Приказ основних података о документу

Najnovija dostignuća u tretmanima hrane i biorafinerijskim postupcima pulsnim električnim poljem i netermalnom plazmom

dc.creatorĐukić-Vuković, Aleksandra
dc.creatorTylewicz, Urszula
dc.creatorMojović, Ljiljana
dc.creatorGusbeth, Christian
dc.date.accessioned2021-03-10T13:19:13Z
dc.date.available2021-03-10T13:19:13Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/3515
dc.description.abstractIn the last decays pulsed electric field techniques gained increasing importance in biotechnology and food production. Application of electric pulses to cells leads to increased permeability and conductivity of cell membranes and formation of pores in cell membrane - phenomenon called electroporation. Electroporation could be a very suitable technique for improvement of extraction or dying in both food processing and biorefinery. Non-thermal plasma treatment generates reactive species in the samples causing damage of the cell membrane and could be used for wastewater treatment, microbial inactivation and as a treatment prior to open fermentations on complex substrates. In this study, recent advances in pulsed electric field treatment of food, algal biomass and hospital wastewater as well as role of non-thermal plasma treatment in bio-decontamination of complex substrates will be addressed. Also, some environmental and economic aspects of these novel techniques in comparison to conventional treatments will be discussed.en
dc.description.abstractU toku poslednjih nekoliko decenija tretman pulsnim električnim poljem dobija sve više na značaju u oblasti biotehnologije i proizvodnje hrane. Izlaganjem humanih, biljnih ili mikrobnih ćelija pulsnom električnom polju povećava se pemeabilnost i provodljivost ćelijske membrane što vodi stvaranju pora u membrani, pa se ovaj fenomen naziva elektroporacija. Elektroporacija može biti veoma korisna tehnika za unapređenje ekstrakcije ili sušenja u oblasti proizvodnje i prerade hrane (ekstrakcija šećera iz šećerne repe, unapređenje osmotskog sušenja, sušenja smrzavanjem itd.), ali i u biorafinerijskim postupcima poput ekstrakcije vrednih supstanci iz mikroalgi, iskorišćenja otpadnih voda, ekstrakcije iz biljne biomase, itd.Kao rezultat tretmana netermalnom plazmom nastaju slobodni radikali u uzorku koji dovode do oštećenja ćelija, uključujući ćelijske membrane, smanjenjuje se pH vrednost u medijumu, a UV zračenje izvora plazme može dodatno uticati na mikrobnu inaktivaciju u tretiranom uzorku. Zato se tretman netermalnom plazmom može efikasno koristiti za sterilizaciju površina i mikrobnu inaktivaciju u voćnim sokovima u prehrambenoj industriji, biodekontaminaciju složenih otpadnih supstrata ili mikrobnu inaktivaciju u otpadnim vodama kako bi se unapredili postupci otvorene fermentacije.U ovom radu su detaljnije predstavljene mogućnosti ptimene pulsnog električnog polja u tretmanu hrane, ektrakciji mikroalgi i smanjenju problema širenja multirezistentnih bakterija iz otpadnih voda iz bolnica. Takođe, analizirane su neke mogućnosti primene tretmana netermalnom plazmom u biodekontaminaciji otpadnih voda, kao i ekonomski i ekološki aspekti ovih novih tehnika u odnosu na konvencionalne postupke.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationProject of the Serbian Ministry of Education, Science and Technological Development and the German Academic Exchange Service (DAAD): 'Integrated pulsed electric field extraction and lactic acid bacteria fermentation for the production of micro algal extra
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjectpulsed electric fielden
dc.subjectnon-thermal plasmaen
dc.subjectfood processingen
dc.subjectwastewateren
dc.subjectmicroalgaeen
dc.subjectmicrobial inactivationen
dc.subjectpulsno električno poljesr
dc.subjectnetermalna plazmasr
dc.subjectprerada hranesr
dc.subjectotpadne vodesr
dc.subjectmikroalgesr
dc.subjectmikrobna inaktivacijasr
dc.titleRecent advances in pulsed electric field and non-thermal plasma treatments for food and biorefinery applicationsen
dc.titleNajnovija dostignuća u tretmanima hrane i biorafinerijskim postupcima pulsnim električnim poljem i netermalnom plazmomsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage65
dc.citation.issue2
dc.citation.other21(2): 61-65
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage61
dc.citation.volume21
dc.identifier.doi10.5937/JPEA1702061D
dc.identifier.fulltexthttp://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/bitstream/id/9561/1821-44871702061D.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу