TechnoRep - Faculty of Technology and Metallurgy Repository
University of Belgrade - Faculty of Technology and Metallurgy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
  •   TechnoRep
  • Tehnološko-metalurški fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed

Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare

Thumbnail
2020
1821-44872002057M.pdf (166.9Kb)
Authors
Mladenović, Dragana
Djukić-Vuković, Aleksandra
Pejin, Jelena
Kocić-Tanackov, Sunčica
Radosavljević, Milica
Milašinović-Šeremešić, Marija
Mojović, Ljiljana
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Brewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diet...s.

Globalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniv...a. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara.

Keywords:
brewer's spent grain / lactic acid / probiotics / ruminant feed / pivski trop / mlečna kiselina / probiotici / hranivo za preživare
Source:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020, 24, 2, 57-61
Publisher:
  • Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Funding / projects:
  • Production of lactic acid and probiotics on waste products of food and agricultural industry (RS-31017)
  • Project #I1/2018 of Scientific and Technological Collaboration of the Republic of Serbia and the PR China

DOI: 10.5937/jpea24-26305

ISSN: 1821-4487

[ Google Scholar ]
URI
http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4558
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications (TMF)
  • Radovi istraživača (Inovacioni centar) / Researchers’ publications (Innovation Centre)
Institution/Community
Tehnološko-metalurški fakultet
TY  - JOUR
AU  - Mladenović, Dragana
AU  - Djukić-Vuković, Aleksandra
AU  - Pejin, Jelena
AU  - Kocić-Tanackov, Sunčica
AU  - Radosavljević, Milica
AU  - Milašinović-Šeremešić, Marija
AU  - Mojović, Ljiljana
PY  - 2020
UR  - http://TechnoRep.tmf.bg.ac.rs/handle/123456789/4558
AB  - Brewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diets.
AB  - Globalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniva. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed
T1  - Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare
EP  - 61
IS  - 2
SP  - 57
VL  - 24
DO  - 10.5937/jpea24-26305
ER  - 
@article{
author = "Mladenović, Dragana and Djukić-Vuković, Aleksandra and Pejin, Jelena and Kocić-Tanackov, Sunčica and Radosavljević, Milica and Milašinović-Šeremešić, Marija and Mojović, Ljiljana",
year = "2020",
abstract = "Brewer's spent grain (BSG) was used in this study as a support for the immobilization of Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, thus enabling the recirculation of immobilized biomass in repeated-batch fermentation. The chemical composition and the energy parameters of the fermented and non-fermented BSG were analyzed and compared. Moreover, the probiotic features of L. paracasei were analyzed to examine the possibility of using fermented BSG as a functional ingredient in ruminant diets. The results obtained indicate that the fermented BSG had significantly higher protein and ash contents, as well as a significantly lower content of fiber fractions. Furthermore, the fermentation process increased the BSG energy content. The analysis of probiotic potential revealed a high tolerance of L. paracasei to pH 2.5 and bovine bile, autoaggregation ability and antimicrobial activity, suggesting that the fermented BSG with immobilized microbial biomass can be used as functional feed in ruminant diets., Globalna potražnja za hranom animalnog porekla raste kao posledica kontinuiranog rasta populacije, urbanizacije i porasta prihoda. Kako bi se zadovoljile potrebe tržišta, upotreba nekonvencionalnih hraniva i sporednih agro-industrijskih proizvoda u ishrani životinja postaje uobičajena praksa. U ovom radu je ispitivan uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare. Pivski trop je korišćen kao nosač za imobilizaciju Lactobacillus paracasei NRRL B-4564, što je omogućilo recirkulaciju imobilisane mikrobne biomase u više uzastopnih šaržnih ciklusa. Po završetku poslednje fermentacione šarže, pivski trop sa imobilisanom biomasom je odvojen od fermentacionog medijuma i osušen, nakon čega su ispitivani hemijski sastav i energetski parametri relevantni za njegovu upotrebu u ishrani preživara. Dodatno, analizirana su probiotiska svojstva L. paracasei, kako bi se u potpunosti sagledala mogućnost primene fermentisanog pivskog tropa kao funkcionalnog hraniva. Utvrđeno je da fermentisani pivski trop ima značajno veći sadržaj proteina i pepela, kao i znatno manji sadržaj svih frakcija vlakana u odnosu na nefermentisane uzorke. Takođe, fermentacija je dovela do povećanja sadržaja energije pivskog tropa. Analizom probiotskih karakteristika, utvrđeno je da L. paracasei ima visoku stopu preživljavanja pri pH 2.5 i u prisustvu goveđe žuči, sposobnost autoagregacije, kao i antimikrobnu aktivnost prema Gram-pozitivnim (Bacillus cereus) i Gram-negativnim (Escherichia coli) patogenim bakterijama. Na osnovu fenotipskih karakteristika L. paracasei, kao i povoljnog uticaja mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa, može se zaključiti da se fermentisani pivski trop sa imobilisanom mikrobnom biomasom može koristiti kao funkcionalno hranivo u obrocima namenjenim ishrani preživara.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed, Uticaj mlečno-kiselinske fermentacije na kvalitet pivskog tropa kao hraniva za preživare",
pages = "61-57",
number = "2",
volume = "24",
doi = "10.5937/jpea24-26305"
}
Mladenović, D., Djukić-Vuković, A., Pejin, J., Kocić-Tanackov, S., Radosavljević, M., Milašinović-Šeremešić, M.,& Mojović, L.. (2020). Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed. in Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 24(2), 57-61.
https://doi.org/10.5937/jpea24-26305
Mladenović D, Djukić-Vuković A, Pejin J, Kocić-Tanackov S, Radosavljević M, Milašinović-Šeremešić M, Mojović L. Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2020;24(2):57-61.
doi:10.5937/jpea24-26305 .
Mladenović, Dragana, Djukić-Vuković, Aleksandra, Pejin, Jelena, Kocić-Tanackov, Sunčica, Radosavljević, Milica, Milašinović-Šeremešić, Marija, Mojović, Ljiljana, "Effect of lactic acid fermentation on the quality of brewer's spent grain as ruminant feed" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 24, no. 2 (2020):57-61,
https://doi.org/10.5937/jpea24-26305 . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About TechnoRep | Send Feedback

OpenAIRERCUB