentration increased with an increase in brewers' yeast content in hydrolysate.en
dc.description.abstractMlečna kiselina ima široku primenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, hemijskoj, tekstilnoj i industriji polimera. Primena jeftinih i obnovljivih sirovina u proizvodnji mlečne kiseline postupcima fermentacije je osnova ekonomične proizvodnje. U zavisnosti od količine najzastupljeniji sporedni proizvodi prizvodnje piva su: pivski trop i pivski kvasac. Pivski kvasac je relativno jeftin pa se koristi u proizvodnji ekstrakata za primenu u prehrambenoj industriji. Pivski trop čini najveći deo sporednih proizvoda proizvodnje piva (približno 85%). U istraživanju su hidrolizati pivskog tropa korišćeni u mlečno-kiseloj fermentaciji sa Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita mogućnost primene hidrolizata pivskog tropa u mlečno-kiseloj fermetnaciji kao i uticaj dodatka suvog pivskog kvasca u hidrolizat na parametre mlečno-kisele fermentacije (koncentraciju L-(+)-mlečne kiseline i redukujućih šećera i broj vijabilnih ćelija-vijabilnost). Pri svim ispitivanim sadržajima pivskog kvasca u hidrolizatima u toku mlečno-kisele fermentacije je ostvarena veoma visoka vijabilnost ćelija L. rhamnosus (9,26-9,52 log CFU/ml na kraju fermentacije). S porastom sadržajapivskog kvasca u hidrolizatu za mlečno-kiselu fermentaciju povećala se i koncentracija L-(+)-mlečne kiseline.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31017/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectLactic acid fermentationen
dc.subjectbrewers' spent grainen
dc.subjectbrewers' spent yeasten
dc.subjectMlečno-kisela fermentacijasr
dc.subjectpivski tropsr
dc.subjectpivski kvasacsr
dc.titleCorrected: The influence of brewers' yeast addition on lactic acid fermentation of brewers' spent grain hydrolysate by Lactobacillus rhamnosusen
dc.titleKorigovano - uticaj dodatka pivskog kvasca na mlečno-kiselu fermentaciju hidrolizata pivskog tropa sa Lactobacillus rhamnosussr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage196
dc.citation.issue4
dc.citation.other20(4): 193-196
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage193
dc.citation.volume20
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_technorep_3191
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу